Kritika

Német, mégis vicces; mi az? – Fák jú Tanár úr! 3. 

fak-ju-tanar-ur-3-fack-ju-gohte-3

Bullying, érettségi és sörös müzli reggelire. A Fák jú Tanár úr! 3. pontosan annyit tud, mint az első két rész, de azt változatlan színvonalon.

Herr Müller (Elyas M’Barek) immáron harmadszor tér vissza, hogy lebontsa a tanárokról alkotott sztereotípiákat és bebizonyítsa: jó pedagógussá nem a szaktudás, hanem a törődés és a gyerekek felé tanúsított bizalom tesz. Még akkor is, ha ez elsőre furcsán hangzik egy nőcsábász, alkoholista, diákjaiba legszívesebben kutyacsipet ültető extolvajról, aki már évek óta nem tud szabadulni a tanári pályától – pedig saját állítása szerint nagyon szeretne.

fak-ju-tanar-ur-3-fack-ju-gohte-3

Persze megint nem egy egyszerű tanév során kell bizonyítania, hogy ő a leglazább és egyben legeredményesebb tanár a Goethe Gimnáziumban: tizenegyedikes osztályának szintfelmérő teszten kell jól szerepelnie, hogy jövőre érettségizhessenek. Ráadásul az iskolának is lehetetlennek tűnő feladatokat kell teljesítenie (helyezést elérni egy művészeti versenyen, sikeres iskolaújságot beindítani stb.), amikkel igazolja fennmaradásának létjogosultságát, miután a kiküldött ellenőrnek (érthetetlen módon) nem tetszett, hogy a folyosókon szeméthalmokat kerülgetve juthat csak el a koedukált mosdóig, ahol

dohányzó tanárok vizelnek a falra festett Trump-fej szájánál elhelyezett piszoárba.

Ám – ahogy az eddigi részektől megszokhattuk –, Bora Dagtekin filmje nem merül ki puszta poénkodásban. Olyan fontos, a mai fiatalok körében (is) felmerülő problémákat taglal, mint például az öngyilkosság, iskolai zaklatás, szülői bántalmazás, drog, kilátástalanság, jövőkép nélküliség – hogy csak a súlyosabbakat említsem. Ezek mellett igazán eltörpül az iskolák anyagi támogatásának problémája, a kiégett és motiválatlan tanárok kérdése vagy a migránsokon való viccelődés.

fak-ju-tanar-ur-3-fack-ju-gohte-3

Valószínűleg ezeknek a komoly témáknak – és a vígjáték műfajához történő ragaszkodásnak – köszönhető, hogy a végeredmény egy hullámzó alkotás lett.

Viszont ez a hullámzás nem minőségbeli, hanem érzelmi.

Együtt sírunk Chantallal (Jella Haase), amiért középiskolás létére albérletet kell fizetnie alkohol- és drogproblémákkal küzdő anyjának, de a következő jelenetben már simán kiröhögjük őt (is) butasága és bénázásai miatt. Szánalmasnak bélyegezzük az autisztikus Etienne-et (Lucas Reiber), amiért csak cyberszexszel képes viszonyt létesíteni barátnőjével, utána viszont szívből drukkolunk neki, hogy megtalálja az igazi szerelmet. Ahogy már ebből a két példából is jól látszik, a karakterek éppoly kettősek, mint a történet, és ez természetesen (továbbra is) igaz főhősünkre is, aki egyszerre segíti és seggfejezi diákjait.

Mellé egyébként ezúttal nem az első két rész aggodalmaskodó tanár nénijét, hanem a sokkal lazább, a fiatalok nyelvén jobban értő Biggi tanító nénit (Sandra Hüller) tették, eldobva ezzel a tanárok közötti szerelmi szálat, egyúttal sokkal nagyobb teret biztosítva a diákok közti viszonyok ábrázolásának.

A végeredmény pedig egy sokszor térdcsapkodós, olykor alpári, de soha nem túltolt, komoly témákat érintő, mégis felhőtlenül szórakoztató alkotás lett. Ha valaki azt mondja nekem öt évvel ezelőtt, hogy a következő évek legjobb vígjátékszériája Németországból robban majd a mozikba, valószínűleg kinevetem. Most viszont, hogy ez látszik beigazolódni, hálás vagyok, hogy a bugyuta cím nem tántorított el a Fák jú Tanár úr!-filmektől, és annyi év várakozás után végre újra jóízűen nevethettem a moziban.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés