Kritika

Húzós helyzet – Fogtündér

Dwayne Johnson a pankrátor létformáról mondott le a színészmesterség kedvéért, s kőszikla létére meglepően változatos filmográfiával rendelkezik. Bár kalandfilmekkel (A múmia-franchise, Az Amazonas kincse) kezdte pályafutását, hamar kitört a maszkulin erőember szerepköréből, s előszeretettel vállal be a testi adottságaira önironikusan reflektáló alakításokat. A Fogtündér ezen filmek (Csak lazán!, Pancser Police) sorát gyarapítja, de csak remélni lehet, hogy a színész nem a családi vígjátékok nyögvenyelős műfajánál fog leragadni, mert a szimpla jópofizás viszont rettenetesen áll neki.

Képzeljük el az ex-pankrátort, ahogy tüllszoknyában illetve macskanadrágban pózol! Michael Lembeck rendező ezt a röhejes külsőséget választotta a Fogtündér fő humorforrásának. A film lejárt szavatosságú hokisztár főhőse ugyanis rendkívül kellemetlen slamasztikába kerül, amikor a fogtündérek létezését firtatja egy kislány előtt: büntetésből két hét erejéig ő maga is szárnyakat növeszt és tündéregyenruhát kap. A fogtündérek élete pedig nemcsak játék és mese, hiszen estéről estére varázslatos James Bondokként járnak túl a falánk háziállatok és a hitetlen szülők eszén, s cserélik a gyermekek kihullott tejfogait zöld hasú egydollárosokra. Legalábbis Michael Lembeck szerint, aki bárgyú kalandok sorát zúdítja a jobb sorsra érdemes főhős elé, s ezzel – Julie Andrews ide vagy Billy Crystal oda – az elviselhetetlenség süllyesztőjébe taszítva a történet fantasztikus rétegét.

A főhős hétköznapi életének képkockáival ugyanis a sablonosságon kívül nincs sok probléma. A gyermekkori álmaikat feledő felnőttek magára találása bár elkoptatott klisé, nagyon könnyedén eladható anyagi és érzelmi szempontból egyaránt. A Fogtündér esetében is ez a helyzet: egy kétgyermekes anyuka (Ashley Judd) segítségével az alapjában véve rendes fickó az emberi boldogság alapköveként nyeri vissza hitét. A csemetékkel való kezdeti konfliktusok feloldódnak, s néhány jól megvágott hokimeccs után egy kissé lagymatag zenekari fellépéssel záródik a cselekmény. A happyend pedig jelen esetben a legjobb érzéstelenítőnek számít, ugyanis alkalmazásával a foghúzás fájdalmaival felérő fogtündér-lét is megszűnik, ha feledésbe sajnos nem is merül.

Fogtündér (Tooth Fairy)
színes, amerikai-kanadai vígjáték, 2010

rendező: Michael Lembeck
forgatókönyvíró: Lowell Ganz, Babaloo Mandel, Joshua Sternin
zeneszerző: George S. Clinton
operatőr: David Tattersall
producer: Jason Blum, Mark Ciardi, Gordon Gray
vágó: David Finfer

szereplők:
Dwayne „The Rock” Johnson (Derek Thompson/Fogtündér)
Ashley Judd
Julie Andrews (Lily)
Billy Crystal
Alex Ferris
Chase Ellison (Randy)

IMDb-átlag: 4,8.
http://www.toothfairy-movie.com/

A DVD-t kiadja az Intercom.
Megjelenés: 2010. 08. 25.
Ár: 3190 forint

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, török DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, török, szlovén, szerb, izlandi, horvát, héber, cseh, bolgár, angol.
Extrák: Fogtündér Sportcentrum, Fogtündér karaoke, Bakiparádé, Kimaradt jelenetek

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés