Kritika

Csillagos ötös – Csillagpor

csillagporPersze a vászon nem könyv. Hiába zseniális író valaki – ha filmet kell csinálnia, lehet, hogy csődöt mond a tudománya. Az egyik megoldás, ha az író marad a kaptafánál; a rendezést szakértőkre bízza, elég, ha a forgatókönyvet veszi gondjaiba.

Neil Gaiman így tett a Csillagporral – volt dolga vele épp elég. A filmhez jelentősen át kellett írni a könyvet, de így, hogy ő maga faragta át, megmaradt a hamisítatlan gaimanes jelleg: a furcsa, groteszk fordulatok, a zseniális párbeszédek és a bizarr mellékszereplők. Ez utóbbiak egészen mások, mint a könyvben; aki ott csak egy-egy mondatot kapott, az itt előlép az első sorba, egyes kulcsszereplők viszont a vásznon fel sem tűnnek. A forgatókönyvnek egyedül a legvége lett kicsit elmismásolva; ezt a befejezést már tucatnyi más filmben láttuk, hova lett az eredetiség? Amíg azonban idáig eljutunk, minden tökéletes.

A valóság és a mesevilág határáról (Angliából, honnan máshonnan?) induló fiatalember csak a kedvesének akar ajándékot hozni, de nem felel meg neki akármi, ő bizony egy hullócsillagot akar. Arra persze nem gondol, hogy a csillag viszont mást akar, arról nem is beszélve, hogy a csillag szívét meg vénséges-vén boszorkák akarják, a nyakékére pedig élő és halott hercegek vadásznak. Szerencsére kék madár képében segít nekik a fiú édesanyja, és a villámbefogó légikalózokat is sikerül megnyerniük a csillag ügyének.

Sajnos Claire Danes nem csak csillagnak haloványka, hanem színésznőnek is – a monológjai egyszerûen borzasztóak. Szerencsére vannak igazi sztárok is a csillag mellé: Robert de Niro még sosem bohóckodott ilyen önfeledten és könnyedén, Michelle Pfeiffer felejthetetlen alakítást nyújt szexi boszorkaként és hajhullató vén banyaként is.

Ha fantasy filmről van szó, szót kell ejteni a CGI-ről is, mert hisz a mesevilág életre keltése a számítógépeknek köszönhető. A látvány teljesen korrekt; nem ezer százalékig realisztikus, de nem is reálisnak, hanem mesebelinek kell lennie. Ez pedig sikerül; olyan csodálatos mesét láthatunk, amilyet még nem sokat – Neil Gaiman humora, groteszk ötletei a képregény és könyvesboltok után végre a vásznon is elérhetőek.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com