Kritika

Ezen Bipop sem nevetne – Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból

4pJHjrvlMár az első rész is siralmas volt, a folytatás sem lett egy fikarcnyit sem élvezetesebb. A Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból elég vacakra sikerült, Stephen Amell Casey Jones szerepében menti a menthetőt.

Kolléganőm a 2014-es verzióról írt kritikája akár erről a filmről is szólhatna: a látvány még mindig megkapó, a sztori még mindig faék egyszerűségű, Megan Fox változatlanul csak biodíszletnek megy el, a humor kínos, a szupermenő eredetivel való kapcsolat pedig igencsak gyenge. A Tini Nindzsa Teknősök történetük közel 35 éve alatt az élőszereplős epizódok mindig is a legkínosabbak voltak – azok között is kiemelkedik Dave Green filmje. A direktor eddig is gyerekeknek alkotott, mostani filmjéről is egyértelmű, hogy melyik korosztálynak készült, a gond csak az, hogy a színes-szagos látványvilágban elsikkadt a szív, ami igazán megfoghatná a kicsiket – és a velük küzdő szülőket.

A látványra tényleg nem lehet panasz. A stúdió beleadott apait, anyait, igazi nyári blockbusterhez méltó heroikus díszleteket kap a négy csatornatöltelék emberiségért vívott csatája – amit azért nehéz átérezzünk, lévén, hogy a főgonoszok, Krang (Brad Garrett) és Zuzó (Brian Tee) eléggé komolyan vehetetlen párost alkotnak. Krang, nagy kedvencem a rajzfilmekből, egy másik bolygóról érkező agy, aki a Föld elpusztítására tör. A teknősöknek jut a feladat, hogy megállítsák és megmentsék az emberiséget. Természetesen segítőik között ismét ott van a szupercsini April (Megan Fox) és a nem éppen akcióhős Vernon (Will Arnett). A csapatban új szereplőként debütál Casey Jones (Stephen Amell), aki nemcsak Amell szerethető játéka miatt a legjobb arc, de a legjobban megírt karakter is. Ő menti a menthetőt,  segítségével tudunk egy kicsit is szorítani hőseinknek.

tini-nindzsa-teknocok-2-alo-az-arnyakbol-jelenet-01Kevin Eastman és Peter Weird 1983-ban megszületett képregényének eredeti célja a korszak álruhás hőseinek kifigurázása volt, és mint ilyen mindig is nagyon erősen reflektált a korra, amiben élt. Dave Green filmjében a parodisztikus hangvételből semmi sem érződik, a 21. század elejei popkultúrára tett utalások pedig teljesen megalapozatlanul, gyökértelenül lebegnek. A röhejes antagonisták és Bepop és Rocksteady figuráiból kiindulva az Elő az árnyékból lehetett volna olyan film, mely megadja a rajongóknak azt a fajta életérzést, amit az eredeti képregény is adott, a forgatókönyvírók azonban nem voltak képesek kidolgozni ezt a vonalat. Kár. Ezek után csak azt tudom mondani, amit Hadlaczky Anna is megfogalmazott az előző rész kapcsán: csak remélni lehet, hogy nem fogják követni újabb és újabb epizódok.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés