Kritika

Ez az anyák sorsa – Ez a fiúk sorsa

Az Ez a fiúk sorsa valójában az anyákról, a nőkről szól. Az ‘50-es években kilépni a férfi válla mögül, dolgozni, és egyedül eltartani egy gyermeket egyenlő lehetett a halálos ítélettel. Tudta ezt a férfi is, nem is volt rest élni vele.

A film

Hiánypótló darab került a polcokra, amikor megjelent ez az 1993-as amerikai film, amely a forgatókönyv alapjául szolgáló regény szerzőjének, Tobias Wolffnak 1989-ben megjelent önéletrajzi ihletésű történetéből táplálkozik. Ezt nem is titkolja: a film végén – igaz filmes történetekhez való módon – megtudjuk, hogy a gyermek Tobias története valójában az igazié. Az eredeti Tobiast is egyedül nevelte anyja, nehezen kezelhető volt, kirúgták a gimnáziumból, és volt egy nevelőapja Washington államban az Isten háta mögött.

Az igazihoz hasonlóan most Toby Wolff (Leonardo di Caprio) láttatja velünk az őt egyedül nevelő anyja sorsát; a véletlen sodorja őket Seattle-be, ami az USÁ-ból nézve kis koszfészek, de anyu, Caroline Wolff Hansen (Ellen Barkin) még tovább megy egy férfi, Dwight Hansen (Robert de Niro) kedvéért. Concrete (az adaptált regényben és talán a valóságban is Newhalem), Hansen és gyerekei lakhelye nem éppen zsákfalu, de majdnem. Megnéztem. Horrorfilmek ideális helyszíne. A Sziklás-hegység közepén rejtett jelentéktelen kisváros (értsd: falu) nem éppen a legjobb hely egy házasságba menekülő, kiszámíthatatlan férjének kiszolgáltatott nő számára.

Ezt a Hansenéknél töltött pár, nem túl jól végződő évet írja meg Tobias Wolff, s mutatja be saját példáján keresztül az egyedülálló nők akkori helyzetét és lehetőségeit. A film végén elhagyjuk Concrete-et, a továbbiakról csak a narrátortól tudunk, az viszont tény, hogy Caroline Wolff, az író édesanyja később a ‘League of Women Voters’, vagyis a nők szavazati jogáért küzdő egyesület elnöke lett. Film és valóság mind jobban egybevág.

Michael Caton-Jones nem tartozik a neves rendezők közé, legismertebb filmje a Bruce Willisszel, Richard Gere-rel és Sidney Poitier-vel eljátszatott A Sakál volt. Az Ez a fiúk sorsa azonban egy jól körülhatárolt világban játszódik, remekül lehet beleilleszkedni az ‘50-es évek csóró amerikai, középnyugati környezetébe, emberei közé. A szintet megütő forgatókönyv és a hitelesnek megteremtett atmoszféra mellett (sőt, mindenekelőtt) a színészi játék viszi előre a filmet. Az anya és fia közötti érezhetően ösztönből megrajzolt gyakran fájó, gyakran szeretetteljes viszony adja a film melegét. Annak sava-borsát azonban egy 19 éves fiútól kapjuk, aki kezdő színészként, pár évvel a világhírnév előtt egymaga elviszi a történetet. Ezer arcát és természetességét teszi a vászonra, és méltó partnere az addigra már 50 éves és kétszeres Oscar-díjas Robert de Nirónak. Az ő neve Leonardo di Caprio.

A lemez

A Fantasy Film kiadványán a filmen kívül annak előzetesét és a főbb szereplők filmográfiáját is megjelenteti.

Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 115 perc, 1993

rendező: Michael Caton-Jones
forgatókönyvíró: Robert Getchell
operatőr: David Watkin
jelmeztervező: Richard Hornung
zene: Carter Burwell

szereplők:
Robert De Niro (Dwight Hansen)
Ellen Barkin (Caroline Wolff)
Leonardo DiCaprio (Tobias “Jack” Wolff – Narrator)
Eliza Dushku (Pearl Hansen)
Tobey Maguire (Chuck Bolger)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.11.14.
Szinkron nyelv: magyar surround, angol surround
Feliratok: magyar
Extrák: filmográfiák, előzetes
Ár: 1,049 Ft

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com