Kritika

Tökéletes katona – Forráskód

Duncan Jones második nagyjátékfilmje alkalmával sem tudta legyőzni az elsőfilmesek gyermekbetegségeit. A Holdhoz hasonlóan a Forráskódban is az egyén és a nagyvállalat konfliktusa segítségével boncolgathatná az emberi szabadságra vonatkozó jogokat, de David Bowie fia továbbra is csak a felszínt kapargatja, s inkább a thriller-szálra koncentrál.

A film

A Hold kamaradarabjához képest alig változott a képlet. Bár a helyszínek száma növekedett, a szintén sci-fi Forráskódban is mindössze két térben zajlanak az események. A történet szerint Colter Stevens százados (Jake Gyllenhaal) egy szupertitkos katonai kísérlet éles bevetésében vesz részt. Egy számítógépes program segítségével nyolc percre képes lesz a múlt egy párhuzamos világában tartózkodni, s feladata, hogy megtalálja egy vonaton azt a személyt, aki az említett időintervallum után nemcsak felrobbantja a szerelvényt, hanem még egy atombomba használatával is megfenyegeti Chicago városát. Csakhogy a katonatisztnek egy másik rejtéllyel is szembe kell néznie, ugyanis egyáltalán nem emlékszik arra, hogy kerülhetett az afgán harctérről a küldetésért felelős vállalat hatósugarába.

A Forráskód alapvető problémája, hogy a szellemes alapötlet egy ponton túl már nem fejlődik tovább, az időugrások ismétlésével a rendező úgy jár, mint a kutya, aki egy darab rongyon marakodik a gazdájával. A film szövete csak nyúlik és nyúlik, de a befektetett energiát maradéktalan siker aligha koronázza. Így volt ez már a Holdban is, csak a low-budget sci-fi esetében a veretesebben kidolgozott identitásválság illetve a valamennyi képkockából sugárzó direktori törődés ellensúlyozni tudta a mindinkább thrillerbe hajló cselekmény naivitását. Az elsőfilmhez képest azonban a Forráskód már csak egy lelketlen iparos munka, amely nemcsak egy irritáló és logikátlan szerelmi szálat (leghétköznapibb mosolyát elővevő Michelle Monaghan) erőltet a nyomozás keretébe, hanem olyannyira érdektelenné is teszi a százados személyes tragédiáját, hogy jelen zsánerfilmmel szemben a hasonló kaliberű Tökéletes katona katartikus drámának tetszik. Az egyén és a nagyvállalat – az életmű eddigi két darabja alapján – szerzői konfliktusa illetve a robot Gerty érzelmi behatároltságával rendelkező diszpécsernő (Vera Farmiga) pálfordulata egyszerűen elbagatellizálódik a ciklikusan visszatérő terrorelhárítás során.

Duncan Jones másodszor mesélhetne érzékletesen az emberi lét törvényszerűségeiről, de a metafizikai kérdéseket még mindig csak a felszínen kapargatja. A rendező szemmel láthatóan tiszteli a halált, s ezáltal, nagyon is érdeklődik az élethez való jogok iránt, de talán a zsánerfilmes kötöttségektől nem látja az erdőt. Persze már az is üdvözlendő, hogy egy műfaji film kapcsán egyáltalán felmerülhetnek e magasröptű témák. Mindennek hála nyert besorolást Duncan Jones a jövő nemzedék ígéretes tehetségei közé.

A lemez

A Forráskód tipikusan az a zsánerfilm, amelynek kiadványát tele lehetne zsúfolni extrákkal, a Pro Video Film azonban kihagyja a jóból a film esetleges rajongóit.

Forráskód (Source Code)
színes, amerikai-francia akció-thriller, 93 perc, 2011

rendező: Duncan Jones
forgatókönyvíró: Ben Ripley
zeneszerző: Chris Bacon, Clint Mansell
operatőr: Don Burgess
producer: Mark Gordon, Philippe Rousselet, Jordan Wynn
vágó: Paul Hirsch

szereplő(k):
Jake Gyllenhaal (Colter Stevens)
Michelle Monaghan (Christina)
Vera Farmiga (Carol Goodwin)
Jeffrey Wright (Dr. Rutledge)
Russell Peters (Max Denoff)
Joe Cobden (laboratóriumi technikus)
Michael Arden (Derek Frost)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.21.
Szinkron nyelv: magyar Stereo, angol Stereo, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, román
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3190 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!