Kritika

Egy rém retardált család – Vakáció

vakacio_2015Na, jó ne áltassuk magunkat, gondoltuk, hogy rossz lesz. A kérdés csak az volt mennyire. Nos, a látottak alapján azt mondanám nagyon, de nem szeretném a fanyalgó, kultúrsznob kritikus benyomását kelteni, ezért ígérem megpróbálom megtalálni a film értékeit. Nehéz lesz.

Hogyha valaki életében kétszer bekapcsolta már a televízióját, akkor vagy valamelyik Bud Spencer-Terrence Hill filmet kapta el, vagy pedig a Chevy Chase fémjelezte Családi vakációt. A tévék rongyosra játszották ezt a mára klasszikussá nemesedő alkotást, amely kiállta az idő próbáját, és több, mint 30 év elteltével is humoros és szívmelengető családi film. A film időtlenségének több oka is van, ám mind közül talán a legfontosabb a rendező és a forgatókönyvíró személye: a filmet az a Harold Ramis dirigálta, akinek rendezőként vagy forgatókönyvíróként olyan humoros, szerethető és végtelenül eredeti vígjátékokat köszönhetünk, mint az Idétlen időkig vagy a Szellemirtók. John Hughes tollából pedig olyan remek családi filmek készültek, mint a Reszkessetek betörők, a Beethoven vagy a Meglógtam a Ferrarival. Ezt a kreativitása csúcsán lévő párost egy csodálatos színészgárda támogatta meg Chevy Chassel az élen, akinek csetléseit-botlásait és folyamatos, bárgyúnak tűnő pozitív hozzáállását sokadik nézésre is képtelenség megunni.

A 2015-ös változattal a legnagyobb probléma az (amellett, hogy teljesen felesleges volt elkészíteni), hogy sem az alkotók, sem pedig a színészek nem képesek olyasmit hozzátenni az eredetihez, ami indokolná a film létjogosultságát. A sztori egy az egyben ugyanaz, mint 1983-ban, a különbség csupán annyi, hogy most nem Clark Griswold és családja próbál eljutni a nyugati part legmenőbb vidámparkjába Walley Worldbe, hanem fia az időközben felnőtté cseperedő Rusty.vakacio_2015_2A Vakáció se nem vicces, se nem szívmelengető, egyetlen olyan jelenete sincs, amit bármikor is újra néznék. Az egyetlen pozitívum, a ’83-as film többszöri megidézése például a zene, vagy néhány klasszikus szcéna átfazonírozása által. Sajnos teljesen egyértelmű, hogy a készítőket nem az eredeti film stílusa és hangneme vezette, hanem a manapság egyre divatosabb „minél több káromkodást és altesti poént a vígjátékokba” elve. A példakép minden bizonnyal a 2013-as év legjobb vígjátéka a Családi üzelmek volt, amely dacára annak, hogy a fenti elvet érvényesítette, mégis kiválóan működött. Rawson Marshall Thurber tökéletesen megtalálta az egyensúlyt a durva, szexista poénok és a karakterekre építő, társadalomkritikával gazdagon ellátott jellemkomikum között, ami egy végtelenül eredeti, rekeszizom szaggató alkotást eredményezett.vakacio_2015_3Sajnos a Vakáció rendezőjének nem jött össze ez a bravúr, pedig rengeteg olyan elemet átemel, amely a Családi üzelmekben visszatérő humorforrás volt (ilyen például a hímvesszők köré fölhúzott jelenetsor, a közös éneklés, a testvérek folyamatos harca, a feminin báty karaktere). Ed Helms próbál kitenni magáért, de ő tipikusan az a színész, aki inkább mellékszerepekben tud igazán emlékezeteset alkotni (lásd a Másnaposok Stuja, vagy éppen a Családi üzelmek Bradje), Christina Applegate a Jennifer Aniston által kitaposott szexi anyuka karakterét próbálja továbbvinni kevés sikerrel (hiányzik belőle ugyanis a szív és kedvesség, ami Aniston minden karakteréből árad), míg a két testvér is halovány másolata a Miller család lurkóinak.

Hogyha pedig kivesszük az egyenletből a kimagasló színészi játékot, a szerethető karaktereket és az eredeti ötleteket, akkor mit kapunk? Egy nagy rakás undorító poént, melyek szünet nélkül záporoznak az arcunkba, egy végtelenül sablonos és demagóg tanulságcsomagot a család fontosságáról és egy filmet, aminek nem is kellett volna elkészülnie. Hogyha mindenképpen vakációzni szeretnénk, tartsunk inkább Chevy Chase-zel és kissé őrült famíliájával, akik 30 év után is jobb útitársnak bizonyulnak, mint bárki a kortárs hollywoodi vígjátékiparból.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com