Kritika

Elvált szülők ping-pong labdája – Maisie tudja

maisie tudja julianne mooreKicsit erősnek érzem úgy reklámozni a filmet, mint A gyerekek jól vannak alkotóitól”, miközben Julianne Moore-on kívül csupán egy-két producer neve egyezik a két film stáblistáján. A különbség eléggé kézzelfogható a két film között, hiszen a leszbikus, közös spermadonortól anyává lett párhoz képest ezúttal egy kevésbé unikális családmodellel van dolgunk. A történet 1897-ből ered, ekkor írta meg ugyanis Henry James a Maisie tudja című kisregényét – az alkotók pedig mai köntösbe csomagolták a válás intézményét, amit egy ping-pong labdaként passzolgatott kislány szemén keresztül tárnak elénk.

A történetben ott a csavar, hogy a veszekedő anya-apa páros (Julianne Moore és Steve Coogan) mellé tálal még két, a pótszülők szerepét betöltő csupa szív karaktert, egy fiatal dadus (Joanna Vanderham) és egy nagyon magas bármixer (Alexander Skarsgaard) személyében. A „romantikus párkapcsolati drámának” titulált filmben a két, csak magával törődő szülő úgy veszekedik Maisie (Onata Aprile) felett, amikor válásra kerül sor, mintha csak a nagymama megörökölt kredence lenne: szép, szeretjük meg kötődünk is hozzá, de valójában inkább csak azért kell, hogy ne a másiké legyen. Amikor már ott van a lakásban, akkor egy kicsit mégiscsak útban van, és persze az is fárasztó, ha elő kell venni a bútorápolót és törődni vele – lehet mégiscsak jobb lenne, ha a másiknál maradna?

Maisie tudja 3Maisie továbbá abban is hasonlít az emlegetett bútordarabra, hogy nem nagyon reflektál az eseményekre: a hétéves kislány zokszó nélkül hagyja, hogy ide-oda pakolgassák, ő mindig azt öleli meg, aki éppen ott van. A játékidő nagyjából felét Maisie arcának premier plánjai teszik ki, amin néha ugyan látni jelét, hogy ez most neki rossz, de a pohár csak az utolsó öt percben telik be – az egész befejezés egy kicsit hirtelenre és lezáratlanra sikerül. Ahogy Maisie, úgy a film is a bájos és kedves pótszülőkhöz menekül, hátrahagyva ezzel a másik oldalon zajló valódi drámát. A vérszerinti szülők szépen lassan nem csak Maisie életéből, de a film szövetből is kikopnak, teret engedve ezzel a tiszavirág életűnek tűnő idill giccsesre sikerült térhódításának. Az piszkálja a csőrömet, hogy a szülőkkel kapcsolatos problémák megoldására nem sok figyelmet fordít a film, és attól, hogy az utolsó kockákon a mosolygó Maisie lassítva fut a kamera és a pillanatnyi boldogság felé, még nem hitették el velem, hogy sorsa ezután jobbra fog fordulni, vagy egyáltalán bármi változni fog.

_WMK4254-2.JPGEttől függetlenül elvált szülőknek ajánlom a filmet, mint elrettentő példát. De kedves elvált szülők, kérem, ha tehetik, feliratosan nézzék meg – elvileg az art mozikban így is elcsíphető. Tudom, hogy már unalmas, hogy mindig a szinkron miatt sípolok, de ha egyszerűen rossz hallgatni a magyar szöveget. Ha mégis pozitívumot kell említeni, akkor az a háttérből átszűrődő mókás párbeszédek sora lehetne – amire az ember sose figyel, pedig ezek szerint érdemes. Például egy kávézóban zajló jelenet során ki kiváncsi az apa színvallására, ha a háttérben elhangzik a „kérem hozna egy másik kanalat, ez odaragadt a méztől” kezdetű mondat, a mellettem ülő kollégám pedig a „Miért nem dugod be a füled egy répával, ha túl hangos a zene?” gyöngyszemet hallotta ki.

A film végével az a cseles, hogy happy endnek látszik, miközben a valódi konfliktusokat nem oldja fel – így marad bennünk hiányérzet, amit megpróbálhatunk legalább az emlegetett vicces háttérbeszélgetésekkel kitölteni.

Avatar

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya