Kritika

Farkastörvények – Madárkák

madarkakRúnar Rúnarsson pesszimista felnövéstörténete, a Madárkák keserű ízt hagy a szánkban – erős képei, megkapó zenéje és arcul csapó üzenete miatt azonban mindenképpen érdemes a figyelmünkre.

A Scope 100 nyertes filmje közösségi forgalmazásban, a magyarhangya segítségével jut el a hazai mozikban. Nem véletlenül aratott sikert a versenyen, igazi fesztiválkedvencről van szó ugyanis, San Sebastianból a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval tért haza, övé lett az Ezüst Hugo¬-díj, de a legjobbként szerepelt a Varsói Filmfesztiválon, Sao Paulóban és Thessalonikiben is.

Rúnar Rúnarsson első egészestés filmje, a Tűzhányó az öregség témáját járta körbe, második munkája a felnőtté válással foglalkozik. Ari (Atli Oskar Fjalarsson), amikor anyja külföldre költözik, kénytelen Reykjavikból egy isten háta mögötti halászfaluba költözni apjához (Ingvar Eggert Sigurdsson). Gunnar alkoholista, de azonkívül, hogy sajnáltatja magát, nem sok vizet zavar. A falu céltalan és megtört emberek gyülekezete, ahonnan az angyalhangú Ari igencsak kilóg. Ahhoz, hogy be tudjon illeszkedni, kemény leckéket kell vennie az élettől.

Hogyan maradhat az ember tiszta a mocsokban – ezt a kérdést teszi fel Rúnarsson, és bizony a válasza igencsak kiábrándító. Sehogy. Az izlandi vidék csupa szex és drog – de sajnos sehol a rock and roll. Ari új élete a halfeldolgozó, a szüntelen piálás és az erőszak háromszögében csak túlélés, amiben a nagyanyai szeretet vagy az első szerelem is hamar bepiszkolódik. Egy ilyen közegben az idillt a közös tévénézés adja, az ünnep pedig a forró jakuzzi.

madarkakAtli Oskar Fjalarsson erősen ábrázolja Ari kamaszkori sodródását és kitörési lehetőségek nélküli fuldoklását – Sophia Olsson operatőr hosszú közelijei a fiatal színész minden rezdülését megmutatják. Az operatőr nemcsak az arcok fürkészésében, de a kérlelhetetlen izlandi táj és a benne hideg menedékként álló építmények kontrasztjának bemutatásában is jeleskedik.

A film szimbólumrendszerében kiemelkedő helyet kap a Sigur Rós korábbi tagja, Kjartan Sveinsson szerezte zene is. Ari Reykjavikban a kórus tagja volt – igazi élvezet Arit énekelni hallgatni, kár, hogy nehezen hihető, hogy egy ekkora legénynek ilyen madárhangja legyen –, a csillogó koncertek egy jobb életet ígértek neki, új életében azonban az éneklés csak menekülés lehet, magányos elvonulás vagy búcsú a szeretteinktől. A zene szárnyakat adna Arinak, ha ezeket a szárnyakat a rideg valóság nem tépkedné tollakként.

A hétköznapok fullasztó egyhangúsága már önmagában tragikus, Rúnarsson azonban nem elégszik meg ennyivel. A Madárkák sokkoló finist kap, a rendező saját 2008-as 2 Birds (Smáfuglar) című rövidfilmjét forgatta újra az eredeti szereplőkkel. A befejezésben látszólag nincs változás, a tény azonban, hogy Ari a kisfilmben kiskamasz, a nagyjátékfilmben pedig már szinte felnőtt, a felelősség kérdéskörével gazdagítja a jelenetet, mely ahelyett, hogy feloldozást adna hőseinek, a teljes kétségbeesés határára sodorja őket. A néző együtt vergődik Arival, vajon mi a helyes egy eleve vesztett helyzetben – a válasz nem megnyugtató, csakúgy ahogy a benne rejlő jövő képe sem.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com