Kritika

Egy elferdített kor anatómiája – Az orvosdoktor

orvosdoktor4Noah Gordon világsikerű könyvének adaptációja fordulatokban gazdag története miatt illeszkedik a manapság divatos történelmi eposzok sorába, azonban hagyományos elbeszélésmódja miatt ki is emelkedik az átlagból. Az általa bemutatott történelmi kor, a XI. század igen ritkán kerül filmvászonra, ezért valamivel nagyobb történelmi hűség csak javított volna az összképen.

Az orvosdoktor a 11. századba kalauzol bennünket, ahol egy fiatal angol orvosnövendék életét követhetjük nyomon, aki elutazik Iszfahánba, hogy a kor legnagyobb gyógyítójától, Ibn Színától tanuljon. Életét és fejlődését igencsak megnehezíti, hogy ekkoriban a keresztények nem voltak szívesen látott vendégek Keleten, illetve a különböző törzsek közti háborúk is állandó veszélyforrásnak bizonyultak.

A film remekül ragadja meg a sötét középkorban sínylődő Anglia és a virágzó Kelet közti különbséget: míg előbbi visszamaradott, mocskos és végtelenül lehangoló, addig utóbbiban virágzik a művészet, a tudomány és az emberi szellem. Egyetlen kapcsolódási pont van a két világ között: a vallás által elnyomott (orvos)tudomány. Amíg Angliában a keresztény egyház minősített mindenféle gyógymódot boszorkányságnak, addig Keleten a Korán sajátos olvasata hozta nehéz helyzetbe az orvosokat.

orvosdoktor

Sokáig úgy tűnt, hogy a klasszikus hellenisztikus orvostudomány a középkorban feledésbe merül, azonban a kedvező gazdasági és politikai helyzetben lévő Iszfahánban sikerült megőrizni és továbbfejleszteni ezeket a tudományos ismereteket. Az orvosdoktor egyik fő karaktere, Ibn Szína valós személy volt, akit máig az egyik legnagyobb hatású polihisztorként tartanak számon: a csillagászat és a filozófia mellett az orvostudomány fejlődésében is elévülhetetlen érdemei vannak. A neves polihisztor Ben Kingsley pazar megformálásában kel életre, azonban Stölzl filmjének, illetve Noah Gordon regényének nem ő a főhőse, hanem tanítványa, Rob Cole.

Az ifjú angol olyan zseninek bizonyul, aki a játékidő végére nemcsak felnő mesteréhez, hanem jóval túl is szárnyalja őt. Ezzel csupán egy probléma van: Cole teljesen fiktív személy, aki a film végére szinte mindenben meghaladja Színát: kíváncsiságban, bátorságban és tudásban is. A film és a könyv ezzel pedig nem tesz mást, mint elferdíti a valóságot, tudniillik, hogy az arab kultúrának óriási szerepe van abban, hogy fennmaradt a görögök és rómaiak felhalmozta tudás, továbbá abban, hogy kialakult a mai értelemben vett nyugati kultúra. Cole karakteréből egyértelműen kitűnik, hogy mi volt az író célja: felszólalni a vallások tudományt elnyomó szerepe ellen. Cole keresztény, aki zsidónak adja ki magát egy muszlim világban, ilyeténképpen pedig mindhárom vallás a kritika tárgya lesz.

orvosdoktor2

Hogyha képesek vagyunk elvonatkoztatni a torzításoktól, akkor egy drámai, fordulatos és izgalmas utazásban lehet részünk. A kézzelfogható atmoszféra, a remek színészi játék és a jó érzékkel adagolt feszültség több igazán emlékezetes momentummal ajándékoz meg minket. Ugyanakkor arra egy kicsit jobban odafigyelhettek volna a forgatókönyvírók, hogy a reménytelennek tűnő helyzetek többségéből ne mindenki az utolsó pillanatban meneküljön meg, hiszen ennyi erővel a Perzsia hercegét is a lejátszóba tehettük volna.

Rob Cole karaktere és fejlődéstörténete a népmeséket is eszünkbe juttathatja: az árva fiú hosszas vándorlás és küzdelem után elnyeri hőn áhított szerelme kezét és visszatérve hazájába boldogan él, míg meg nem hal. Kicsit kevesebb sablon megoldással és jól ismert fordulattal,sokkal maradandóbb élményt nyújtott volna a kész mű.

kinopoisk.ru

Stölzl filmográfiája szintén ugyanezt a kettőséget mutatja: eredeti és ötletes megoldások váltják egymást elcsépelt klisékkel. A The North Face című rendkívül feszült és drámai hegymászó film után elkészített egy igazi tucatthrillert (Likvidálva), amit 2013-ban követett Az orvosdoktor, ami az előbb említett alkotások szellemiségének szintézisében fogant.

JimJarmusch a Halhatatlan szeretőkben örök emléket állít a nyugati kultúrának, hogy aztán az utolsó jelenettel átadja a stafétabotot az arab világnak. Az orvosdoktorral Stölzlazt a stafétát veszi vissza, amelyet ezer évvel ezelőtt tőlük kaptunk.

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com