Moziban

Ez lenne a legjobb? – A Zarándok – Paulo Coelho legjobb története

300008_1024_a_zarandok_paulo_coelho_legjobb_tortenete__10_Ahogy mondani szokták, a legjobb történeteket az élet írja – Paulo Coelhóé mindenképpen érdemes az elmesélésre. A Zarándok – Paulo Coelho legjobb története azonban olyan lett, mint az író könyvei, dagályos és közhelyekkel teli, de biztosan inspiráló azoknak, akik erre nyitottak…

Az Anjou LaFayette belenyúlt a tutiba, amikor úgy döntött behozza a hazájában már két éve bemutatott filmet. Coelho számomra rejtélyes kultuszát A Zarándok tökéletesen építi, az író rajongóinak biztosan nagyon fog tetszeni. Aki azonban nem vevő az általa képviselt sekélyes spiritualizmusra, ezt a filmet sem fogja szívébe zárni.

38104-A-zarandok---Paulo-Coelho-legjobb-tortenete-2014-kep-2Coelho izgalmas figura, tinédzserként egy elmegyógyintézet vidám lakója volt, fiatal felnőttként a brazil punk forradalmi alakja. Lázító dalszövegeivel kivívta a katonai diktatúra figyelmét is, a hetvenes években le is tartóztatták. Döbbenetes, bár egész életében erre készült, csak negyvenéves korában írta meg első regényét, korábban újságíróként dolgozott. A mágiát és az okkultizmust tanulmányozva gyalog végigjárta a Santiago de Compostelába tartó zarándoklatot, ez inspirálta első könyvét – a film az Egy mágus naplója/Zarándoklat című művéhez tartó utat meséli el részletesen.

A Zarándok legnagyobb erőssége, hogy belesni enged egy idehaza talán ismeretlen ország történelmébe, hisz Coelho sztorija nagyon szorosan összefonódott Brazília történetével. Ahogy végigkísérjük életét, szépen lassan kirajzolódik előttünk egy nemzet portréja is. A korábban elsősorban dokumentumfilmeket készítő rendező Daniel Augusto szakértő szemmel és remek stílusértékkel ábrázolja a kort, amibe az épp aktuális cselekményt helyezi. Ez utóbbiért Carolina Kotscho felelt, a mesét apró puzzle darabokból, több idősíkon futó szálakból teszi össze – némileg megnehezítve a néző feladatát. A végére lassan csak összeáll a történet, viszonylag teljes képet kaphatunk egy világszerte ünnepelt, így talán magától értetődően megosztó művészről, akit Júlio Andrade kelt nagy lendülettel életre. Előadásában Coelho igazi lázadó, öntörvényű, a földi hatalmakat megtagadó, a magasabb, égi erőket viszont annyira szomjazó szabadszellemnek mutatkozik. Izgalmas, hogy fiatalkori önmagát a színész öccse, Ravel Andrare alakítja legalább akkora erővel. Kotscho – nagyon szerencsésen – nem emeli piedesztálra az írót, szerethetőnek és nagyon is esendőnek mutatja hősét, aki nehezen küzd meg apja (a remek alakítást nyújtó Enrique Diaz) elvárásaival. Az emberközeli ábrázolásmód ellenére sem könnyű szeretni ezt a filmet – ismétlem, annak, aki amúgy sem tud mit kezdeni ezzel a Coelho féle lélekmasszírozással. Akinek lemegy a torkán a sok húsleves a léleknek, Daniel Augusto filmjét is zabálni fogja.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés