Kritika

Egy igazi család – Dan és a szerelem

A hasonló amerikai alkotásokat én „limonádénak” szoktam elnevezni, laza kis történet, szerelem, egy pici csöpögés és happy end… Ennyi kell, és az embernek megvan a napi kikapcs, másfél órányi vidám agy- és lélekpihenés. Ebben a filmben azonban volt valami plusz, ami magával ragadott.

A történet látszólag egyszerű, mégis megfogja az embert, talán pont azzal a bájjal, ami az egészet áthatja. Dan Burns (Steve Carell), az egyedülálló, özvegy „minta-apuka” több-kevesebb sikerrel igyekszik kordában tartani három eleven lányát, azt gondolva, hogy a szerelmet feleségével együtt eltemette. Hogy ez mennyire nem igaz, azt a szokásos őszi családi hétvégén bizonyítja be neki a sors, amikor is a könyvesboltban megismer egy elragadó nőt (Juliette Binoche), aki végre megmozgatja az érzelmeit. Igen ám, de az élet nem ilyen egyszerű, a lány Dan fivérének (Dane Cook) új barátnője…

A hirtelen és váratlanul erős érzelmek kifordítják önmagából a mindenben tökéletességre törekvő Dant, a titkos ismeretség egyre erősebb vonzalommá alakul. Mindeközben igazi, lüktető családi életbe nyer betekintést a néző, a Burns család szövevényes kapcsolatai erős kötelékekként tartják össze az egymás iránt mély szeretetet érző embereket.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Steve Carrelt új oldaláról ismerjük meg ebben a komoly, árnyalt szerepben, talán saját apasága segítette benne, hogy tökéletesen azonosulni tudjon Dan alakjával. A kétszeres Oscar-díjas Juliette Binoche szintén kitűnő választás volt Peter Hedges rendező részéről, nagyon jól megfogta Marie, azaz a szerelmi háromszög nőalakjának finomságait. Kiemelném még Poppy és Nana Burns alakjait, a hangyányit sem átlagos nagyszülőket: Dianne West és John Mahoney ütős párosa profin alakítja a szerető szülőket és a barátokat, akiknek igenis megvan a saját véleményük, amit nem rejtenek véka alá.

A történet mélyéig hatoló kedvesség és az intenzív érzelmek teszik ezt a filmet olyan szerethetővé. A remek szereposztás még élvezhetőbbé, elevenebbé varázsolja a Pierce Gardner által megálmodott, saját tapasztalatok alapján megírt, Peter Hedges forgatókönyvírói segítségével létrehozott alkotást.

Dan és a szerelem (Dan in Real Life) 
színes feliratos amerikai romantikus vígjáték, 98 perc, 2007

rendezõ: Peter Hedges
forgatókönyvíró: Peter Hedges, Pierce Gardner
operatõr: Lawrence Sher
jelmeztervezõ: Alix Friedberg
zene: Sondre Lerche
vágó: Sarah Flack

szereplõk:
Steve Carell (Dan Burns)
Juliette Binoche (Marie)
Dane Cook (Mitch Burns)
Alison Pill (Jane Burns)
Brittany Robertson (Cara Burns)

IMDb átlag: 7,1
video.movies.go.com/daninreallife/

 

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés