Kritika

Emlékszel még, ugye, a kamaszéveinkre? – Jump Street 21 – A kopasz osztag

Szinte látom magam előtt, ahogy a kiskamasz Jonah Hill karcosra nézi a Rodney Dangerfield által nemcsak színészként, de forgatókönyvíróként is jegyzett Vissza a suliba című VHS gyöngyszemet, miközben arról álmodozik, hogy egyszer majd ő is a nagy nevettető nyomába lép. Eltelt két évtized, és az immáron Hollywood által kebleire ölelt Jonah valóra váltotta álmát: megírta A kopasz osztagot, és a lúzer Schmidt szerepében maga is visszatért a suliba.

Persze mindez csak fikció, a valóságban a film az 1987 és 1991 között Johnny Depp főszereplésével futó televíziós sorozat szélesvásznú verziója. Az alapszituáció a nyolcvanas évek óta nem változott: tejfelesképű zsaruk középiskolákba épülnek be, hogy megfékezzék az ott elharapódzó bűnözést. Jonah Hill javasolta, hogy a nagyjátékfilmből korhatáros akcióvígjáték legyen – így nyitván meg az utat az alpári poénoknak és a drogkérdésnek.

Az okos, ám alapvetően lúzer Schmidt (Jonah Hill) és a kigyúrt testű láma Jenko (Channing Tatum) frissen végzett rendőrök, akiket a Jump Street 21-re osztanak – a középiskolákba beépülő osztaghoz. Az egymást remekül kiegészítő páros egy újfajta drog nyomába eredve ül vissza az iskolapadba, ami bizony tartogat számukra néhány meglepetést. Az érettségi óta eltelt években alaposan felborult a középiskola társadalmi hierarchiája: a menő zöld tanulógépek hamar befogadják a korábban népszerűtlen Schmidtet, míg az egykori májer Jenko hoppon marad.

Izgalmas kis csavar ez – és körülbelül az egyetlen a filmben. A klisékre építő A kopasz osztag (ki adta a filmnek ezt az idióta magyar címet?!) gyakorlatilag mindent felvonultat, ami csak Hollywoodban elvárható az akció és a tinivígjáték műfajától: megvan kilóra /SPOILER/ az autósüldözés- és a legszájbarágósabb poén kiséretében /SPOILER/ a robbantás adag, kipipáltuk /SPOILER/ a házibulit a szülők háta mögött, akik /SPOILER/ korábban hazaérnek, hőseink elfogják /SPOILER/ a tornatanárt /SPOILER/ a szalagavatóbálra időzített fináléban, a nőt viszi /SPOILER/ a lúzer, aki természetesen /SPOILER/ visszaér az iskolai előadásra is. Ésatöbbi, ésatöbbi.

Mielőtt azonban túlságosan is lehúznám a filmet, hozzá kell tegyem, a klisék túlhajszolásából fakadó önreflexió a film egyik legfontosabb humorforrása – a fekete rendőrfőnök (Ice Cube) által lenyomott szöveg egyenesen kikacsint a nézőre, mégha ez a kacsintás inkább hat szemrángásnak a finomabb eszközökhöz szokott európai nézőnek. Aki azonban nem igényel szofisztikált nevettetést, sőt, egyenesen a vaskosabb poénkodást szereti, nagy kanállal meríthet az igen nagy koncentrációban előforduló bemondásokból.

És akkor egy igazi SPOILER még a végére, csak azoknak, akiknek már sikerült elvenni a kedvét a film megnézésétől: Johnny „Donnie Brasco” Depp cameója tényleg nagyot üt, amiért lehet, hogy mégiscsak érdemes rászánnunk a 21 Jump Streetre két amúgy Xboxozással töltendő órát az életünkből – ha máskor nem is, amikor a tévé bemutatja…

21 Jump Street – A kopasz osztag (21 Jump Street)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 110 perc, 2012 (16)

rendező: Chris Miller, Phil Lord
forgatókönyvíró: Michael Bacall, Jonah Hill
zeneszerző: Mark Mothersbaugh
operatőr: Barry Peterson
producer: Stephen J. Cannell, Neal H. Moritz
vágó: Joel Negron

szereplők:
Jonah Hill (Schmidt)
Channing Tatum (Jenko)
Ice Cube (Dickson)
Dave Franco (Eric)
Ellie Kemper (Ms. Griggs)
Johnny Depp (Tom Hanson)
Brie Larson (Molly)
DeRay Davis (Domingo)
Rob Riggle (Mr. Walters)
Jake M. Johnson
Dakota Johnson
Johnny Simmons

szinkronhang:
Elek Ferenc (Schmidt magyar hangja)
Dévai Balázs (Jenko magyar hangja)
Szabó Győző (Dickson magyar hangja)
Szatory Dávid (Eric magyar hangja)
Pálfi Katalin (Ms. Griggs magyar hangja)

IMDb
www.21jumpstreet-movie.net

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com