Kritika

Csak árnyéka egy vérbeli kémfilmnek – Jack Ryan: Árnyékügynök

Jack Ryan - Árnyékügynök (Jack Ryan Shadow Recruit)
Jack Ryan - Árnyékügynök (Jack Ryan Shadow Recruit)

jackryanarnyekugynokJack Ryan, a tavaly októberben elhunyt Tom Clancy kultikus akcióhőse, számos könyv és azokat adaptáló film főszereplője, melyek máig lebilincselik a közönséget, teljes joggal. A fordulatos történet, az izgalmas akciójelenetek és a szimpatikus főhős mind tökéletes alapjai egy emlékezetes filmnek. Az első négy Jack Ryan film ezek alapján hozza is a színvonalat, az ötödik mű, a Jack Ryan: Árnyékügynök azonban már kevésbé. Vajon kifulladt a téma, vagy csak elkészült egy fekete bárány?

A film

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Ahhoz azonban, hogy kiderítsük miért sem igazán értékes a legfrissebb Jack Ryan-film, vissza kell nyúlni a korábbi négyhez. Kétségtelen, hogy a Vadászat a Vörös Októberre (1990), a Férfias játékok (1992), a Végveszélyben (1994) és A rettegés arénája (2002) jócskán eltérnek egymástól szinte minden tekintetben (főszereplőt alakító színészek, aktuális „küldetés”, ellenfél/ellenség), mégis érződik rajtuk egyfajta egységesség. Az első négy Jack Ryan alkotás egy olyan főhőst, egy CIA-elemzőt vonultatott fel, aki nem akart akcióhős lenni, és nem is lett az. Mindvégig egy átlagos, furfangos ember maradt, akinek a család a legfontosabb, és aki bízik az emberi értékekben, az erkölcsben, országhatárokat nem nézve. Főleg a két középső Harrison Ford filmnél, de az előbbi és utóbbi alkotásoknál is jó arányban vegyül a munka és a magánélet, az akciójelenetek és a humoros elemek, a politikai thriller és az akciófilm műfaja. S a Shakespeare-adaptációiról ismert Kenneth Branagh rendezésében a Jack Ryan: Árnyékügynök éppen a figurát emblematikusan meghatározó arányérzéket és sallangmentességet vesztette el, s tolódott el egy sablonos kém-akciófilm irányába.

jackryanarnyekugynok3

Jack Ryan kalandjai politikai vetületükben mindig valamilyen kortárs konfliktusra (hidegháború vége, IRA-terrorizmus, atomrakéták leszerelése) világítottak rá. Jelen, bő másfél órás film úgy próbál ezen elvárásnak megfelelni, hogy minden létező amerikai klisét felhasznál, amit csak a kedves néző el tud képzelni, kezdve a szeptember 11-i terrortámadástól, a csúnya oroszokon át, az Amerikát fenyegető újabb gazdasági világválságig. A kiszámíthatóság egy ponton már fárasztó, a politikai háttérből kiemelkedő kliséhalmaz unalmas, és az már valóban nagy szó, hogy Kenneth Branagh orosz főgonosza sem mozgat meg a nézőben semmit.

jackryanarnyekugynok2

A Jack Ryan: Árnyékügynök nem mellesleg előzményfilmként működik. Amiben újat ad ez a történet, az a hosszúra nyújtott romantikusabbnak nevezhető filmkezdet, melyben megtudhatjuk hogyan is ismerkedett meg Jack (Chris Pine) Cathyvel (Keira Knightley), illetve, hogyan is került be a CIA-ba. E két szál még összekapcsolódik egy ponton, de valójában egyik sem valódi mozgatórugója a filmnek. Érthető, hogy újjal akartak előállni a készítők, de tehették volna izgalmasabban is, minthogy beleszövik a „nő” szálat. Ráadásul a film sablonossága ellenére teljes mértékben híján van az öniróniának. Technika ide vagy oda, az akciójelenetek pedig elcsépeltek, és semmi fantázia nincsen bennük.

A Jack Ryan: Árnyékügynök egy átlagos, egyszer nézhető, tipikus amerikai akciófilm lett – mintha nem is erőlködtek volna a készítők, hogy ne ezt a címkét aggassák a munkájukra. Szomorú, mert Jack Ryan ennél többet érdemel, ahogy Tom Clancy is. Reméljük nem ez volt az utolsó adaptációja, de csak akkor nyúljon valaki a műveihez, ha méltó filmet is tud készíteni belőlük.

JACK RYAN: SHADOW RECRUIT

A lemez

Bőséges extra-mennyiség került fel a kiadványra. Tartalmaz audiokommentárt Kenneth Branagh és a producer, Lorenzo di Bonaventura (Transformers-filmek, Mellékhatások) közreműködésével. Természetesen találhatóak a lemezen kimaradt jelenetek is, de a fennmaradt helyből még egy kisfilmre is futotta, melynek címe: Jack Ryan: A legokosabb ember a környéken.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!