Kritika

Csak egy vicces történet – Nyomás alatt

A kortárs film egyik közkedvelt problémakörét, a felnőtté válás rögös útját és számtalan járulékos buktatóját középpontba állító coming-of-age tematika kellő gondosságot igényel az alkotók részéről, ám értő kezek között rendkívül hálás alapanyagnak bizonyul: műfajok és hangnemek sokaságát kínálja.


Hirdetés

A film 

Anna Boden és Ryan Fleck kamaszmozija a könnyed, komikus tónus mellett teszi le voksát, melyet hellyel-közzel némi drámaisággal igyekszik ellenpontozni. A Nyomás alatt egy tizenhat éves, a serdülőkor tipikus nyűgeit nehezen kezelő fiú pszichiátrián töltött kényszervakációját követi nyomon. A New York-i középosztály langymeleg világa és a szülők elvárásai elől menekülni próbáló Craig (Keir Gilchrist) inkább bizonytalan, mint súlyosan depressziós, ám mégis szuicid gondolatokat fontolgat és kissé naiv segítségkérési próbálkozása következtében öt napos beutalót szerez a zárt osztályra. A felnőtt részlegre, mivel a fiatalkorúaknak fenntartott épületrészt épp átalakítják. Az intézet már-már valószínűtlenül barátságos mikrovilágában szerzett tapasztalatok, frissen köttetett barátságok és természetesen az elmaradhatatlan szerelmi szál egy új kezdet lehetőségét villantják fel a kétségbeesett tinédzser előtt.

A író-rendező páros harmadik nagyjátékfilmjében szakít a korábbi munkákat átható precíz, életszagú realizmussal. A komoly fesztiválsikereket arató és a kritikusok méltatását is bezsebelő Fél Nelson (2006) és a visszafogottabb fogadtatásban részesülő, ám nem kevésbé sikerült Sugar (2008) mind karaktereit, mind történetvezetését tekintve magas szinten áll az amerikai független film által preferált valósághűség megvalósításában. Tartózkodva az ítéletmondástól és bármiféle tanulság sulykolásától, inkább csak ábrázolnak. A Universal stúdió kísérletezőbb részlege, a Focus Features bábáskodása mellett született Nyomás alatt ezzel szemben kifejezetten a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, aminek elsősorban a realizmus látja kárát. Vígjátékról lévén szó, ez természetesen nem vethető az alkotók szemére. A film komikus vonulata egyébként is rendesen funkcionál: tisztességesen kidolgozott karaktereket vonultat fel, általában jól megírt dialógusokat adva a gondosan válogatott és még a mellékszerepekben is lendületes színészi gárda szájába.

A Ned Vizzini önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült Nyomás alatt azonban a vígjátéki szerepkörnél láthatóan többre is vállalkozna: igyekszik ugyanis feltárni a melankólia természetét. Ebben viszont már kimondottan gyengén teljesít, sőt, tovább rontva a helyzetet, meglehetősen sekélyes, ráadásul szinte instant megoldást is kínál a búskomorság ellen. A nevettetés szándéka mögött ennek következtében felsejlő, irritáló didaxis kifejezetten nehezen emészthető. Nyilvánaló, hogy a filmből sugárzó életkedv adott esetben az öngyilkos késztetések egyik leghatásosabb ellenszere lehet, a pozitív hozzáállás öngyógyító erejének kritikátlan hangoztatása azonban igencsak egyoldalú és végső soron a probléma trivializálását jelenti.

Jól példázza ezt a filmbeli elmegyógyintézet: a mentális betegségben szenvedők oázisa ez, ahol engedelmes a skizofrén, a szobáját hónapok óta el nem hagyó, súlyos depressziós ismerős zene hallatán egyszer csak vidám táncra perdül, az ereit vagdosó kamaszlány nem csak okos, de szép és kedves is, jófejek az ápolók és az erőszakot itt még hírből sem ismerik. A film nem minden komolyságot nélkülöző témája és könnyed hangvétele között olyan ellentmondás feszül, melynek feloldása, bár nem lehetetlen, messze nem egyszerű feladat. Boden és Fleck azzal a gyenge látszatmegoldással akarta semlegesíteni ezt a problémát, hogy egyszerűen nem vettek róla tudomást. Az eredetileg It’s Kind of a Funny Story-ként futó film így megmarad annak, amit a cím ígér: csupán egy súlytalan, vicces történet.

A lemez

A Select Video gondozásában megjelent DVD bővelkedik az extrákban: kapunk kimaradt jeleneteket, bakiparádét, betekinthetünk a forgatás kulisszatitkaiba és megnézhetünk egy összeállítást a New York-i premier eseményeiről.

Nyomás alatt (It’s Kind of a Funny Story)
színes, amerikai vígjáték, 101 perc, 2010

rendező: Anna Boden, Ryan Fleck
író: Ned Vizzini
forgatókönyvíró: Anna Boden, Ryan Fleck
operatőr: Andrij Parekh
zene: Broken Social Scene
producer: Ben Browning, Kevin Misher
vágó: Anna Boden

szereplő(k):
Keir Gilchrist (Craig Gilner)
Dana DeVestern (Alissa Gilner)
Emma Roberts (Noelle)
Lauren Graham (Lynn Gilner)
Jim Gaffigan (George Gilner)
Karen Chilton (Harper nővér)
Zach Galifianakis (Bobby)
Aasif Mandvi (Dr. Mahmoud)

Imdb

A DVD megjelenése: 2011. 07. 21.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, orosz DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, ukrán, litván, lett, észt, angol
Extrák: Kimaradt jelenetek, Bakiparádé, Nyomás alatt: A New York-i premier, Így készült
Ár: 3190 Ft

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!