Kritika

Egy újabb dán filmdráma – Esküvő után

Susanne Bier nem kedveli a vidám témákat. Íróként hőseit zűrös helyzetek és embert próbáló feladatok elé állítja. A 2007 Legjobb idegennyelvű film Oscarjára jelölt Esküvő utánban ismét családi titkokról és halálról beszél.

Jacob (Mads Mikkelsen) 20 éve él Indiában. Amikor az árvaház, ahol dolgozik, a csőd szélére kerül, hazautazik Dániába, hogy ott írjon alá egy milliókat érő szerződést Jörgennel (Rolf Lassgard), az üzletemberrel. Jacob meghívást kap Jörgen lányának (Stine Fischer Christensen) esküvőjére, ahol húsz éve nem látott szerelmébe (a Nézz balra, ott egy svéd!-ből ismerős Sidse Babett Knudsen) botlik. A dolgok hamar nem várt fordulatot vesznek, és az is lassan kiderül, hogy Jacob egyáltalán nem véletlenül csöppent az esküvői forgatagba.

Kiváló alaphelyzet. Kár, hogy már a film felénél pontosan tudni, hova tart a történet. Nem hiába éreztem több ponton úgy, hogy akár itt véget is érhetne a mese: az utolsó jelenetek már nem sokat adtak hozzá a filmhez. Sőt. Az Esküvő után utolsó félórájában az addig kiváló arányérzékkel dolgozó színészek egyre nehezebben küzdenek meg feladataikkal: mind Jörgen haláltusája, mind Anna sírógörcse felesleges túlpörgetése a témának. Az Európai Filmakadémia Mads Mikkelsen teljesítményét értékelte a legkiválóbbnak: 2006-ban a legjobb férfialakítás díjáért jelölték. Valójában Jacob alakja nem sokban tér el a Prágai történetben megismert Christoffer figurájától – amit Mikkelsen kétségkívül remekül hozott.

Az Esküvő után nem rossz film, de ahogy a rendezőnő vagy a színészek életében sem, nekünk sem jelent túl sok újdonságot.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..