Kritika

Csehov 2.0 – Vaskabátok

Csehov törvénye: ha a falon puska lóg, akkor annak el kell sülnie a darab során. Nohát a Vaskabátok tiszta Csehov 2.0: arról szól, hogy ha bitang sok puska lóg a falon, akkor annak mind el kell sülnie, kispisztolytól az óceáni hajóromboló aknáig.

(Persze a csehovi törvényt valójában visszafelé kell értelmezni. Ha a darab végén nem sül majd el a puska, akkor semmi keresnivalója a falon.)

Lám, mi mindent el lehet érni, ha a filmkészítők gondolkodni is hajlandók egy keveset! Például az év vígjátékának megalkotását. A Vaskabátok zseniális – ezt megelőlegezem az írás elején. Attól zseniális, hogy a sztorit nem csak felskiccelték, hanem végig is gondolták. „Akarunk nagy csinn-bummot a végén? Akkor tegyük fel a puskát a falra már az első felvonásban.” S a puska határozottan nem csak szó szerint értendő: a Vaskabátok minden poénját, legyen akár szóban vagy képben, helyzet- vagy jellemkomikum formájában, alaposan átgondolták, megtervezték, félórával korábban előkészítették. Így hát amikor robban, akkor nagyot szól.

Adott a szuperzsaru. Okosabb Einsteinnél, lefut egy nyulat, lövészbajnok, atlétaisten és tökéletesen becsületes. Letartóztatási rátája 400%-kal magasabb mezei rendőrtársainál. Csoda-e, hogy mindenki utálja? Londonból sürgősen le is helyezik Sandfordba, ami Mucsaröcsöge angol megfelelője – kivéve, hogy a hazai Mucsaröcsöge lerobbant lenne, düledező tanyaházakkal és minden sarkon két kocsmával, az angol viszont a tisztaság és a rend mintaképe, faludíjak nyertese, ahol mindenki kedvesen mosolyog – már abból is látszik, hogy előrébb járnak nálunk, hogy ebben a faluban tényleg elneveztek egy utcát Chuck Norrisról. Mit tehet itt a szegény rendőr, ahol a legkomolyabb feladatot egy elveszett hattyú megkerítése jelenti? Csakis akkor nem őrül bele, ha kideríti, hogy itt sem minden fenékig whisky.

Simon Pegg nem csak a forgatókönyvvel remekelt, de Nicholas Angel szerepére is tökéletes. A mintafiú-imázs szinte sugárzik róla, ránézésre az a fajta, akinek az ember nem kínál oda egy bankjegyet az út mellett. A másik főszereplő, Nick Frost a való életben is jóbarátja: meg is látszik közös játékukon. A többieknek nincs valami nehéz dolguk, mert jól ismert sablonkaraktereket kell hozniuk: az atyásodó rendőrfőnököt, a magabiztos helyi kiskirályt, a szipirtyó hoteltulajdonost, a nagyon szőke színésznőt. A kihívás legföljebb az lehetett e szerepekben, hogy meg tudjanak maradni a komolyság és a karikatúra vékony határmezsgyéjén, ami sikerült is.

A film egyébként akcióban is ver sok valódi akciófilmet, és köszönhetően a Wright-Pegg-Frost trió horrormániájának, egy-két szemdüllesztően véres jelenet is akad benne (a tizenhat éves korhatárt ajánlatos komolyan venni). Az már csak hab a tortán, hogy ezek a jelenetek – hogy, hogy nem – tökéletes paródiáját is adják az akciófilm-kliséknek és ezzel önmaguknak.

„Lőttél már repülés közben két pisztollyal egyszerre?” – kérdi a Bad Boys-mániás kisfalusi fakabát a szuperzsarutól. Még nem lőtt. De most majd fog. Jarp!

Vaskabátok (Hot Fuzz)
angol vígjáték, 2007 (115 perc)

rendező: Edgar Wright
író: Edgar Wright, Simon Pegg
operatőr: Jess Hall
vágó: Chris Dickens
zeneszerző: David Arnold

szereplők:
Simon Pegg
Nick Frost
Martin Freeman
Bill Nighy
Joe Cornish

IMDb-átlag: 8,4 (a legjobb 250 között a 114.)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com