Kritika

Ébren álmodó – Az álom tudománya

azalomtudomanya2Michel Gondry elsõ filmjében, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában a tudatalattit kutatta, most az álmok mezejére lép. A Gael Garcia Bernal alakította Stephane a szomszéd lány, Stephanie (Charlotte Gainsbourg) szívéhez keresi az utat ébren és alva.


Hirdetés

A középiskola alatt egyszer azt álmodtam, hogy néhány srác meg akar verni. Odajött egy osztálytársam, akihez sosem füzött különösebb viszony, és megakadályozta. Másnap reggel amikor bementem a suliba, és megláttam megmentõmet, hihetetlen hála járta át a szívem. Tudtam, hogy az egész csak álom volt, mégis azóta is sokkal jobban kedvelem az illetõt. Gondolom mindenkivel megesett már hasonló. A filmbéli Stephane ennél még szélsõségesebb helyzeteket él meg nap mint nap. Nála gyerekkora óta rendszeresen elmosódik a határ álom és valóság között, gyakran felébredve azt hiszi, még mindig alszik vagy fordítva, éjszakánként a Stephane TV díszletei között éli tovább életét játszótársul hívva kollégáit, ismerõseit és rokonait. Mexikóból költözik Franciaországba édesanyjához, ahol összeismerkedik a szomszédban lakó Stephanieval, aki kezdetben szívesen szegõdik a kissé infantilis fiú mellé, késõbb azonban egyre kevésbé tud mit kezdeni annak furcsaságaival.

Michel Gondry nagyon szép mesét készített az álmok világáról, melyet nagyszerû eszközökkel alkotott meg. Csodás díszletek, nagyszerû dallamok és kiváló szereplõk  népesítik be ezt a birodalmat, melyet még történet nélkül is szívesen elnéznénk órákig. A film egyfajta posztmodern képzõmûvészeti alkotásnak is megfelelne, sokszor használ különleges technikákat a rajz- és gyurmafilmekbõl merítve. Az álom tudománya gazdag képeivel és magával ragadó hangulatával kárpótol a végül igazi befejezés nélkül maradt történetért, és igazán kedvet csinál Michel Gondry elõzõ és leendõ filmjeihez is.

Az álom tudománya (La Science des reves)
színes feliratos francia-olasz vígjáték, 105 perc, 2006

rendezõ: Michel Gondry
forgatókönyvíró: Michel Gondry
zeneszerzõ:  Jean-Michel Bernard
operatõr:  Jean-Louis Bompoint
producer:  Georges Bermann
vágó: Juliette Welfling

szereplõk:
Gael Grcía Bernal (Stéphane)
Charlotte Gainsbourg (Stéphanie)
Alain Chabat (Guy)
Miou-Miou (Christine Miroux)
Jean-Mechel Bernard (a rendõr)

IMDB-átlag: 7,6

www.lasciencedesreves-lefilm.com/accueil.htm

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x