Kritika

Drakula, az erdélyi szuperhős – Az ismeretlen Drakula

dracula_untoldA vámpírreneszánsz végre elérte a nagy öreget is – hiszen pont őt hagyná ki? Drakulából kétségektől gyötört patrióta izomagyat csinált Hollywood.

Bonyolult ügy ez a Drakula. Itt ez a történelmi alak, Vlad Tepes havasalföldi vajda, aztán itt ez a rengeteg kegyetlenkedés és a már saját korában rárakódott mítosz, ami végül gótikus regények vérszívó hősévé emelte őt. Vlad Tepes eközben a románok szemében máig nemzeti hős a törökök elleni küzdelmei miatt – ezt az olvasatot erősítené meg ez a film is, ha közben nem lenne nevetséges, ahogy belekeveri a vámpírmítoszt a nacionalizmusba.

Mindenkinek van egy képe Drakuláról, még akkor is, ha egy konkrét drakulás filmet vagy könyvet sem ismer. Szmoking, hideg mosoly és vérfagyasztó kacaj. Na, ilyeneket Az ismeretlen Drakulában nem találunk: a filmnek semmi vámpírhangulata nincs, ugyanolyan, mint bármelyik mai blockbuster fantasy. Az aktuális trendeknek megfelelően a történelmi hitelesítéssel próbálkozik, ami persze butaságba fordul; egy percig se higgyünk neki, hiszen nagyon önkényes a válogatás, azaz kavarás a történelmi tények, helyszínek, személyek, stb. közt, az egész csak ürügy a látványos csatajelenetekhez és vámpírtámadásokhoz.

Dracula_Untold_2A film magyarázatot és háttértörténet ígér Drakula születéséhez, de hiába próbálják árnyalni, alakja ugyanúgy kétdimenziós lesz, csak most kegyetlen vérszívó helyett elvakult honvédő gyilkológépként mutatkozik be. A kerettörténet szerint ugyanis Vlad (Luke Evans) azért válik önszántából vámpírrá, hogy ezzel megóvja családját és birodalmát a gonosz törököktől. (Mellesleg a film szerint meglehetősen paradox módon lehet vámpírrá válni.) Vlad nagy dilemmája az, hogy egyszerre családapa és szörnyeteg, hiszen ő mindent csak családja és népe megmentéséért tesz. Ezzel pont az általunk ismert Drakula érdekessége tűnik el, ami a megközelíthetetlenségében és ridegségében rejlett. Most megismerjük az emberi oldalát, amivel vége a mítoszának és egyediségének is. Beállhat a többi egyforma szuperhős mellé.

Ez a Drakula pontosan úgy születik, majd úgy viselkedik, mint mostanában a szuperhősök: kiélesednek az érzékei, kap pár szuperképességet, például tud denevérraj képében suhanni és gyorsan futni. Megjelenik a kötelező klisék egy része is, a sok denevér, illetve hogy kerülnie kell a fényt, és perzseli az ezüst. A végén pedig – spoiler! – egy egész vámpírhadsereget toboroz, ez mondjuk elég látványos. A vérszívás viszont csak az alku mellékterméke, ami majdnem az Alkonyat-féle szenvelgésbe taszítja Vladot. Hiszen mint minden jóravaló szuperhős, ő is megismeri képességei árnyoldalait is, és rájön, hogy magányos feladatra vállalkozott.

„Háttértörténet ígér Drakula születéséhez, de hiába próbálják árnyalni, alakja ugyanúgy kétdimenziós lesz.”

Újabb átlagos, kevéssé maradandó mű született tehát, a vámpírkultusz furcsa, kifordított felhasználása pedig nemhogy növelte volna érdekességét, inkább még értelmetlenebbé tette. Eközben persze látványos, akciódús film Az ismeretlen Drakula, a készítők jó sokszor láthatták A gyűrűk urát, hiszen az egész dizájn, sőt, sok helyszín és beállítás is annak hű mása. Luke Evans is jól játssza ezt a se füle, se farka szerepet, bizonyára sok nézőt le lehet kenyerezni ennyivel egy borongós őszi estén a Halloween jegyében.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya