Kritika

Egy kiskanál cukor kellene még – Mary Poppins visszatér

Mary Poppinst sem kerülte el a Disney remake-gyára: Emily Blunt vette át Julie Andrewstól az esernyőt. De vajon mekkora sikerrel idézte meg a varázsdadust a Mary Poppins visszatér?P. L. Travers 1934-ben írta meg a legelső Mary Poppins regényét, ezt még hat könyv követte. Ahogy azóta a Banks úr megmentésével köztudottá vált, Travers egyáltalán nem rajongott a varázslatos dadus kalandjainak első filmváltozatáért. A Disney mese igazi karácsonyi klasszikussá vált – annak ellenére, hogy semmi köze az ünnepekhez – tele megható vagy éppen jókedvre derítő dalokkal, Julie Andrews pedig „mondhatni a megtestesült tökély” volt Mary Poppinsként.

Egy ilyen ikonikus, a gyerekek és felnőttek körében is szeretett művet, azt gondolnánk, a Disney is képes érintetlenül hagyni.

De hát Travers is hét regényt írt a nálunk Csudálatos Maryként ismert dadáról – érvelhetett a stúdió. Az igazat megvallva persze nyilván nem magyarázkodott a gigacég, és elkerülhetetlen volt, hogy Mary Poppins is a Disney pénzdaráló áldozatává váljon. Főleg most, mikor futószalagon készülnek az élőszereplős és élethűre CGI-ozott filmek – ezek közül a készülő A kis hableányt az a Rob Marshall rendezi majd, aki számos musicalért, köztük a szintén Disney-produkció, Vadregényért és Mary Poppins legújabb kalandjaiért is felel.

Annak ellenére, hogy P. L. Travers végrendeletében kifejezetten megtiltotta, hogy bármiféle újabb filmváltozata legyen a könyveinek, a Disney döntéshozói dollárjelekkel a szemükben írták alá a Mary Poppins visszatér megrendelésére vonatkozó papírokat. És bár a néhai írónő kérését figyelmen kívül hagyták, a filmmel azonos című második regényének jó néhány meghatározó részét megtartották, mindamellett, hogy

nem sokat változtattak az eredeti, bevált formulán sem.

A kicsik most nem Michael és Jane, hanem Michael három gyereke: John, Anabel és Georgie. Az eredeti Mary Poppinsból átvett side-kick most kéményseprő helyett lámpagyújtogató, akiknek van egy rendkívül hosszú, furcsa BMX-es és parkouros mutatványokkal kiegészített magánszámuk, a cirkusz nem egy krétarajzban, hanem egy porcelántál festésében található, és Michael, Jane, sőt még a nagyszakállú bankigazgató is feltűnik. Maga Mary Poppins viszont nem teljesen olyan, mint amilyennek megismertük.

Julie Andrews utánozhatatlanul alakította a varázsdadust, így a helyére lépő Emily Blunt meg sem próbálta lemásolni Andrews ikonikus játékát, de – csak úgy, mint az egymást folyton váltó James Bond-színészek – néhány szokást és manírt megtartott, netán fel is nagyított. Így lett Emily Blunt Mary Poppinsa jóval hiúbb, különcebb teremtés, aki viszont még mindig ugyanolyan kedves, de rendkívül határozott személyiség. És bármennyire is magáévá formálta a szerepet Blunt,

Julie Andrews olyan magasra tette a mércét, hogy Emily Blunt csak alulról tudja súrolni azt.

Ennél sokkal jobb adalék a lámpagyújtogató Jacket alakító Lin-Manuel Miranda, aki Amerikában a rapdalokra épülő Hamilton című musicalével vált híressé. Lin-Manuel Miranda tehetségét remekül beleépítették a filmbe: jó néhány önálló dalt kapott, a legjobban mégis az egyik dal rapbetétje sikerült. A Mary Poppins visszatér zenei betétjei azonban sajnos nem annyira magával ragadóak, illetve fülbemászóak, mint az eredetiben. Jack – az 1964-es film Bertjével ellentétben – Mary Poppinsra sokkal inkább egyfajta anyafiguraként tekint, így ha flörtölésre kerül sor, akkor azt a mindig bájos Emily Mortimer által alakított Jane-nel teszi.

Michael (Ben Whishaw) ezzel szemben egyedül neveli három, nagyon édes gyerekét, mivel egy évvel korábban elhunyt a felesége. Ez különös mélységet ad a Mary Poppins visszatérnek, hiszen a gyász plusz üzenetet közvetít, vagyis: a felnőttek elfelejtettek gyereknek lenni. Persze a gyerekmesék ezen elcsépelt mondanivalója is a film szerves része, ahogy a mesebeli gonosztevő is. Colin Firth karaktere igazi 2D-s rajzfilmgonosz,

de erre szerencsére a porcelánképben eltöltött idő alatt a készítők igen szellemesen és önironikusan reflektálnak.

Emily Blunt, Colin Firth, Lin-Manuel Miranda és a Banks család házvezetőnőjét alakító Julie Walters már elég húzónevet hozna, hogy a Disney egész családokat csábítson be a moziba, azonban Hollywood nagyágyúját, a mindig káprázatos Meryl Streepet is hozzáadták a szereplőgárdához: egy kissé feledhető dalt énekel a tőle megszokott profizmussal. Az eredeti filmből Dick Van Dyke és Angela Lansbury is felbukkannak egy-egy aranyos cameo erejéig.

És bár a Mary Poppins visszatér tényleg igazán cuki családi mozira sikerült, remek – a gyerekek esetében pedig nagyon édes – színészekkel, pár jó dallal és enyhe nosztalgikus hangulattal, az elkövetkezendő összes többi karácsonykor is minden kétséget kizáróan az eredeti Mary Poppinst fogom megnézni.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.