Kritika

A fiatalság pokoli kín – The Edge of Seventeen

Tiniproblémák? A The Edge of Seventeent (magyar címmel Egy magányos tinédzser) látva nem intézhetjük el őket egy legyintéssel: íme, egy film, amelyben valódi mélységet kap a küzdelmes kamaszlét – miközben gátlástalanul ki is nevethetjük a csetlő-botló Hailee Steinfeldet.

Ritka az olyan coming-of-age dramedy, amelyben igazi dráma rejlik ahelyett, hogy a felnőtté válás alapvetően komikus küzdelmeit néhány keserű tapasztalat fűszerezné. Legutóbb A tinilány naplója feszegette a műfaj határait, a megszokottnál durvább helyzetekbe sodorva mizantróp főhősét – ám Minnie-vel hiába történtek meredek dolgok, a film nosztalgikus alaphangja, a hippi környezet automatikusan eltávolította, kissé idézőjelbe tette a drámai vonalat.

Nem így a The Edge of Seventeen, amely hangsúlyosan jelen idejű – okostelefonokkal, beerponggal teli világa minden értelemben nagyon közeli. Kelly Fremon Craig első rendezését a ráismerés lehetősége hitelesíti – miközben nem hagyja, hogy a könnyed hangvételtől felhíguljanak a bemutatott problémák. Az illúzióktól, nosztalgikus felhangoktól mentes valóságosság szokatlanul őszinte filmet eredményez – amelyből ugyanakkor mégsem hiányoznak a humoros jelenetek sem. Pont ez a ritka komplexitás teszi lehetővé, hogy a The Edge of Seventeen valóban elkapja a tinédzserkor eszenciáját: azt a határhelyzetet, amely kívülről talán nevetségesnek tűnik, belülről viszont valódi pokolnak élik meg a kevésbé szerencsések.

További érdekesség, hogy a The Edge of Seventeen nem olyan dramedy, amelyben egymást váltják a humoros és a komor jelenetek, hanem gyakran egy szituáción belül van jelen mindkét tónus. Olyan ez az egyedi, kevert hangnem, mint Karinthy Frigyes Struggle for life című verse: a totális kilátástalanságot néhány groteszk kínrím ellensúlyozza, végképp összezavarva a humoráról híres szerző sötét gondolatai előtt egyébként is tanácstalanul álló olvasót. Karinthy valódi segélykiáltást hallat, mégsem bírja ki, hogy ne nevessen kínjában önmagán – hogyan viszonyuljunk mindehhez? Ugyanígy: szabad-e nevetnünk Nadine szerencsétlenkedésén, amikor tényleg borzalmas, amin keresztülmegy?

Az alaphelyzetet ismerve mindenesetre valószínűleg nem én voltam az egyetlen, aki sokkal könnyedebb filmre számított: adott egy frusztrált kamaszlány, Nadine, aki hiába csinos és szellemes, nem találja a helyét a világban, hiszen komoly gondjai vannak a társas kapcsolatokkal. Miután egyetlen barátnőjében is csalódik, az élete még elviselhetetlenebb lesz – a sztori lényegében ennyi. Minden más a rendező-forgatókönyvíró Kelly Fremon Craig, illetve az abszolút főszerepet játszó Hailee Steinfeld varázslata, akik tökéletes párosként teremtik meg a The Edge of Seventeen különleges hangulatát.

Fremon Craig mesterfogása, hogy nem felülről, hanem belülről ábrázolja a kamaszkort, így az egyszeri tinédzserproblémák valódi mélységet kapnak. Empátiájának hála könnyedén átérezhetjük, hogy Nadine tényleg pocsékul érzi magát a bőrében, hogy tényleg tehetetlen, pedig becsülettel próbálkozik. Igaz, első rendezés lévén a film néha kissé leül, körülbelül negyed órával hosszabb is a kelleténél – de lesz ez még jobb is, úgyhogy már most érdemes megjegyezni a rendezőnő nevét! Hailee Steinfeld pedig – A félszemű-beli, Oscar-jelölést érő, hihetetlen debütálása után – végre ismét tehetségéhez méltó főszerepet kapott: a még mindig csak húszéves színésznő igazi one man show-t teremt, amelyhez csak asszisztálni tudnak az (egyébként szintén remek) felnőtt mellékszereplők, Kyra Sedgwick és Woody Harrelson. Steinfeldnek hála lesz valóban hiteles Nadine őrlődése, így a szerepért járó Golden Globe-jelölés teljesen megérdemelt – kár, hogy idén minden mást, így ezt a filmet is háttérbe szorította a Kaliforniai álom hisztérikus sikere.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés