Kritika

Csillagos ötös – Csillagpor

csillagporPersze a vászon nem könyv. Hiába zseniális író valaki – ha filmet kell csinálnia, lehet, hogy csődöt mond a tudománya. Az egyik megoldás, ha az író marad a kaptafánál; a rendezést szakértőkre bízza, elég, ha a forgatókönyvet veszi gondjaiba.

Neil Gaiman így tett a Csillagporral – volt dolga vele épp elég. A filmhez jelentősen át kellett írni a könyvet, de így, hogy ő maga faragta át, megmaradt a hamisítatlan gaimanes jelleg: a furcsa, groteszk fordulatok, a zseniális párbeszédek és a bizarr mellékszereplők. Ez utóbbiak egészen mások, mint a könyvben; aki ott csak egy-egy mondatot kapott, az itt előlép az első sorba, egyes kulcsszereplők viszont a vásznon fel sem tűnnek. A forgatókönyvnek egyedül a legvége lett kicsit elmismásolva; ezt a befejezést már tucatnyi más filmben láttuk, hova lett az eredetiség? Amíg azonban idáig eljutunk, minden tökéletes.

A valóság és a mesevilág határáról (Angliából, honnan máshonnan?) induló fiatalember csak a kedvesének akar ajándékot hozni, de nem felel meg neki akármi, ő bizony egy hullócsillagot akar. Arra persze nem gondol, hogy a csillag viszont mást akar, arról nem is beszélve, hogy a csillag szívét meg vénséges-vén boszorkák akarják, a nyakékére pedig élő és halott hercegek vadásznak. Szerencsére kék madár képében segít nekik a fiú édesanyja, és a villámbefogó légikalózokat is sikerül megnyerniük a csillag ügyének.

Sajnos Claire Danes nem csak csillagnak haloványka, hanem színésznőnek is – a monológjai egyszerûen borzasztóak. Szerencsére vannak igazi sztárok is a csillag mellé: Robert de Niro még sosem bohóckodott ilyen önfeledten és könnyedén, Michelle Pfeiffer felejthetetlen alakítást nyújt szexi boszorkaként és hajhullató vén banyaként is.

Ha fantasy filmről van szó, szót kell ejteni a CGI-ről is, mert hisz a mesevilág életre keltése a számítógépeknek köszönhető. A látvány teljesen korrekt; nem ezer százalékig realisztikus, de nem is reálisnak, hanem mesebelinek kell lennie. Ez pedig sikerül; olyan csodálatos mesét láthatunk, amilyet még nem sokat – Neil Gaiman humora, groteszk ötletei a képregény és könyvesboltok után végre a vásznon is elérhetőek.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya