Kritika

Egy őrült nap a Beatles mellett – Egy nehéz nap éjszakája

egy-nehez-nap-ejszakaja3Hihetetlen, de ötven éve készült a Beatles első, legendás filmje. A fiúk még mindig imádni valók, a film pedig ugyanolyan friss, derűs és magával ragadó, mint a bemutatása pillanatában. A kultfilm most újra látható a mozikban. 

John, Paul, George és Ringo menekülnek a sikoltozó rajongók elől, idióta válaszokat adnak az újságírók idióta kérdéseire, unalmukban borsot törnek a producerek, menedzserek és egymás orra alá, és mellesleg koncerteznek is, ahol végre elemükben érezhetik magukat. Paul nagypapája (Wilfrid Brambell) igazi bajkeverő, Ringo fellázad és elszökik csavarogni… csak egy átlagos nap a Beatles életében.

Richard Lester áldokumentumfilmje egyszerre rögzíti és parodizálja a Beatles körüli őrületet. Stílusa máig meghatározó a koncertfilmek, videoklipek számára, de a fiúk spontaneitása, tehetsége teljesen egyedi. Fiatalságuk, komolytalanságuk és persze a zenéjük miatt nagyon szerethetőek. Őszinte jókedvük a nézőre is azonnal átragad, egyszerűen nem lehet vigyorgás nélkül végignézni az Egy nehéz nap éjszakáját. Feledhetetlen, ahogy Lennon a fürdőkádban játszik, ahogy Ringo fotózgat a munkásnegyedben vagy a közös bohóckodás a mezőn. Megállás nélkül poénkodnak, záporozik az angol humor, de például a nagypapára elég csak ránézni, és máris fülig ér a szánk. Mellesleg pedig felhangzanak az A Hard Day’s Night album dalai: a címadó mellett a She Loves You, a Can’t Buy Me Love és a Tell Me Why.

egy-nehez-nap-ejszakaja1A történet apropója egy londoni tévéfelvétel, de ez teljesen mellékes: a humor és a zene miatt örök érték az Egy nehéz nap éjszakája, emiatt nagyon jó viszontlátni a mozivásznon. A jubileum alkalmából digitálisan felújított, kitűnő minőségű képpel és újrakevert, 5.1. térhatású hanggal vetítik a filmet. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban játsszák, a vidéki helyszínek közt pedig Balatonfüred, Debrecen, Eger, Hévíz, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Poroszló, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely és Tapolca szerepel. Vetítési időpontok a film Facebook oldalán láthatók a premier héttől kezdve.

Az Urániában a jubileumi bemutató alkalmából 2014. október 30-án és 31-én 19 órakor film előtt koncertet ad az első számú hazai Beatles-emlékzenekar, az idén 10 éves fennállását ünneplő, igazán autentikus The Blackbirds együttes az A Hard Day’s Night album slágereivel.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com