Kritika

Country-pop – Reflektorfény

Shana Feste hiába változtatott a lecsúszott countryzenész (Lebujzenész, Őrült szív) figurájának szűkre szabott nemiségén, a forgatókönyvíró-rendezőnő egyszerűen nem tudott túllépni a Reflektorfény szerelmi négyszögén.


Hirdetés

A film

Az Egyesült Államok konzervatív lakosságának countryéhsége csillapíthatatlan, amit találóan jelez, hogy napjainkban sokadvirágzásnak indultak a country tematikájú drámák. A country-legenda Kris Kristofferson Az éjszaka országaiban vett gitárt a kezébe, Jeff Bridges Oscar-díjas alakítást nyújtott az Őrült szív alkoholista zenészeként, a Reflektorfény kapcsán pedig Gwyneth Paltrowra került a sor, hogy a Tuti duók és a tévéképernyők után újra megcsillogtathassa énektudását. Az újabban Vasemberrel rakoncátlankodó színésznő elbűvölő hangján kívül azonban Shana Feste drámája különösebb erényt nem hordoz.

A Reflektorfény alapötlete első látásra pedig tartogat némi eredetiséget. Hányszor láttuk már, ahogy önsorsrontó férfiak a koncertek után a lebujok whiskyáztatta pultjainál vegzálnak ágrólszakadt ribancok oldalán? Shana Feste megvariálta a tematikát, olyan főhőst választott a gyengébbik nem képviselőiből, akit Loretta Lynnhez (lásd A szénbányász lánya című biopicet) hasonlítanak, züllöttségével azonban a kezelhetetlen alkoholistákhoz áll közelebb. Az éles váltásban rejlő erő azonban hamar eltompul, megnyílik az út a nőiség legmegterhelőbb formája, a hisztéria előtt, s a gyermeke elvesztésébe belerokkanó sztár hattyúhalála végül egy celebvilágban veszteglő szerelmi négyszög bugyuta csúcspontjává silányul.

Kár érte, mert a négyszög másik három csúcsának nagyon is komoly erkölcsi döntéseket kell meghoznia. A producer-férj (a country világából idecsöppent Tim McGraw), miközben felesége jelentős anyagi hasznot ígérő imázsának újraélesztésén dolgozik, az asszony megbocsáthatatlan bűnének feldolgozásával is megpróbálkozik, az egymást kiegészítő fiatal tehetségeknek (Garrett Hedlund és Leighton Meester) pedig a minőségi zeneszerzés kocsmai névtelensége és a zeneipar teremtette hamis hírnév között kell választaniuk. Az egyes figurák végső elhatározását azonban csak a kölcsönös megcsalások sorozata árán folyamatosan lehiggadó libidó segíti. A drámai konfliktusok kimerülnek a bulvársajtó veszélyforrását igazoló tivornyákban, az amúgy is rémegyszerű madárkalitka szimbólum elhal, s a túláradó érzelmeket csak a country széles mezsgyéjéből megválogatott dalok biztosítják. A „Coming Home”-ot pl. nem érdemtelenül jelölték Oscarra, de egy drámára nem emlékezhetünk pusztán csak egy zenei szerzemény miatt. A női főhős utolsó soraival élve, a Reflektorfényt is „megilleti az eltűnés joga.”

A lemez

A végkövetkeztetésemmel párhuzamosan az Intercom kiadványa is alig éri meg a pénzét. Két dal mellett kimaradt és kibővített jelenetek kaptak helyet a lemezen, utóbbiak értékéből azonban jócskán levon az amúgy is közel két órás játékidő.

Reflektorfény (Country Strong)
színes, amerikai, zenés dráma, 112perc, 2010

rendező: Shana Feste
forgatókönyvíró: Shana Feste
zeneszerző: Michael Brook, Troy Verges
operatőr: John Bailey
producer: Tobey Maguire, Jenno Topping
vágó: Carol Littleton, Conor O’Neill

szereplő(k):
Gwyneth Paltrow (Kelly Canter)
Tim McGraw (James Canter)
Garrett Hedlund (Beau Hutton)
Tina White (interjúalany)
Leighton Meester (Chiles Stanton)
Marshall Chapman (Winnie)
Lari White (fodrász)
Jeremy Childs (JJ)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.08.24.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, orosz DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, török, szerb, szlovén, portugál, ivrit, ukrán, szlovák, litván, hindi, bolgár, észt, izlandi, lengyel, horvát, görög, cseh, arab, angol
Extrák: Videoklip – Gwyneth Paltrow: Country Strong, Sara Evans: A Little Bit Stronger; Kimaradt jelenetek; Kibővített jelenetek; Alternatív befejezés
Ár: 3190 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!