Kritika

Csalóka vágyak – Elhajlási engedély

A Farelly-testvérek valóra váltották minden férj álmát: az Elhajlási engedély hősei egy hét erejéig felmentődnek a házassági kötelék alól, s kiélhetik elfojtott vágyálmaikat.

A film

A Farelly-testvérek bumfordi humora megosztja a közönséget, jómagam is csupán azon filmjeiket (pl. Túl közeli rokon) kedvelem, ahol több tér jut a szívnek, mint a sugárban érkező testnedveknek. Az Elhajlási engedély annak ellenére is az életmű szolidabb oldalát gazdagítja, hogy a film vezérgondolata tálcán kínálja a választékos váladék-dömping lehetőségét. Némi péniszmutogatást és fekália-fuvallatot leszámítva azonban a testvérpár legújabb komédiájából egyenesen árad a kedvesség.

A fivérek két, hosszú házasságban elbágyadt pár kimenőjét követik nyomon, de nem ám csak a férfiakét, – bár a játékidő nagyobbik részében a maszkulin kalandok érvényesülnek – nagyon is igazságos módon a kicsapongás útjára lépő feleségek is megkapják a magukét. Négy karakterrel pedig már nem könnyű bánni, s a rendezők is választhatták volna a könnyebbik utat, miszerint a női és a férfi párosok dominanciája érvényesülne a cselekményben, a közös duhajkodás helyett azonban többnyire önálló kalandokat vonultatnak fel. A kivitelezést segíti, hogy mindkét duó tagjai totálisan ellentétes személyiségek, Fred (Jason Sudeikis) és kedvese (Christina Applegate) szájhős vadócok, míg Rick (Owen Wilson) és hitvese (Jenna Fischer) vérbeli romantikus lelkek. Kizárólag emiatt lehetséges, hogy előbbi férfiú kísérletei gondosan felépített fejlődési képet mutatnak, míg utóbbi próbálkozásai inkább epizodikus jellegűek. De kár lenne tagadni, hogy mindkét képlet megéri a pénzét.

Fred határozott fellépésének kudarcaival mindennapos hódítási praktikák kerülnek górcső alá; a csajozós szövegek hatástalansága különösen emlékezetesre sikeredett. Szószátyár lúzer-jelleme azonban magával hordozza a tabudöngető humor alkalmazását, s ezáltal a megrendezettség érzetét, így kevésbé hatásos ellenpólusnak bizonyul Rick bájos és valószerű kilengésével szemben. E helyütt kell megjegyeznem, hogy Owen Wilson sugárzó alakítással hozza annak a vágyaival bajlódó családfenntartónak a szerepét, akinek megadatik egy ifjú bombázó meghódításának élménye. Dillemájának erejét még az egyik jócskán túlírt mellékkarakter sem tompítja el, pedig a kisebbségi komplexusát dühkitörésekkel levezető geek támadásai nem egyszer elfajulnak.

Akárhogy is, a Farrelly-testvérek meglepő energiával és figyelmességgel adóztak a középkorú házaspárok szexuális problémáinak. Az Elhajlási engedélyből nemcsak a naivitás beszél, miszerint egyetlen nő keblén is leélhetjük az életünket, a rendezők a véka alá is bekukucskáltak, s a hűtlenség keserédes szájízét is beépítették a történetbe.

A lemez

A Pro Video kiadványa extraként csupán néhány vicceskedő kimaradt jelenetet tud felmutatni.

Elhajlási engedély (Hall Pass)
színes, amerikai vígjáték, 105 perc, 2011

rendező: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
forgatókönyvíró: Pete Jones, Peter Farrelly
operatőr: Matthew F. Leonetti
producer: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
vágó: Sam Seig

szereplő(k):
Owen Wilson (Rick)
Jason Sudeikis (Fred)
Christina Applegate (Grace)
Jenna Fischer (Maggie)
Alyssa Milano (Mandy)
Richard Jenkins (Coakley)
Alexandra Daddario (Paige)
Vanessa Angel (Missy)
Reagan Michelle (pincérnő)
Stephen Merchant

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.07.06.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, román, héber, görög, cseh, angol
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás, Kimaradt jelenetek
Ár: 3190 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!