Kritika

Ezerarcú művésznek ezerarcú kiállítás – David Bowie arcai

david bowieA Pannonia Entertainment hiánypótló, kiállításokat a filmvászonra hozó sorozatának legújabb darabja a Victoria and Albert Musem David Bowie is című tárlatát hozza el a művész szerelmeseinek. A film azonban több mint a kiállítás szimpla bemutatása: egy izgalmas életmű új kontextusba helyezése, David Bowie világra tett hatásának méltó visszatükröződése. A film december 21-én este 19 órától még egyszer megtekinthető – rajongóknak kötelező, a többieknek pedig erősen ajánlott.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház vásznán időről időre feltűnnek a világra páratlan hatást tett művészek életművét bemutató filmek, a Pannonia Entertainment jóvoltából így ismerkedhettünk meg alaposabban Leonardo Da Vinci vagy Hieronymus Bosch zsenijével is. David Bowie korának nem kisebb hatású alkotója, olyan összetett személyiség, olyan páratlan művész, aki a zenén, a képzőművészeten, a designon, a filmek és a divat világán egyaránt rajta hagyta kézjegyét. Az inspiráció, amit jelentett és jelent a mai napig – és amit a jövőben is biztosan gyakorol – elvitathatatlan.

A tárlat, amit a David Bowie arcai bemutat, a David Bowie is a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200 ezren váltottak rá jegyet. A film a kiállítás záró tárlatvezetését örökíti meg, megszólaltatva nemcsak a kiállítást összeállító kurátorokat, de számos látogatót és meghívott vendéget, köztük a Bowie egyes jelmezeit tervező Kansai Yamamotót és a Pulp énekesét, Jarvis Cockert is. A film elidőz az év elején elhunyt Bowie dalszövegek eredeti kéziratain, személyes tárgyain, eredeti kosztümjein és hangszerein, archív fotók, videók és albumborítók segítségével mutatja be azt a rendkívül gazdag életművet, amit Davie Jones öt évtizeden átívelő pályafutása során megalkotott.

A film rendkívül jól strukturált, néhány kivételtől eltekintve szorosan követi a zenész egyes életciklusait, és azoknak is átfogó képet ad, akik korábban egyáltalán nem ismerték munkásságát. A fiatalkori zsengéktől kezdve az alteregók évein át a kiforrott David Bowie művészetéig valamennyi korszak bemutatkozik – sőt, még ennél is több. A kiállítás nemcsak a művészre és műveire fókuszál, de komoly hangsúlyt fektet arra is, hogyan mutatott túl önmagán és szolgált inspirációként megannyi más alkotó számára.

David Bowie

Egy dokumentumfilm esetében a tartalom csak egy a fontos lábak között – a forma sem mindegy. Szerencsére a David Bowie arcai méltó tudott lenni tárgyához, és változatos és korszerű eszközök segítségével tudott szakítani a beszélő fejek idejét múlt módszerével. Ötletes filmes megoldások, filmbejátszások, interjúk váltogatják egymást folyamatosan, így a film is legalább annyira színes és sokoldalú tudott lenni, mint az alkotó, akinek bemutatására törekedett. Azért nincs mit csodálkozni ezen – a rendezői székben az a Hamish Hamilton ült, aki olyan nagy presztízsű események tévés verzióit jegyi, mint a Victoria Secret Show, az MTV Video Music Awards vagy maga az Oscar-díj átadó.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.