Kritika

Diploma előtt – Szörny Egyetem

MONSTERS UNIVERSITYHa valaki első osztályos korában látta moziban a Szörny Rt-t, ő most nagy valószínűséggel épp az egyetemi felvételéért küzd az érettségin, ugyanis éppen egy felnövésnyi idő telt el a bemutató óta. A Pixar stúdió leginkább nekik készítette el az előzményeket felvázoló folytatást,  hiszen aki gyerekkorában megszerette Mike-ot és Sulleyt, most biztosan megnézi legújabb kalandjukat is – és bizony nem fog csalódni. Minden amiért szerettük a Szörny Rt-t, azt felleljük a Szörny Egyetemben is.

Egyetemistákról és főiskolásokról viszonylag ritkán készítenek mesefilmet, ahogy az is szokatlan egy animációtól, hogy folytatásként a már lezárt történet előzményeit mutatja be. Ilyen értelemben a Szörny Egyetem egy igen eredeti darab, ezen túl viszont gyakorlatilag éppen ugyanolyan, mint a tizenkét évvel ezelőtti elődje – tehát fantasztikus.

A történet szerint Mike Wazowski (Lippai László) egy általános iskolai osztálykiránduláson kitalálja, hogy rémisztő lesz, ha nagy lesz (akik esetleg nem emlékeznek: ők gyűjtenek áramot Monstropolisz számára a gyerekek sikolyából). Mindent erre tesz fel, rengeteget tanul, és sikerül is bejutnia a Szörny Egyetem rémisztőképző szakára. Ott találkozik Sulleyval (Gesztesi Károly), aki szöges ellentéte Mike-nak: a szülei rémisztők voltak, ő is az volt születésétől, soha nem kellett megküzdeni a céljaiért, még a legmenőbb szakkollégiumi tagság is nyomban az ölébe hull. Kettejük rivalizálása azonban visszaüt, és egy incidens folytán csak akkor végezhetik el az egyetemet, ha egy csapatban, összefogva veszik a különböző akadályokat.

Mindezen akadályok természetesen egyetemi (jobban mondva inkább amerikai főiskolai) körülmények között játszódnak. A készítők egyik nagy érdeme, hogy az egyetemista életformát sikerült az amerikai zsánerfilmekkel szemben egy kihívásokkal teli időszakként bemutatni. A skatulyából kitörve a Pixar stúdió hagyományainak megfelelően valódi értékeket képes ütköztetni a film, és helyénvaló módon visszafogottan, de hatásosan gondolkoztatja el a nézőt azon, vajon ebben a korban mégis hogyan lehet boldogulni.

A jó párbeszédek mellett a frappáns beszólások és a telibe találó poénok maradnak meg emlékezetünkben. Tényleg frenetikusan vicces egy nyolcszemű csápos lényt anyukaszerepben látni, vagy azt nézni, hogyan küzdenek meg a csetlő-botló lények az óriás könyvtáros nénivel szemben. Ebben is felsőfokú a Szörny Egyetem: remekül használja ki az ijesztőnek ható, ijesztgetést tanuló, mégis igen esendő karakterek bénázásából fakadó humorforrást.

A felsorolt értékek mellett mindenképpen meg kell említeni az animáció lélegzetelállító képi világát. Mostanában volt szerencsém megtekinteni egy-két más stúdió által készített, azonos műfajú alkotást, és szinte félelmetes, hogy mennyire nem képesek felvenni a tempót a Pixarral. Mike sapkája annyira elképesztően élethű, hogy sokszor azt gondolja az ember, egy igazi fényképről photoshoppolták az animációk közé. Hovatovább a stúdió filmjeinél immár védjeggyé vált, az egészestés mű előtt futó animációs rövidfilm első pár perce alatt szinte azt sem tudja megmondani a néző, hogy amit lát, valódi-e vagy csak számítógéppel generált (a kisfilm címe A kék esernyő, és mindenképp meg kell jegyeznem, az is egy lehengerlő alkotás).

Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek a Szörny Egyetemet, mert tényleg nagyon jó, de azért minden korábbi Pixar-rajongó számára egy kicsit csalódást is jelent majd. Évente egy durranással áll elő a stúdió, és szomorú, hogy az utóbbi ötből három folytatás – különösen azért, mert korábban pont ők voltak azok, akik patkányt mutattak be szakácsként (L’ecsó), robotot szerelmesként (Wall-E) vagy nagypapát kalandorként (Fel). Szerencsére jövőre megint láthatunk tőlük valami újszerűt: jön a The Good Dinosaur, Bob Peterson, a L’ecsó és a Fel írójának rendezői debütálása.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya