Kritika

Szuperapu reloaded – Elrabolva 2.

A 2008-as Elrabolva annyira jól sikerült, hogy azóta is emlegetjük. A sok dicséreten felbuzdulva a forgatókönyvírók neki is láttak listába szedni a legjobb elemeket, melyekre felépítették a várva-várt folytatást, ami jól működik, de mégsem az igazi.

Vannak filmek, melyeknek jót tesz a folytatás és vannak, amiknek nem áll jól ez a sorozat téma. Sokat gondolkodtam azon, hogy az Elrabolva 2 vajon melyik kategóriába tartozik. Még mindig lelkesen izgulva nézem végig újra és újra Liam Neeson Párizst felforgató hadjáratát és tény, hogy mindig azt gondoltam, jó lenne még több kalandot átélni vele. Most azonban, hogy ez megtörtént, elbizonytalanodtam.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az új rendező, Olivier Megaton Isztambulba vezet minket, hogy tanúi lehessünk a párizsi albán alvilág bosszúhadjáratának. Bryan (Liam Neeson) épp egy munkát fejez be, amikor az ismét egyedülálló Lenor (Famke Janssen) és Kim (Maggie Grace) megérkezik, hogy egyesítsék a családot. A békés nyaralás azonban rémálommá válik, melynek során Bryan ismét bebizonyítja, hogy nem jár jól, aki ujjat húz vele.

Az Elrabolva 2 sorra halad az összes fontos alkotóelemen, amitől az első rész olyan jól működött, ám ezek korántsem érik el ugyanazt a hatást, mint korábban. Az a borzongató telefon például, amikor apa közli a lányával, hogy el fogják rabolni, amikor megállt a kés a levegőben a feszültségtől, már kimondottan kínos utánzat a folytatásban. Kötve hiszem ugyanis, hogy a felfegyverzett albánok udvariasan megvárnák, míg apuci hazatelefonál: „Hello Drágám, épp elrabolnak minket Anyáddal, mondom a teendőket…”.

A szuperapu elem továbbra sem változott, Liam Neeson újra halomra öl mindenkit, aki bántani merészeli szeretteit. Szerencsére Luc Besson és Robert Mark Kamen új értelmet adott Kim karakterének. Az eseményekkel csak sodrodó lány ezúttal kezébe veszi saját és szülei sorsát és a film első felében hős megmentőként robbantgat és rohangászik Isztambul háztetőin.

Mindent egybevéve nem volt rossz ez a mozi, azonban ahogy ez többnyire lenni szokott, a folytatás nem tudta 100%-ig hozni a régi színvonalat. Persze mindent megkapunk, amit várunk: feszített tempójú akciót, izgalmas autós üldözést (ami igen jól sikerült ahhoz képest, hogy a tanuló vezető Kim mutatványa volt), verekedést és sok ellődözött puska golyót. Az Elrabolva 2 annak ellenére, hogy borítékolható a végkimenet, mégiscsak azt mondom, megér egy misét a moziban.

Értékelés: 7/10

Elrabolva 2. (Taken 2)
színes, feliratos, francia akcióthriller, 91 perc, 2012

rendező: Olivier Megaton
forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
zeneszerző: Nathaniel Mechaly
operatőr: Romain Lacourbas
producer: Luc Besson
vágó: Camille Delamarre, Vincent Tabaillon

szereplők:
Liam Neeson (Bryan Mills)
Maggie Grace (Kim)
Famke Janssen (Lenore)
Rade Šerbedžija (Murad)
Leland Orser (Sam)
Luke Grimes

IMDb

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés