Kritika

Én vagyok én – Felettünk a Föld

Furcsán forrongó film a Felettünk a Föld – kicsit magába szippant, akár a fekete lyuk, aztán taszít rajtad, mint egy frontális karambol. Tipikus Sundance film, ami a különcök szűk rétegének fekszik, de nekik nagyon. Eddig ismeretlen alkotók zavarba ejtően különös és magával ragadó filmje – “csak” DVD-n.

A film

A független filmek mekkájában tavaly a zsűri nagydíját kapta ez a film. Mike Cahill elsőfilmes rendező, aki a főszereplővel, egyben barátjával, Brit Marlinggal együtt írja a forgatókönyvet, találja ki és alkotja meg a film egészen egyedi, szóval leírhatatlan atmoszféráját.

Az égen megjelenik a Föld. És esténként világít a Holdjával együtt. Hogy ebben mi a jó? Egy különc fiatal lány, Rhoda Williams halálos balesetet okoz, és 4 év börtön után úgy dönt, részt vesz a civil űrprogramban; elmegy a Föld 2-re. Úgy véli, börtönviseltként nem is kár érte.

Talán érdemes megnézni, mi nem a Felettünk a Föld. Nem konvencionális sci-fi, mert bár vannak benne más bolygók, a zöld lényeknek nyomát sem találni; s aki mégis arra vár, valami hátha kiderül arról a másik Földről, jobb, ha rögtön kikapcsolja a lejátszót. Egyes kritikák szerint csak egy újabb megbánás-történet – vagyis a lány, aki balesetet okoz, módját keresi a vezeklésnek, hogy legalább enyhítse a fájdalmat, amit okozott.

Az égbolton megjelenő és egyre terebélyesedő másik Föld azonban túl nagy figyelmet (és magát a címet) követel ahhoz, hogy csak ennyi legyen. Az egész világ erre kíváncsi – a TV-ben, a rádióban, az utcán, a boltban mindenki erről beszél. Olyan ez, mintha mostantól minden nap foci VB lenne. De ez még ennél is több, már-már rémisztő. Idővel kiderül, a fölöttünk álló föld, mint egy tükör, duplázza meg világunkat.

Mindenkinek van egy mása odafenn, aki pont olyan, mint ő – vagy éppen ő maga. Ugyanakkor született, ugyanúgy élt, ugyanolyan űrepret evett ugyanolyan kiránduláson. Csak elképzelések, ideák ezek vagy valóság? Melyik “az igazi”? Melyik a képzelet szülöttje? Én valódi vagyok? Létezhetek máshol is vagy csak én vagyok én? Egyszeri és megismételhetetlen-e az ember? Az isteni felettes lény kézműves munkája mindegyikünk, vagy futószalagon készülünk, s így lehet akár selejtes példányunk is? Tényleg nem lesz több sose még egy olyan valaki, aki még meg sem született, mert az anyaméhben meghalt?

A Felettünk a Föld nem ad válaszokat, hiszen sokra nem is lehet. Kérdéseket tesz föl, és beleringat a kérdésekbe. Egyszer lesz válasz is. Valamelyik Földön. Azt hiszem, újra megnézem.

A lemez (Kiss Tamás)

Az Intercom jó szokásához híven kifogástalan összetételű lemezt dobott piacra, s a forgalmazó becsületére váljék, hogy még egy aprópénzből forgatott függetlenfilm esetében is kitartottak az igényes, magyar felirattal is megtámogatott extrák mellett.

Sorrendben haladva a brooklyni Fall On Your Sword zenekar The First Time I Saw The Jupiter című betétdalának videoklipjét láthatjuk, melyet rendezője, Rupert Creswell kifejezetten a Felettünk a Földhöz készített. Így lehet, hogy a különböző iskolai osztálytermekben a taneszközök és az emberi fantázia keveredésével kivetülő „bolygó-látomások” szerves összhangba kerülnek egyes jelenetképekkel illetve a Föld 2 létezésének felvetésével. Elvontsága okán a videót a Mike Cahill-film rajongóinak ajánljuk.

Furcsa módon a kimaradt jelenetek gyűjteménye tűnik a lemez legérdekesebb extratartalmának, annak köszönhetően, hogy néhány rendezői ötletelés (szélfútta rügyek lebegése, két évszakban felvett, s egymásra vágott finálé, a két Rhoda szemtől szemben) mellett több olyan szcénát is felmutat, amelyek az ismertetett direktori indokok ellenére kifejezőerejük okán joggal követelhettek volna helyet a film végleges változatában. Kettő közülük sikerrel domboríthatta volna ki, hogy a szorongó hősnő a felnőtté válás határán áll. Az egyik jelenetben a szülők vonják felelősségre a kimaradó leányt, példaként állítva elé főiskolára készülő öccsét, míg a másikban egy néma döntéssel szembesülünk, amelynek során Rhoda lemond az édesapja által megszerzett protekciós egyetemi helyről. S hogy valóban nem mindegy, hogy valaki asztrofizikai tanulmányainak idejét börtönévekre cseréli, a cellaélet magányának fojtogató hangulatával nyomatékosította volna a rendező. Ugyanakkor egy alternatív nyitójelenetként felfogható szcénától szerencsére tartózkodott Mike Cahill: a lány felvételi eredményének megérkezéséhez egy híradás kapcsolódott volna a Föld 2 Nap mögüli előbukkanásáról. Érdemes még megjegyezni, hogy valamennyi kimaradt jelenet megerősíti Brit Marling színészi tehetségét.

A továbbiakban két olyan beszélgetésrészlettel találkozhatunk, amelyek információbősége hallatán a teljes diskurzusok hiányának miértjei is megfogalmazódhatnak. Az egyik részletben Mike Cahill és Brit Marling egy természettudóssal elmélkedik józan ésszel felfogható keretek között a multiverzum elméletről, a Föld 2 létezésének matematikai lehetőségeiről. A másikban már csak a rendező és a forgatókönyvért is felelős színésznő sztorizgat a null-költségvetés szülte kalandokról: az elnemfogadott bankkártyák és a szülői házban való forgatás történetei mellett az is kiderül, hogy a stábhoz legkésőbb csatlakozó William Mapother jeleneteit utólag forgatta le a lelkes kiscsapat.

Felettünk a föld (Another Earth)

amerikai filmdráma, 2011

rendező: Mike Cahill
forgatókönyvíró: Mike Cahill, Brit Marling
operatőr: Mike Cahill
zene: Fall On Your Sword
producer: Mike Cahill, Hunter Gray, Brit Marling, Nicholas Shumaker
vágó: Mike Cahill

szereplő(k):
William Mapother (John Burroughs)
Brit Marling (Rhoda Williams)
Jordan Baker (Kim Williams)
Flint Beverage (Robert Williams)
Robin Taylor (Jeff Williams)
Joseph A. Bove (bemondó)
Natalie Carter (karriertanácsadó)
Diane Ciesla (Dr. Joan Tallis)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.01.25.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, orosz DD 5.1, lengyel DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, ukrán, román, izlandi, orosz, török, lengyel, görög, arab, angol
Extrák: -Fall On Your Sword: The First Time I Saw Jupiter klip, Kimaradt jelenetek, Így készült a film

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com