Kritika

Egy kis ember vs. a nagy IKEA – Jön Harold!

jon Harold A norvég vígjátéknak szánt, inkább komolyabb dráma éppen e kettőssége miatt nem működik igazán. A történet többet ígér, de a túl fajsúlyos emberi problémák és az alapötlet csak felszínes kiaknázása semmilyenné teszi a filmet. Ha megnézed, jó, ha nem, hát az is jó.

Gunnar Vikene (Vegas, Trigger, Himmerfall) filmjében az a legnagyobb kivetnivaló – és nem az egyetlen –, hogy nem elég vicces ahhoz, hogy az ember tényleg jót nevessen, vagy akár csak önfeledten megmosolyogja az egyes jeleneteket. Mivel ehhez túlságosan komoly és mély problémákat sorakoztat fel szinte az összes szereplőjének. Sokszor megpróbál vígjátékként működni, így a hangsúlyok eltolódása révén egy igazi drámát sem kapunk. Felemás lett a Jön Harold!, pedig a történetben lett volna ennél jóval több is!

Harold (Bjørn Sundquist) sikeres és minőségi bútorüzletet vezet egy kis norvég városkában, egészen addig, amíg meg nem nyílik itt is az első IKEA áruház. Öt év leforgása alatt a boltnak be kell zárnia, a házat el kell adni, ráadásul – ami leginkább megalapozza a film borús hangulatát –, mindebbe Harold felesége, Marny bele is betegszik. A tönkrement főhős pedig gondol egyet és elrabolja azt, aki szerinte mindenért a felelős: az IKEA igazgatóját. Tervében egy nehéz sorsú, fiatal lány is segítségére lesz.

Mondani se kell, hogy a film poénjai az abszurd emberrablásra és Harold teljes dilettantizmusára épülnek, csak nem elég jók. Önkéntelenül felmerül A hírnév ára francia-belga-svájci film, amely – bár ebben egy koporsót lopnak el a szereplők – tökéletesen fogja meg a téma humoros oldalát. A Jön Harold!-ot viszont olyan mélyen átitatja a keserűség, az életben való csalódottság, hogy a viccesnek vagy üdítőnek szánt elemek is csak a magányt, a fájdalmat és tanácstalanságot erősítik.

Szép dráma lehetne a film, ha kiválasztana egyet abból a sok-sok félrecsúszott életből, amit be próbál mutatni, és azt árnyalná jobban. Hiszen egyszerre szinte befogadhatatlan egy szinte mindenét elvesztő férfi, annak alkoholista és munkanélküli fia, a szintén alkohol és kapcsolatfüggő anyukával szenvedő tinédzser és a gazdag, de üres igazgató története. Nyilván próbál a film a főszereplőre koncentrálni, de sajnos kevés sikerrel.

jon harold1Mindezt pedig az „koronázza” meg, hogy Harold nem szimpatikus. Nem sajnáljuk igazán, nem érzünk vele együtt, és egyáltalán nem drukkolunk neki terve végrehajtásában, mert az elejétől fogva teljesen kiszámítható annak végkimenetele.

A film tehát lassan lepereg előttünk (de legalább korrekt hossza van), nem sok mindent hagyva maga után. Szólhatott volna tényleg a kisemberek és a kizsákmányoló multik harcáról, vagy egy életet újrakezdeni próbáló 60-as férfiról, de ugyanennyire lehetett volna a középpontban a lány, vagy az igazgató is akár. A történet lezárása azonban mindenképpen dicséretet érdemel. Nem váltja meg a világot a szereplői számára, nem kecsegtet irreális álmokkal vagy változásokkal. Haroldok mindig is lesznek az életben, ahogy IKEA-k is.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés