Kritika

Egy történet, ami felfalja a szerzőket – Lopott szavak

Hagymaszerűen felépülő történetkomplexum, amelyben három férfi küzd az írói lét nehézségeivel. Nincs könnyű dolguk, ahogy a nézőknek sem.

A film

Rory (Bradley Cooper) kezdő író, aki sikerről álmodozik. Írásai azonban nem dobogtatják meg a kiadók szívét. A jóindulatú mosolyokba csomagolt elutasítások ellenére a fiatalember nem adja fel, habár kezdeti lendülete idővel megcsappanni látszik. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor véletlenül egy még kiadatlan mestermű kerül a kezei közé. A kéziratot olvasva a fiatal író egyrészt ráébred saját középszerűségére, másrészt egy komoly morális dilemmával is szembe kell néznie. Hosszas rágódás után végül úgy dönt, hogy a saját neve alatt jelenteti meg az írást.

A regény fogadtatása minden korábbi sikerrel kapcsolatos álmát felülmúlja. A történet azonban utána nyúl, amikor az eredeti szerző (Jeremy Irons) megszólítja egy parkban és elmeséli, hogy hogyan is alakult a továbbiakban a főszereplő sorsa.

A két író thrilleri szituációkat felvonultató drámáját egy harmadiké foglalja keretbe, ahol a tekintélyes rajongótábort maga mögött tudó Clay Hammond (Dennis Quaid) frissen megjelent kötete felolvasó estjén osztja meg a közönséggel a fenti történetet.

Lee Sternthal és Brian Klugman első egész estés filmje felépítését tekintve nem egy könnyed alkotás. Túl sok idősík, túl sok narrátor, túlon túl sok réteg zsúfolódik össze benne. A szerkezeti dagályosság pedig egy idő után elkezdi pedzegetni a nézők befogadóképességének határait. Főleg, hogy mindez  elvarratlan szálak sorával párosul. Már ennyi is elég lenne ahhoz, hogy nehezen érthetővé váljon egy film, de a Lopott szavakban sajnos helyenként a kapcsolódási pontok tekintetében is találkozhatunk a kidolgozatlanság problémájával. Az említett negatívumok a kvázi semmiben lógó kerettörténet esetében a legszembetűnőbbek. Egy fölöslegesnek ható narrációs csavar és néhány vérszegény lehetőség, hogy sokadszorra fel lehessen hozni a szerzőiség és a plágium témáját nagyjából minden, amit ez a rész fel tud mutatni. Ez itt ebben az esetben kevés. Még akkor is, ha nyilvánvaló az alkotók azon szándéka, hogy új perspektívából közelítsenek a központi téma felé. Sajnos csak közelítenek, sőt még azt sem, pusztán felvetnek néhány új szempontot, de a kifejtésükig már nem jutnak el. A végeredményt tekintve a kevesebb talán több lett volna. A nézők még akkor is jobban járnak, ha ezt a részt úgy ahogy van kihagyják a filmből. Még akkor is, ha Dennis Quaid és a bölcsészvadmacskát alakító Olivia Wilde minden tőle telhetőt megtesz, hogy javítson a helyzeten.

the-words

A film egyes hibái egyébként azért annyira bosszantóak, mert a Lopott szavak alapötlete valóban izgalmas, és igazán ütős jelenetekkel is találkozhat megtekintése során a néző, kiválóan teljesítő színészek előadásában. Azt, hogy Bradley Cooper számára nem okoz nehézséget az alkotói válsággal küzdő író szerepe már a Csúcshatás óta tudjuk. A Jeremy Irons által megformált titokzatos figurának pedig a legizgalmasabb pillanatait köszönheti a film.

Viszonylag hosszú lista bizonyítja, hogy az írói válság vonzó téma a filmkészítők számára. A Lopott szavakban rögtön három írót is kap a közönség egy csomagban. Válságostól, remek színészek tálalásában. Ha Lee Sternthal és Brian Klugman nem követi el a kezdő rendezők egyik oly gyakori hibáját, és nem próbál fölöslegesen túl sok mindent beleszuszakolni, esélyes, hogy egy igazán jó filmélménnyel lenne gazdagabb a néző. Ehelyett egy időnként  magasra szárnyaló, de összességében zavaros mű született.

A lemez

A Select Video kiadványa nem tartalmaz extrákat.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya