Kritika

Dreamgirls

dreamgirls Álomlányok – éneklik magukról a fantasztikus együttes tagjai, aztán kiderül, hogy nagyon is valódiak. „Álmodozás az élet megrontója”? Éppen fordítva!

Az Álomlányok története álomba illő módon kezdődik. Elszöknek anyutól – nem engedi el őket éjjel –, énekelnek egy kicsit, és a következő pillanatban már szerződést is kapnak a bálvány mellé. Álomba illő módon is folytatódik: előbb kis siker, aztán nagy siker, önállósodás, majd világhírnév.

Nemdebár ki vagyunk művelődve amerikaifilmileg? Akkor hát tudhatjuk, mi az egyetlen, ami az álmot megronthatja: a belső ellentét – irigység, szűkkeblűség, veszekedés. Álomlányok leszállnak a földre, visszájára sül el a verssor.

A Dreamgirls színleg giccstéma és giccsfilm, azaz (szinonima): musical. Érzelmek egyenesen kiénekelve, az egész történet elfér a filmzenei cédén. Ám a felszín nem csak csillogó-villogó, de csalóka is: a Dreamgirls mély és hiteles történet, zseniális előadásba csomagolva.

Az együttes körülötti bonyodalmak szinte kibogozhatatlanul összefonódnak. A menedzser, aki felfedezte őket, nem képes lemondani a parancsoló irányításról, közben nem is egy lánnyal viszonyba kerül. A sztár, akinek eleinte háttércsapata voltak, sérelmezi, hogy túlnőttek rajta. A szövegíró, egyikük testvére, nem képes elfogadni a menedzser megkövetelte stílust. A lányok összevesznek a vezető szerepen. (S ha valaki attól félne, hogy ezzel le is írtam a történetet, megnyugodhat: közel sem tettem.) A forgatókönyv végig kerüli a kiszámíthatóságot és a sablonos szálakat; akár a valóság, olyan hiteles az Álomlányok története. S nem csak amiatt, hogy az eredeti könyv és musical is megtörtént példán alapul (a legendás Supremes együttesen): a film könnyen, szinte magától belefúlhatott volna holmi olcsó példálózásba a tudatos rendezői erőfeszítés nélkül.

A Dreamgirls másik nagy erénye, hogy a műfajból következő látványos alakítások lehetőségét a színészek nagyszerűen kihasználták. Beyoncé Knowles mentes az énekesből színésznővé lett dívák szokásos gyöngeségeitől: egyrészt kifogástalanul tud játszani, másrészt nem követeli magának a vásznat; parádés alakítást köszönhetünk neki. Jennifer Hudson elsőfilmes létére méltó partnere nagy nevű társainak – olyannyira az, hogy néha el is halványítja őket. Jamie Foxx, mint megszokhattuk, kitűnő. De a legnagyobb örömöt Eddie Murphy okozza: a másodrangúvá lecsúszott komikus Golden Globe-díjas visszatérést mutatott be James „Thunder” Early szerepébengoo.gl/C4i8SA.

Az álomba illően kezdődő és folytatódó film álomjelenettel is zárul. A színészeknek: mert egy végsőt brillírozhatnak. A közönségnek: mert még a kőszívű is elérzékenyedik rajta, ha addig nem tette is. És ki tudja: talán véget sem ér. Elvégre három Golden Globe-díja után hátravan még nyolc Oscar-jelölés.

Dreamgirls
amerikai zenés film, 131 perc, 2006

Rendezte: Bill Condon
Írta: Bill Condon és Tom Eyen
Operatőr: Tobias A. Schliesser
Zene: Henry Krieger, Harvey Mason Jr., Damon Thomas

Szereplők:
Jamie Foxx (Curtis Taylor Jr.)
Beyoncé Knowles (Deena Jones)
Eddie Murphy (James Early)
Jennifer Hudson (Effie White)

IMDb-átlag: 6,8
www.dreamgirlsmovie.com

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya