Kritika

Demokrácia helyett hipokrácia – A válságstáb

a valsagstabÖnkritika, de legalábbis szarkazmus vagy cinizmus nélkül nem lehet filmet készíteni az amerikai politikai tanácsadás exportjáról. Filmművészetileg sekélyes, politikailag pedig felháborító lett a George Clooney bábáskodásával és Sandra Bullock főszereplésével készült A válságstáb.

Bolívia a világ egyik legszegényebb állama, ami abból a szempontból igencsak meglepő, hogy gazdag nyersanyagkészlete nem pont erre a sorsra szánná. A mindenkori politikai elit korruptsága nagy mértékben járult hozzá ehhez az ellentmondáshoz, és a demokratikus berendezkedés dacára ezt nem a mai napig nem sikerült feloldani. A törékeny népképviseleti rendszer egyik nagy problémája, hogy a lakosság nagy része, különösen az őslakosok analfabéták. Az ország gazdasági és politikai helyzete rendkívül érdekes, de ebből semmi nem derül ki A válságstábból, nem is érdemes több szót vesztegetni rá.

Az ország és az elnökjelöltek helyett a tényleges főszereplő a Katasztrófa Jane néven emlegetett Jane Bodine (Sandra Bullock), aki politikai tanácsadóként vesz részt az egyik jelölt kampányában. Castillo (Joaquim de Almeida) korábban már volt elnök, de regnálásának gazdasági programjával rendkívül elégedetlenek voltak a választók, így az aktuális kampányban csaknem 30 százalékpontos lemaradásban szenved a legnagyobb riválisához képest. Akinek kampányát éppen az a Pat Candy (Billy Bob Thorton) vezeti, aki Jane legnagyobb ellenfele volt számos korábbi amerikai választáson, és akivel személyesen is utálják egymást.

 

A történet fókuszában nem az esélytelennek kikiáltott jelölt győzelme áll, a népmesei elem – a legkisebb fiú végül elnyeri a királylány kezét – csak egyfajta mellékszál. Helyette Jane Bodine talpra állását állították a középpontba: a nő egy kínosan elveszített választás után elvonul a világtól, és az csábítja vissza a szakmájába, hogy lehetősége van legyőzni a korábbi ellenségét. A meggyőzési vitában volt munkatársa azt vágja a fejéhez: „Nem hiszem el, hogy te itt boldog vagy!” – amire a nő az válaszolja, hogy „Nem, de legalább nyugodt”. Jane-be fokozatosan tér vissza az erő: előbb a magaslati levegőre hivatkozva távol tartja magát a munkától, majd a kampány felhevülésével átveszi az irányítást. Közben visszaszokik a cigarettára, felelőtlen bulikba vesz részt, és egyre vadabb eszközöket vet be ellenfelének legyőzésére.our brand

A főszereplő felemelkedése nehezen értelmezhető pozitív történetként, noha a film határozottan ezt sugallja. Mind emberi, mind politikai vagy morális értelemben minimum kétséges, hogy jó-e, ami Jane-nel történik, hiszen ismét zaklatottá válik, másrészt bár nem tisztességtelen, de visszás lépésekkel éri el a célját. A válságstáb azt üzeni: egy ilyen politikai tanácsadói tehetséget vétek lenne parlagon hagyni. Ez felvetés még akár elgondolkodtató is lehetne, de még ez a szál sem eléggé végig gondolt a filmben.

Más tekintetben pedig teljesen félresiklott a dráma. Pedig a téma rengeteg lehetőséget rejt magában, vélhetően ezért is csapott le a történetre George Clooney. A színész-rendező-producer akkor döntötte el, hogy megfilmesíti a 2002-es bolíviai elnökválasztás történet, amikor látta az azonos című, 2005-ös dokumentumfilmet. A politikai film világa Clooney szívügye, és ez nem pusztán szerepválasztásaiban jelenik meg (Sziriána, Michael Clayton), de rendezőként is többször foglalkozott ezzel (nem is beszélve a színész aktív közéleti szerepvállalását). A válságstábhoz a direktor pályafutásában A hatalom árnyékában áll a legközelebb, amely szintén a kampánykoordinátorok és a politikai tanácsadók túlzott hatalmáról rántja le a függönyt. Ráadásul már akkor is túl komolyan vette magát, márpedig erről a témáról cinizmus vagy önkritika nélkül rendkívül nehéz élvezhető filmet készíteni, vagy akárcsak olyat, amelynek üzenetét meghallják a nézők.

our-brand-is-crisis-sandra-bullock

A válságstáb üvölt egy kis szarkazmusért, hiszen a története arra mutat rá, hogy egy jól fizetett politikai tanácsadó egy teljesen idegen országban és közegben is képes elnöki székhez juttatni egy politikust. A filmben látott gyakorlat éppen arra az amerikai felsőbbrendűségű arroganciára példa, ami miatt egész Latin-Amerikában gyűlölik az Egyesült Államokat (az eredeti dokumentumfilmben egyébként sokkal többször repkednek magasztos gondolatok a demokráciáról, végtelenül irritáló módon). És míg egy akciófilmben elviselhető ez a hozzáállás, már amennyiben jó akciójelenetekkel operálnak (lásd: Sólyom végveszélyben, A Nap könnyei), egy politikai drámában már felháborító. Különösen a valós következmények tükrében: a győzelemhez segített elnök azonnal megszegte választási ígéretét, a vesztes pedig az az Evo Morales lett, aki három évvel később átvette az ország vezetését, és azóta is az egyik legnépszerűbb államfő (meg kell azonban jegyeznem, finoman szólva is ellentmondásos Morales a politikai programja).

Az általam oly mértékben hiányolt szarkazmust George Clooney azzal próbálta orvosolni, hogy a rendezést nem saját magára, hanem David Gordon Greenre bízta. Green filmjei eddigi pályája során két típusba sorolhatók, amelyek közül művészileg talán kevésbé értékes a füves vígjátékok halmaza (A bébisintér, Ananász expressz, Király!). A másik csoportban viszont egészen jó alkotások is találhatók: az amerikai délen játszódó, kisemberek történeteit feldolgozó mozik terén az utóbbi években többször láthattunk maradandó alkotásokat az alkotótól (Joe, Prince Avalanche – Texas hercege). Csakhogy Bolívia vagy a politika világa egyik kategóriába sem sorolható be, és én éreztem is, hogy egyszerűen a rendezőnek nincs mondanivalója a témában. Kerüli az éles helyzeteket, helyette pedig olyan gegeket vet be, mint amikor Sandra Bullock elesik lépcsőn.

A válságstáb a 2015-ös őszi díjszezon egyik nagy ígérete volt, de már az első kritikák megjelenésekor világossá vált, nem lesz esélye. Bemutatásakor már alacsonyan lángolt az amerikai elnökválasztási kampány, de ez sem mentette meg a totális anyagi bukástól. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a kontinens többi részén nem mutatják be, mert csak egy újabb ékké válna Latin-Amerika és az Egyesült Államok egyébként sem felhőtlen viszonyában.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés