Kritika

E.T. nyomában – Super 8

Nincs új a nap alatt. Szerencsére nem valami kókler akar lenyomni a torkunkon egy unásig ismert sztorit, hanem a Star Trekkel már erősen bizonyított J.J. Abrams meséli el nekünk E.T. történetét még egyszer. A Super 8 ugyanis az E.T. parafrázisa. Na jó, super parafrázisa.

Egyszerűen nem is nagyon lehet benne kivetnivalót találni. Persze ha tudjuk, hogy a produceri székben maga Spielberg ült, sejthetjük, hogy nem is nagyon volt esély elszúrni bármit is. Nem mintha J.J. Abramsra jellemző lenne bármiféle melléfogás: csúcssorozatok és az új Enterprise atyjaként nagyon is tudja, mi kell a népnek. És azt bizony meg is adja neki. Most sincs ez másként, a forgatókönyvíró-rendező gyönyörűen nyúl a mindenki által tökéletesen ismert sztorihoz – nem érdemel túl sok boncolgatást: van egy gyerek és van egy űrlény, akinek valahogy bizony haza kell jutnia –, és eléri, hogy tövig rágjuk a körmeinket, vajon jó véget ér-e. Szerintetek?

Na persze, Abrams azt is tudja, hogy haladni kell a korral. Azzal kezdi a reformokat, hogy ez az ufó már nem az a kis játékmaci, mint E.T. volt, ez bizony nagy és ronda, nem átall időnként embert enni, de persze a végén róla is kiderül, hogy igazából jófej. Persze a korszellem megnyilvánul a látványelemekben is, a pirotechnikusok kedvenc játékszerei harmonikusan komponált összképeken robbannak fel.

Persze, amiben nem kell, abban nem hoz újat a film: a retrohullám úgyis tart még, a hetvenes évek vége kiváló közeg, a szeretnivaló gyerekcsapat is felvonultatja a megszokott karaktereket, sőt, az ősellenségek is összefognak a film végére a nagyobb jó érdekében. Minden, ami kell. Aki csak egyetlen másodperc újdonságra is vágyik, felejtse el a Super 8-at, minden lépése kiszámítható – de milyen szépen kiszámítható! A filmszakosok kajálni fogják ezt az élő tankönyvet: csodásan felvezetett fordulatok, mesés konfliktusokkal kikövezett megbékélések. Egyszerűen minden a helyén van. Arról nem is beszélve, hogy a film tele van filmes utalásokkal, és messze nem csak Spielberg életműve előtt tiszteleg – érzek némi kísértést, hogy lelőjjek egy poént, amin az egész mozi nevetett, de maradjunk annyiban, hogy Abrams dob néhány csontot – többek között – a zombi filmek rajongóinak is.

Super 8
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 108 perc, 2011

rendező: J.J. Abrams
forgatókönyvíró: J.J. Abrams
zeneszerző: Michael Giacchino
operatőr: Larry Fong
producer: J.J. Abrams, Bryan Burke
vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

szereplők:
Joel Courtney (Joe Lamb)
Gabriel Basso (Martin)
Elle Fanning (Alice)
Zach Mills (Preston)
Kyle Chandler (Jack Lamb)
Noah Emmerich (Nelec)
Katie Lowes (Tina)
Amanda Michalka
Ron Eldard

szinkronhang:
Ducsai Ábel (Joe Lamb magyar hangja)
Baráth István (Martin magyar hangja)
Tamási Nikolett (Alice magyar hangja)
Penke Bence (Preston magyar hangja)
Széles Tamás (Jack Lamb magyar hangja)

IMDb-átlag: 8,0
www.super8-movie.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com