Kritika

Ettől elszáll az agyad! – Mission: Impossible – Titkos nemzet

Left to right: Tom Cruise plays Ethan Hunt and Jeremy Renner plays William Brandt in Mission: Impossible – Rogue Nation from Paramount Pictures and Skydance Productions

missionimpossiblerougenationtomcruiseNem hittem volna, hogy a Fantom Protokoll után lehet még fokozni a dolgokat – hát lehetett. A Mission Impossible – Titkos nemzet nemcsak a nyár, de talán az évtized legjobb akciófilmje is: szellemes, ötletes, látványos és rendkívül szórakoztató az első perctől az utolsóig.

Ethan Hunt (Tom Cruise) mindig a világ megmentésén ügyködött, most ezen felül saját és az egész IMF léte a tét. Az eltűnt vagy elhunytnak nyilvánított ügynökökből álló Szindikátus új játékszabályokat állít fel, Huntnak pedig egy új ellenséggel, Solomon Lake-kel (Sean Harris) kell szembenéznie. Szerencsére a régi barátokra mindig számíthat, Benji (az imádnivaló Simon Pegg), Luther (Ving Rhames) és Brandt (Jeremy Renner) hűségesen követik a CIA feje, Alan Hunley (Alec Baldwin) által hazaárulónak kikiáltott Huntot. A szálak a britekhez vezetnek, ahol egy szakadár ügynök, Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) helyezkedik a felek között.

Tom Cruise, aki producerként is jegyzi valamennyi részt, minden epizódnak más-más rendezőt szánt. Az ötödik fejezet szerencsés kiválasztottja Christopher McQuarrie lett, aki a dirigálás mellett a forgatókönyvért is felelt. McQuarrie egy olyan all in filmet akart csinálni, ami nemcsak akcióban teszi magasabbra a lécet, nemcsak egyesíti minden korábban megkedvelt szereplő erejét, de Ilsa Faust megrajzolásával végre kiemelte a női karaktert a woman in peril szerepköréből, és fontos dramaturgiai formáló erőt adott neki. Nem is várunk persze kevesebbet egy olyan írótól, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Közönséges bűnözők, a Jack Reacher vagy A holnap határa – McQuarrie most is tudása legjavát hozta.

missionimpossiblerougenationrebeccafergusonNem csoda hát, hogy világszerte óriási eredményeket produkál a film: 33 országban első helyezett, 32 országban a legjobban nyitó Mission: Impossible-film, 27 országban pedig a valaha volt legjobb Tom Cruise-film nyitás. Már most több, mint 121 milliót gyűjtött – így nem kérdés, hogy biztosan meghaladja a negyedik rész 700 milliós összbevételét.

Hogy mi a titok? A Titkos nemzet tökéletes elegye a jól ismer és szeretett paneleknek (mert ugye az nem kérdés, hogy Ethan Huntnak be kell törnie egy feltörhetetlen helyre), a szofisztikált akciónak és az önirónikus humornak. Ez utóbbi Simon Pegg megjelenésével már korábban felütötte fejét a franchise-ban, az ötödik részre azonban komoly (vagy komolytalan? :) ) szerephez is jutott. A poénok nagyon jót tesznek a filmnek, tompítják ugyanis a Mission: Impossible sorozatra egyébként jellemző irracionalitás élét. Szerencsére a korábbi részek itt-ott érzelgősre hangszerelt jelenetei sem köszönnek vissza, kivételesen – talán ennyi spoilerért nem dobáltok meg paradicsommal – még csók sem csattan.

missionimpossiblerougenationtomcruisejeremyrennerA hangsúly – a felpörgetett akció mellett természetesen – most egyértelműen a barátságon van: izgalmas látni, ahogy az első rész magányos farkasából Hunt hogyan válik a pentalógia utolsó tagjában egy kvázi bromedy központi figurájává. Szerencsére hiába várjuk a Halálos iramban sorozat Paulo Coelhót megszégyenítően szirupos lelkifröccseit: itt az érzelmek a tettekben manifesztiválódnak, elmaradnak a nagy szavak, a barátok maximum egy ütős poén kíséretében sietnek egymás segítségére. De ez csak pont az i-re – a betűt a két órányi pörgés rajzolja.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com