Kritika

Egy híján húsz – Számos pasas

számospasasA filmet azoknak a hölgyeknek ajánlanám, akik az Amerika kapitány és a nemrég a mozikba került Bosszúállók kapcsán felfigyeltek Chris Evansra, és meg kívánják csodálni egy szál ronggyal eltakart testét. Nem kell sokat várniuk, összesen kerek négy percet.

A film

A történet lényegi része csak ezután kezdődik: főszereplőnk Ally (Anna Faris) egy tipikus pörgő életmódot folytató New York-i nő, aki a női magazinokból sajátítja el az élethez és a nagy Ő megtalálásához szükséges nélkülözhetetlen információkat. Így derül ki számára, hogy túl sok férfit engedett be ágyába az évek során: a bűvös húszas számjegyet nem lenne illendő átlépnie, ezért inkább felkeresi exeit, hátha mégis köztük rejtőzik jövendőbelije. Mindehhez segítséget nyújt a hasonlóan kicsapongó létformát folytató szomszéd srác (Chris Evans), aki apropót kínál a „nem látjuk a fától az erdőt” típusú huzavonára a teljes filmen keresztül.

Közel két óra lehet, hogy (csak nekem) túlzás egy limonádéra: a film javára válhatott volna ha a sok, már unalomig ismert csöpögős jelenet helyett, inkább a valóban szórakoztató szituációk maradnak túlsúlyban. A film értékes részei az exekhez kapcsolódó helyzetkomikumok, ám humorosabbak ezek közül is csak szórványosan bukkannak elő. Láthatjuk, ahogy Ally egy angol úriember visszahódítása érdekében Eliza Doolittle-t is meghaladó akcentust fejleszt ki, vagy ahogy felbújt egy csapat washingtoni politikust némi cipekedésre a megfelelő kukkolási szög elérése érdekében. Mindeközben pedig olyan fergetegesen egyedi megoldásokkal is él a film, mint részegen ciki toastot mondani, a véletlen baleset folytán kigyulladó haj, vagy a Chaplin korában még vicces, ma már kínosan blőd futás közben történő orra bukás.

A film nem tudja eldönteni, hogy melyik szál a legfontosabb, ezért az esküvőjére készülő nővér, a szomszéd fiúval kibontakozó kapcsolat vagy a sokszínű ex-barátok ugyanannyi hangsúlyt és játékidőt kapnak. Így egyrészt nem csak feleslegesen hosszú lesz, de hollywoodi módi szerint szájbarágós is. Gondolok itt arra a film elejétől egészen nyilvánvaló tényre, hogy aki látott már valaha hasonló jellegű romkomot az bizonyára megsejtette, hogy a szexi szomszéd és Ally a „hasonló a hasonlóval” elvét követve a film során elkerülhetetlenül összemelegednek. Így ahogy fogynak az exek, a történet is belesimul egy átlagos klisébe, ami garantáltan nem tartogat meglepetéseket a nézők számára, csupán néhány csöpögős, igazán amerikai pillanatot, a romantikus lelkületűek örömére.

Anna Farist (Horrorra akadva sorozat, A házinyuszi, Szédületes éjszaka) még nem igazán láthattuk másban, mint könnyed vígjátékokban, de tény hogy a komika szerepe jól áll neki, ebben a filmben is. Ezzel szemben Chris Evans nem csillogtathatja meg kimagasló színészi képességeit, cserébe viszont szexi. Váljék ez a hölgyek örömére, hisz lássuk be, a számtalan mezítelen férfi fenékkel büszkélkedő filmet elsősorban nekik szánták.

Hátrányai ellenére sokat lehet derülni a filmen, ha másért nem, egy-egy szellemes szituáció vagy jellem felbukkanása miatt. Mindehhez sokban hozzájárul Faris játéka is, bár ahhoz még ő is kevés, hogy a film két órás játékideje alatt többet nevessünk, mint unatkozzunk.

A lemez

Az Intercom kiadványán helyet kapott a Számos pasas kibővített változata.

Megjelenés dátuma: március 14.

Szinkron nyelv: magyar, angol, cseh, török (5.1).

Felirat nyelv: magyar, angol, arab, cseh, görög, ivrit, izlandi, portugál, román, szerb, török.

Extrák: kibővített változat.

Ár: 3190 Ft.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com