Kritika

Egy újabb dán filmdráma – Esküvő után

Susanne Bier nem kedveli a vidám témákat. Íróként hőseit zűrös helyzetek és embert próbáló feladatok elé állítja. A 2007 Legjobb idegennyelvű film Oscarjára jelölt Esküvő utánban ismét családi titkokról és halálról beszél.

Jacob (Mads Mikkelsen) 20 éve él Indiában. Amikor az árvaház, ahol dolgozik, a csőd szélére kerül, hazautazik Dániába, hogy ott írjon alá egy milliókat érő szerződést Jörgennel (Rolf Lassgard), az üzletemberrel. Jacob meghívást kap Jörgen lányának (Stine Fischer Christensen) esküvőjére, ahol húsz éve nem látott szerelmébe (a Nézz balra, ott egy svéd!-ből ismerős Sidse Babett Knudsen) botlik. A dolgok hamar nem várt fordulatot vesznek, és az is lassan kiderül, hogy Jacob egyáltalán nem véletlenül csöppent az esküvői forgatagba.

Kiváló alaphelyzet. Kár, hogy már a film felénél pontosan tudni, hova tart a történet. Nem hiába éreztem több ponton úgy, hogy akár itt véget is érhetne a mese: az utolsó jelenetek már nem sokat adtak hozzá a filmhez. Sőt. Az Esküvő után utolsó félórájában az addig kiváló arányérzékkel dolgozó színészek egyre nehezebben küzdenek meg feladataikkal: mind Jörgen haláltusája, mind Anna sírógörcse felesleges túlpörgetése a témának. Az Európai Filmakadémia Mads Mikkelsen teljesítményét értékelte a legkiválóbbnak: 2006-ban a legjobb férfialakítás díjáért jelölték. Valójában Jacob alakja nem sokban tér el a Prágai történetben megismert Christoffer figurájától – amit Mikkelsen kétségkívül remekül hozott.

Az Esküvő után nem rossz film, de ahogy a rendezőnő vagy a színészek életében sem, nekünk sem jelent túl sok újdonságot.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!