Kritika

Hangulatingadozás a köbön, avagy bulifilmből királydráma – Derült égből apu

312063_1024_derult_egbol_apu__3_

Szeretjük, ha karácsonykor a moziban is szerethetünk. Nagyon szeretünk szeretni, és ki más lehetne alkalmasabb erre, mint a mindig mindent háromszoros lendülettel előadó Omar Sy, aki a Derült égből apuban majd biztos háromszor annyira fog szeretni, mint bárki más.

Mert egy kicsit mindennel így vagyunk, de egy biztos, a karácsonyt imádjuk túlzásba vinni. Az utca világít, az ablakokban égősor villog, az üzletek ontják magukból a Csengő szól több tucat feldolgozását, és a mozikból is árad a családi kasszákra mért cukormázas filmözön. Ebben nem tűrünk ellenvetést, az ünnep az boldog és szép, punktum. A Derült égből apu nem a szó szoros értelmében vett karácsonyi film, de nem véletlen, hogy sok ország erre az időszakra tette a premier dátumát. Mindent beleng az édeskés szirup, a különbség csupán annyi, hogy ez az alkotás azt is felvállalja, hogy a szeretetnek nem csak a selyempapírba bugyolált változata létezik.

Sajnos a film eleje ebből semmit nem mutat meg. Az örökifjú, minden turista csajjal ágyba bújó, folyton bulizó Samuel (Omar Sy) felületes életvitelét bemutatni hivatott első negyedóra túlzó és harsány, de aztán megérkezik a tavaly nyári kaland gyümölcse egy három hónapos baba képében.

Miután az anya szőrén szálán eltűnik, Samuelnek kell felnőnie a helyzethez.

Itt azért már akad egy-egy jól sikerült poén, de szerencsére egy tenyérbemászóan blőd montázs után nyolc évet ugrunk az időben, és ettől a pillanattól fogva már a film is elkezdi megtalálni a maga útját, és legalább nyomokban elkezd arról szólni, amiről egyébként is akart: a szeretetről, legyen az atyai, gyermeki vagy baráti.

Samuel gyermeke anyja után kutatva Londonba költözött, ahol egyedül neveli Gloriát (Gloria Colston), mellette pedig kaszkadőrködik egy népszerű akciósorozat kulisszái között, miközben magánéletüket is valamiféle díszletek közé rendezi. Az apróbb zökkenőket leszámítva nagy a boldogság, a keserű igazságot pedig jótékony hazugság fedi: Gloria úgy tudja, anyja titkosügynök, ezért nem láthatja őt. Nemcsak kedveskedő, hanem igazán kedves pillanatok ezek, és ahogy a forgatókönyv egyre intenzívebben adagolja a tényleg meglepő fordulatait, úgy válik a film is egyre drámaibbá, hogy a végére lebontsa magáról az összes fals díszletet, és egy emberi történetet kanyarítson a Derült égből apuból.

derult egbol apu

Nagy kár, hogy a stábból egy embernek sem jutott eszébe egységbe szervezni ezt a történetet. Senkinek nem esett le, hogy a Télapuból nem csinálunk Kramer kontra Kramert, hogy a hangulati egység fontos. Tényleg kár, mert egy visszafogott rendezéssel lehetett volna belőle valami különleges, amit időnként újra elővehettünk volna egy közös családi mozizás erejéig. Így viszont minden kellemes pillanatra jut három homlokráncolás, minden fontosra jut három bosszantóan felületes, de persze mindenki megkapja a maga éves Omar Sy adagját.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés