Kritika

Csak érzelem és más semmi – Kezdők

A párkapcsolatok sokszínűségét bemutató, keserédes tragikomédia a Kezdők, melyet DVD-n dobott piacra hazánkban a Select Video. Az itthoni moziforgalmazásból kimaradt, Oscar- és Golden Globe-díjakra jelölt színészeket felvonultató film tehát immáron mindenki számára elérhető – és ez bizony felettébb jó hír.

A film

-Szeretlek!
-Én is!
-Imádlak!
-Én is!
-Sanyi vagyok.
-Én is.

Furcsa, hogy egy ősrégi vicc ilyen jól össze tud foglalni egy egész filmet: érzelmek, párkapcsolatok (erős és laza, meleg és hideg egyaránt), coming out-ok – mi meg vagy leragadunk valamelyiknél, vagy jót nevetünk az egészen; csak aztán nehogy sírás legyen a vége… Pedig az lesz, legalábbis könnyen előfordulhat. Nem titok ugyanis, hogy történetmesélő főhősünk, Oliver (Ewan McGregor) apja, a hetvenes éveinek közepén járó Hal (Christopher Plummer) hamarosan bele fog halni betegségébe. Illetve, már belehalt, de mégis látjuk, anélkül, hogy szellem lenne. Hogy is van ez?

Nagyon egyszerű: Oliver abban az évben meséli el életének jelentősebb történéseit, amit először nyugodt szívvel hihetünk 2003-nak, aztán – szintén nyugodt szívvel, de annál zavartabb fejjel – bizonytalanodhatunk el az évszámot illetően. Ami biztos, hogy ekkora már egyik szülője sem él, ő pedig már találkozott Annával (Mélanie Laurent), aki számára épp a nagy ő, vagy épp nem. Na, jó, ebből elég! Az egy dolog, hogy a film ennyire zavaros, de legalább a róla szóló kritika ne legyen az, úgyhogy fussunk neki újra.

A negyvenes évei felé közeledő, grafikusként dolgozó Olivernek apja egy szép napon bejelenti, hogy meleg. A nyugdíjas Hal, habár nemrég temette el feleségét, hamarosan be is mutatja a meghökkenéstől még mindig maga elé meredő fiának élete új társát, Andy-t (a Vészhelyzet egykori szívtipró Kovac dokiját, Goran Višnjić-et kissé meglepő ilyen szerepben viszontlátni). Oliver örül apja boldogságának, ám emellett szörnyű titkát is tudja: műthetetlen, rosszindulatú daganata miatt Hal nem élhet már sokáig.

Van azonban egy másik szál is a történetben, ami a szeretett apa halála után játszódik: a még mindig szomorkodó Oliver életébe hirtelen betoppan Anna, a Párizsból Amerikába szökött színészlány, akivel látszólag tökéletes párt alkotnak. Boldogságuk mögött azonban meghúzódik a lány állandóan utazgató életmódjából fakadó bizonytalanság: vajon meddig lehetnek még együtt? És egyáltalán: valóban együtt akarnak lenni?

Még ha a történet kisstílűnek is tűnik, maga a film egyáltalán nem az. A két, eleve halálra ítélt párkapcsolatot, valamint apa és fia olykor megrendítően érzelmes, olykor pedig meglepően mosolyfakasztó viszonyát ugyanis felettébb nagy bátorságra valló, kísérletező filmformában tárja elénk a rendező-forgatókönyvíró Mike Mills. Az idősíkokat és tömegfilmes normákat bátran (fel)cserélgető szerkesztésmód egyrészt érdekesebbé teszi a történetet, mint amilyen talán enélkül lenne, másrészt pedig olyan szinten irtja ki a filmből a linearitást, hogy a végére azt érezzük: nem is számított a történet, csupán az érzelmek.

És ha így érzünk, akkor talán nem is járunk túl messze az igazságtól. Megható az apa időskori szerelme, még ha kedvese egy kissé infantilis férfi is (nem tudom túltenni magam az egyébként remekül játszó Višnjić karakterén); tipikus és tanulságos Oliver és Anna tépelődése, még ha kissé túlnyújtottnak érezzük is; és hogy a humor se maradjon el: könnyfakasztóan vicces Hal „beszélő” kutyája, aki „csupán azért szerepel filmekben, mert cuki” – tudjuk meg Olivertől. Szerelem, halál, kutya – ugye, hogy minden csak az érzelmekről szól?

A lemez

Értékelhető extraként kénytelenek vagyunk beérni egy „így készült”-videóval, valamint Mike Mills audiókommentárjával, melyek közül előbbi ugyan nem tartogat túl sok izgalmat, utóbbi miatt azonban feltétlenül megér a film egy esetleges újranézést – feltéve, hogy tudunk angolul.

Kezdők (Beginners)
színes, amerikai vígjáték, 2010

rendező: Mike Mills
forgatókönyvíró: Mike Mills

szereplők:
Ewan McGregor (Oliver)
Christopher Plummer (Hal)
Mélanie Laurent (Anna)
Goran Višnjić (Andy)
Mary Page Keller (Georgia)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.11.17.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, angol
Extrák: Így készült a Kezdők, Kezdők promó, Audiókommentár Mike Mills író/rendező közreműködésével
Ár: 3190 Ft

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com