Kritika

Reklámarcok – Eladó a családom

Már nem az a kérdés, hogy létezik-e az amerikai álom, mert minimum a kertváros-kritikák (pl. Amerikai szépség) óta tudjuk, hogy ezen eszme igencsak kikezdhető, hanem az az igazi kérdés, hogy miként tudják odaát még mindig eladni? Az elsőfilmes Derrick Borte egy merész koncepciót vázolt fel a témáról.

A film

Az Eladó a családom azon filmek sorát gyarapítja, amelynek magyar címadása kivételesen telitalálatnak bizonyul az eredetivel (The Joneses) szemben. Kevesen gondolnak ugyanis a címben rejlő kétértelműségre, pedig jelen esetben valóban arról van szó, hogy a Jones család minden tagja eladó, vagyis kereskedelmi ügynök, akiket azért költöztetnek a kertvárosi elit negyedbe, hogy ott márkás holmijaikban, flancos életstílusukkal az amerikai álmot népszerűsítsék. Derrick Borte néhány jelenet és félreérthető mondat erejéig át is veri nézőjét, miszerint egy újabb elhidegült házaspár vívódásának lehetnek majd szemtanúi, hogy aztán negyed óra elteltével robbantsa azt a titkot, amely mindvégig mozgásban tartja a történetet. Az Eladó a családom alapötlete pedig van annyira hajmeresztő és eredeti, hogy az önmagában is elvigye a hátán a filmet.  A leleplezés ugyanis nem a zöldövezeti történet végcélja, hanem annak kiindulópontja, vagyis az elsőfilmes rendező eljutott addig a gondolatig, hogy magától értetődőnek veszi az amerikai álom nemlétét. A Yaron Orbach operatőr kreálta színpompás képi világ pedig csak felerősíti az idézőjeleket.

A hamisság képletét azonban semmibe veszi a háttérben kibontakozó romantikus szál. A Jones család tagjai még csak rokonságban sem állnak egymással, az újdonsült férj mégis valódi családapaként kezd el viselkedni. Az érzékletesen kidolgozott tragédiát kiváltó marketinggépezet kritikájáról a hangsúlyok mindinkább Demi Moore és David Duchovny figuráinak szerelmi civódásaira helyeződnek át. A könnyűvérű leányzó (Amber Heard) és a homoszexuális „bátyó” pedig csak az amerikai mintaközeg megingott lelki békéjű mozgóképes alakjai mögé sorakozhatnak fel. Marad a happyend, a jelzáloghitelnél és a megélhetésnél fontosabb a szerelem.

A lemez

Örülhetünk, hogy a Budapest Film felfigyelt az Eladó a családomra, s talán nem érdemes felróni a forgalmazónak, hogy a saját csapdájába eső rendező munkáját fapados kiadványként vehetjük kezünkbe.

Eladó a családom (The Joneses)
színes, amerikai dráma, 96 perc, 2009

rendező: Derrick Borte
forgatókönyvíró: Derrick Borte, Randy T. Dinzler
zeneszerző: Nick Urata
operatőr: Yaron Orbach
producer: Derrick Borte, Doug Mankoff, Andrew Spaulding, Kristi Zea
vágó: Janice Hampton

szereplő(k):
David Duchovny (Steve Jones)
Demi Moore (Kate Jones)
Amber Heard (Jenn Jones)
Ben Hollingsworth (Mick Jones)
Gary Cole (Larry Symonds)
Glenne Headly (Summer Symonds)
Lauren Hutton (KC)
Chris Williams (Billy)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.15.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 2099 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com