Kritika

Én és Én meg a… – Személyiségtolvaj

455931_1Nehéz manapság olyan vígjátékot találni, ami nem a bugyuta romkomok, vagy a – már bocsánat – szarós-fingós-böfögős alpári „humorra” épít. A Személyiségtolvaj ilyen szempontból teljesen átment a vizsgán, és igazán kellemes meglepetést okozott.

Már eleve a történet is sok nevetést ígér: a teljesen hétköznapi, anyagi problémákkal küzdő, boldog családapa, Sandy (Jason Bateman) egy kevésbé szép napon kénytelen szembenézni a szomorú ténnyel, miszerint valaki ellopta a személyiségét, és most vígan költekezik az ő – igazából már nem is létező – pénzéből, ráadásul még a törvénnyel is összeütközésbe került. Még jobban meglepődik, amikor kiderül, hogy az illető minden téren szöges ellentéte: alacsony, kimondottan kövér, és nem utolsó sorban nő (Melissa McCarthy). Ez van, ha valaki női (vagyis inkább uniszex) nevet kap a szüleitől. Sandy teljes patt helyzetbe kerül, nincs más választása, mint saját magának előkeríteni az „elvetemült” bűnözőt, és vallomásra bírni a főnöke előtt, különben még a munkáját is elveszíti. A történetben nincsenek meglepő fordulatok, sőt, mint azt sejthetjük, a film leginkább a két Sandy különös utazásáról és kapcsolatáról szól.

Identity-Theft

A Személyiségtolvaj első felében kimondottan jó poénokat kapunk, garantált a felszabadult nevetés, de mint ahogy az már csak lenni szokott, onnantól kezdve, hogy az ellenségek elindulnak az ismerkedés, barátkozás rögös útján, egyre apad el a humorforrás. A poénokat felváltja a valós problémákra fókuszálás, csak egy a bökkenő, hogy ehhez kicsit kidolgozottabb karakterek kellenének. A tökéletesen naiv átlagember figurája nem tud sokfelé változni, maximum kis kitérővel még átlagosabb lehet. A bűnözőzseniről persze megtudjuk mi minden áll a háttérben: hányattatott gyerekkor, magány, depresszió, stb, de ez nem kéne, hogy felmentse a tettei alól, márpedig a filmben ez történik. Szó, ami szó, lehetett volna egy picivel több energiát fektetni a karakterek finomítására, de azért nem eget rengető a hiányérzet. A két főszereplő pedig igencsak odatette magát, rájuk aztán egy rossz szavunk sem lehet, főként McCarthy brillírozik a szerepben, Batemant meg már egy jó ideje szeretjük.

A Személyiségtolvaj egyébként nem hoz sok újat, nem változtat a kliséken, bár a kötelező happy endet azért sikerül meglepően visszafogottá varázsolnia. Viszont nem is a világmegváltást várjuk attól a Seth Gordontól, aki legutóbb a Förtelmes főnökökkel állt elő. De egy könnyed randin, vagy haveros/barátnős mozis estén simán bevállalható filmről beszélünk.

Még egy dolog: kisgyerekes családok azért ne ezt válasszák, ha a lurkókat a mozi szerelmeseivé szeretnék tenni… ahhoz túl sok a szexuális eredetű poén, amit ők valószínűleg nem fognak értékelni, bár ezután a súlyfelesleg miatt legalább nem néznének csúnyán senkire. 

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya