Kritika

Musictrip – Felhangolva

Az ezredforduló táján Cameron Crowe a Majdnem híres coming-of-age történetén keresztül nem csekély életszaggal világított rá a hetvenes évek zeneiparának árnyoldalaira. Idén az Appatow-kultúrkör is megpróbált a szórakoztatóipar muzikális ágának görbe tükröt állítani, csakhogy kortárs közegben és „freak and geek” felállásban.

A Felhangolva őrületes magánuniverzumán muszáj elképedni, ugyanis Nicholas Stoller író-rendezőnek sikerült egy nem létező rocksztár köré olyan megkérdőjelezhetetlenül hiteles világot felépíteni, amelyben Aldous Snow figurája komplett videoklipekkel és koncertfelvételekkel rendelkezik, s ahol még a karakteréhez kapcsolódó buggyant bulvárhírekhez is olyan világsztárok adják a nevüket, mint Pink vagy Christina Aguilera. Ráadásul Aldous Snow nem is új figurája a filmtörténetnek, hiszen néhány évvel ezelőtt sokak „Marshallja”, azaz Jason Segel teremtette meg forgatókönyvírói minőségben a hedonista rockzenész alakját a Lepattintva című romkommal. Másodszor lubickolhatott tehát Russel Brand az infantilis énekes szerepében, bár ezúttal néhány drámai szituációra is fel kellett készülnie.

Aldous Snow csillaga ugyanis egy humanistának szánt, ám rasszistává fajuló dal kapcsán leáldozott, s az alkohol és drog világának legmélyebb bugyraiba süllyedt. Egy lemezkiadónál azonban az egyik lelkes, ám lúzer rajongójának (Jonah Hill) bevillan egy jubileumi koncert lehetőségének ötlete, amely kihúzhatná a bukott sztárt a hullámvölgyből. A pénzéhes producer – önironikus szerepében Sean Combs is önfeledten remekel – rá is bólint az ajánlatra, csakhogy a Londonban lébecoló Aldoust az ötletgazdának kell eljuttatnia három nap alatt Los Angelesbe, küldetése pedig a lehetetlen kategóriába tartozik.

A Felhangolvát igazából két részre lehetne osztani. Az egyik fejezet az utazás kábszerrel és szexszel átszőtt őrült kalandjaiból, valamint néhány szórakoztatóipari élcből, a másik a két főhős magánéleti konfliktusainak feloldásából áll. Az előbbi szerkezeti elem sosem jelentett problémát egyetlen Appatow-produkciónak sem. A Felhangolva is bivalyerős, a káromkodások ellenére is intelligens humorú dialógusokkal operál, amit a készítők még egy Las Vegas-i szálloda szétzúzásával is megfejelnek. Ez a tízperces jelenet egyébként több eszement poént szolgáltat, mint a tavaly érdemtelenül nagy sikert arató Másnaposok egésze.

Másrészről az említett magánéleti problémák irgalmatlanul elhatalmasodnak a film végére, s míg Aldous Snow családi válságainak keserédes, ám reális lezárásai pozitívan kitűnnek a Felhangolva cselekményéből, addig a lúzer srác kibékülése elhivatott asszonykájával csak rontani tud az összképen.

Az Appatow-produkciókat úgy tűnik még mindig érdemes kiszűrni a kortárs komédiák cunamijából. A Felhangolva is a felhőtlen szórakozás lehetőségét kínálja, s csak sajnálkozni tudok afelett, hogy ezt a kiapadhatatlan humorzsákot a dvd-piacról kellett kihalásznom. Az Appatow-kultúrkör és Aldous Snow figurája ennél mindenképpen többet érdemel.

Felhangolva (Get Him to the Greek)

színes, amerikai vígjáték, 2010

rendező: Nicholas Stoller
forgatókönyvíró: Nicholas Stoller
zeneszerző: Lyle Workman
operatőr: Robert D. Yeoman
producer: Judd Apatow, David L. Bushell, Rodney Rothman
vágó: William Kerr, Michael L. Sale

szereplő(k):
Tom Felton (Önmaga)
Jonah Hill (Aaron Green)
Rose Byrne (Jackie Q)
Elisabeth Moss (Daphne Binks)
Russell Brand (Aldous Snow)
Colm Meaney (Jonathan Snow)

Imdb-átlag: 6,7.

http://www.gethimtothegreek.net/

A dvd-t forgalmazza a Universal.

Megjelenés: 2010. 12. 09.

Ár: 3190Ft.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, bolgár, görög, cseh, angol

Extrák: Audiokommentár Nicholas Stoller rendező, Jonah Hill, Russell Brand, Rose Byrne, Elisabeth Moss szereplők és Rodney Rothman producer közreműködésével. Bakiparádé.

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com