Kritika

Én hősöm – Túl szexi lány

Amy Schumerről az járja, hogy öntörvényű, szabadszájú és szabadszellemű csajszi, aki nem utolsó sorban nagyon vicces is. A Túl szexi lányt (I Feel Pretty) elnézve kiderül, hogy a trampli külső alatt ott lapul a szomszéd lány is, aki önbizalomhiánnyal küzd és csak arra vágyik, hogy szeressék.

Persze elhamarkodott lenne a film hősét azonosítani Amyvel, de az tény, hogy ezzel a szerepválasztással a stand-up komikusként kezdő, mára íróvá, producerré és színésszé avanzsált humorista bizony, ha nem is azonosul, de mindenképpen együtt érez azzal a több ezer (vagy millió?) nővel, aki nap mint nap szenved a 21. század túlzó elvárásaitól, ami a külsejét illeti. Egy korszakban, amikor a plakátokról – az esetek többségében photoshop operáción átesett – tökéletes alakú modellek mosolyognak ránk erősen tárgyiasított és szexualizált pózokban, elég nehéz elhinnünk, hogy elég lehet egyszerűen jópofának, okosnak és szerethetőnek lennünk, hogy kompenzáljuk – már ha arra egyáltalán szükség van – a derekunk köré gyűlt zsírpárnácskákat.

Nem hiszi el Renee (Amy Schumer) sem, hogy mindez lehetséges, így folyamatosan szenved attól, hogy nem képes megfelelni a vélt vagy valós elvárásoknak. A konditeremben kinézik, így igazi áldásként szakad rá, amikor egyik nap durván beveri a fejét és úgy ébred, hogy csodálatosnak és szexisnek látja magát. A gyorsan jött önbizalom sorra nyitja meg előtte a kapukat – mind a karrierje, mind a magánélete új lendületet kap. Csakhogy hamarosan helyrejön a feje, és már nem érzi úgy, hogy a régi-új teste is elegendő lehet az új életéhez.

És persze ekkor jön a nagy tanulság: ha jól érzed magad a bőrödben, ha elfogadod magad, mások is elfogadnak. Közhely. Igazi közhely. A film különböző fordulatairól nem is beszélve, melyek borítékolhatók már a film első húsz perce után. Ami miatt mégis képes működni Abby Kohn és Marc Silvestein, A bambanő, a Nem kellesz eléggé, a Valentin-nap, a Fogadom és a Hogyan legyünk szinglik? alkotópárosának új filmje, az maga Amy Schumer.

Őt elnézve minden idézőjelbe és átvitt értelembe kerül.

Egyszerűen ismerve azt, ahogy kifordította a férfi-női szerepeket a Kész katasztrófában vagy ahogy őszintén vall magáról A deréktetovált lány című könyvében, egy ennyire közhelyes film is egyértelműen felkiáltójellé válik az önmagukat kereső, bizonytalan nők számára: lehetsz önmagad bármi áron. És nekik őszintén tudom is ajánlani ezt a mozit, mert tényleg motiváló, tényleg revelatív.

Azoknak azonban, akik egy eredeti romkomra vágynak, nem sok újat fog hozni a panelekből építkező vígjáték. Annál is inkább, mert teljes egészében Renee karakterére fókuszál, és gyakorlatilag készpénznek – és ebből kifolyólag teljesen statikusnak – vesz minden további szereplőt. Most sem tudom, hogy ez a tökös csajszi miért szeretett bele Grantbe (Tom Hopper), annyira keveset tudunk meg az egyébként jólelkű, de mégis címeres lúzernek tűnő fickóról. Nem összetettebb a lány főnökét alakító Avery (Michelle Williams) sem, de ő legalább elég vicces Williams korábbi alakításaihoz képest, hogy mégis örömmel nézzük.

Összességében tehát nem sok újat hoz a Túl szexi lány, de Amy Schumert legalább új oldaláról mutatja meg – egy olyan oldaláról, ami feltehetően nagyon sok önbizalomhiányos nő számára jelent majd követendő példát.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.