Kritika

Ez már nem olyan halálos iram… szerencsére – Halálos iramban 8

Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious)

Amennyire fenntartásokkal ül be a néző a legújabb Halálos iramban filmre, annyira meglepődve és elégedetten távozhat a teremből. A Halálos iramban 8 ugyanis végre túl tudott lépni önmagán, így egy igazán jó akciófilmmel lehettünk gazdagabbak.

Sose gondoltam volna, hogy valaha leírom ezt, de a legújabb részre valóban megéri jegyet váltani. Az alkotók – s ez főként a forgatókönyvíróknak és a már sokszor bizonyított F. Gary Gray rendezőnek köszönhető – végre komolyan vették a közönséget és magát a műfajt is. Az eddigi részekkel ellentétben valódi sztorit kapunk konfliktusokkal, kidolgozott motivációkkal és karakterekkel, no meg persze akciójelenetekkel, mert azért mégiscsak ez tette napjaink egyik legsikeresebb szériáját azzá, ami.

Dominic Torretto (Vin Diesel) épp Lettivel (Michelle Rodriguez) tölti kubai nászútját, amikor egy ismeretlen nő, Cipher (Charlize Theron) veszi fel vele a kapcsolatot, és belekényszeríti egy olyan munkába, ami egyben a csapatával való szembefordulást is jelenti. Így testet és lelket egyaránt gyötrő háborúba kezdenek egymással, a régi banda ráadásul kiegészül korábbi ellenségükkel, Deckarddal (Jason Statham) is. Persze az előzetessel ellentétben a filmet nézve egy pillanatig sem merülhet fel bennünk, hogy valódi pálfordulásról volna szó, mindössze Cipher zsarolási eszközeit fedi – a forgatókönyv szempontjából – jótékony homály egy darabig.

Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious)

Az alkotók nyilatkozata szerint „A Halálos iramban-csapat egyetlen tagja sem tagadja, hogy Paul Walker volt a franchise szíve és lelke. A színésznek a hetedik rész forgatási szünetében bekövetkezett tragikus autóbalesete után felmerült a kérdés, van-e még értelme folytatni a sorozatot. A család gyászolt, de egyre inkább erősödött a gondolat, hogy egy új történet bizonyítani tudná, hogy a veszteségek ellenére hűek maradtak gyökereikhez.” Bár ez szépen hangzik, valójában az új résszel épp azt bizonyították be, hogy

a Halálos iramban széria végre túlnőtt önmagán,

egy szélesebb körben is szerethető, összetettebb, de továbbra is szórakoztató alkotás született. Továbbra is? Be kell valljam, ha van olyan film(sorozat), ami a végletekig képes volt irritálni, az ez. A korábbi részeknél a buta forgatókönyvek, még butább párbeszédek, mondvacsinált konfliktusok és a „csalááád” állandóan a tudatos népbutítás érzetével töltött el, valamint azt erősítette meg bennem, hogy a közönség nagy része is csak erre vágyik. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Halálos iramban 7 a világ hatodik legjövedelmezőbb filmje lett több mint 1,516 milliárd dollárral.)

Így hát a nyolcadik rész inkább tekinthető megújulásnak, mint a gyökerekhez való visszatérésnek. Leginkább abban nyilvánul ez meg, hogy a szereplők elkezdtek megérni, felnőtté válni. A korábbi tesztoteronháború és fa… khmmm, autóméregetés átadta a helyét a valós élet problémáinak. A férfi főhősök már nem pusztán macsók, hanem felelősségteljes férfiakká és családapákká váltak, akik a mondvacsinált család helyett a valódit tartják szem előtt. Épp ebből következik, hogy a Halálos iramban 8 már egy teljesen más közönséget szólít meg:

a nő testek  és a sportkocsik rajongói mellett már a megállapodott férfiakhoz és nem utolsó sorban a nőkhöz szól.

Pont ez okozhat csalódást azoknak, akik az eddigi részeket olyannyira szerették. Mindössze nagyjából az első tíz perc idézi fel a széria csöcsös-segges-kocsis időszakát. A maradék játékidőben viszont már nem egy Furious-filmet látunk (amit én személy szerint külön műfajnak tekintek), hanem egy akciófilmet, ráadásul a legjavából. Mert az akciójelenetek kreatívak és kimondottan izgalmasan koreografáltak, a gonosz motivációja is különleges (az eddigi pitiáner ügyek és bosszú által irányítottakhoz képest) és az arcpirító „dialógokat” .

És ehhez jön még hozzá a szereplőgárda! Igen, Vin Diesel még mindig „játszik” a sorozatban, de az alkotók a lehető legminimálisabbra csökkentették a szövegkönyv ráeső részét, és ha nem vagyok túl bizakodó, akár még az is előfordulhat, hogy a következő részekben fokozatosan kiírják a sorozatból. Viszont az akciófilmek aduászát, Jason Stathamet fontos szereplővé tették. Emellett fantasztikus választás volt Charlize Theron is, akinek köszönhetően továbbra is megvan a „jó nő adag”, de akárcsak Ramsey esetében tették, az intellektusát a teste fölé emelték.

Persze azért ne legyenek senkinek se averziói: a Halálos iramban 8 nem több egy jól összerakott akciófilmnél. Továbbra sem kell világmegváltó gondolatokat várnunk a filmtől, de végre attól sem kell félnünk, hogy nem tudjuk majd eldönteni, sírjunk vagy nevessünk-e inkább.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com