Kritika

Hogyan jutottunk idáig? – Láthatás

Hogyan jut egy elvált házaspár a csendes bírósági egyeztetéstől odáig, hogy a férfi vadászpuskával lövi a bejárati ajtót? A Láthatás pont amiatt izgalmas, hogy nem mutatja meg a válaszokat – az eljárás épp olyan hatásos, mint amilyen veszélyes.

A színészként is ismert Xavier Legrand első nagyjátékfilmjével rögtön elnyerte a rendezőknek járó Ezüst Oroszlánt a 2017-es Velencei Filmfesztiválon – és kétségtelen, hogy a Láthatás legerősebb oldala pont a rendezés. A sokáig lényegtelen, hétköznapi eseményeket bemutató családi dráma észrevétlenül válik egyre ijesztőbbé, ehhez pedig Legrand céltudatossága kell. Ugyanakkor a Láthatás biztosan sokaknál kiveri a biztosítékot az enigmatikusságával. Legrand ugyanis nem ad objektív képet a főszereplő családról: csak egymás szemszögéből láthatjuk a családtagokat, így pedig lehetetlen eldönteni, hogy ki mond igazat, ki hazudik, és egyáltalán mi zajlik le a lelkükben, mi motiválja a szembenálló feleket. Így nehéz közel kerülni a szereplőkhöz, hiszen végletek között mozog a megítélésük. Számomra mindig nagy dilemma, hogy ha egy film ennyire elidegenítő, az mikor zseniális művészi eszköz, és mikor hiba – a Láthatáshoz is ezért viszonyulok ellentmondásosan. 

Miért akarja mindenáron megakadályozni az édesanya, Miriam (Léa Drucker), hogy fiát közös felügyelettel nevelhessék az apával, Antoine-nal (Denis Ménochet)? A nő a volt férjét erőszakosnak bélyegzi, miközben látszólag egy megtört, jóindulatú férfi ül vele szemben. Még érdekesebb kérdés, hogy fiuk miért akarja egymás ellen hangolni a szüleit – vajon egyszerű gyerekcsínyről van szó, ő is az apjától akar szabadulni, esetleg valami mélyebb ok húzódik a háttérben? A szereplők végig szörnyetegek, vagy a történet előrehaladtával, önbeteljesítő jóslatként lesznek azok? Megannyi kérdés, amire nem kapunk választ a Láthatásból – azt viszont sikerrel éri el Legrand, hogy napokig fogva tartson a filmje,

főleg a vérfagyasztó finálé után.

Érdekes, hogy ismét milyen kurrens filmtéma lett a válás. Legkésőbb a Kramer kontra Kramer óta jelen van, de az utóbbi években ugrott meg igazán a válásfilmek száma. A Maisie tudja mellett az ugyancsak francia Rég nem szerelem, leghíresebb darabként pedig az Oscar-jelölt Szeretet nélkül kanyarított családi drámát a válás köré. A Láthatás leginkább ez utóbbi párfilmjének tekinthető: ugyanúgy nagyon rideg és elidegenítő darab, amit nehéz szeretni, de a hatása tagadhatatlan. Bár sokáig egyhangúnak és meglepetésektől mentesnek tűnik, amikor lelepleződik Legrand technikája és célja (tehát az, hogy nem kíván dönteni a szereplők igazságairól), az visszamenőleg átértékeli és még drámaibbá teszi az összes filmbéli folyamatot. 

A Láthatás annyiban emeli a tétet az előző példákhoz képest, hogy itt a szülők nem csupán elhidegülnek egymástól, de halálos ellenségekké válnak. Legrand filmje hatalmas utat jár be alig másfél óra alatt műfajilag is – a nagymonológokat ígérő, csendes kiégettségben létező szülőket felvonultató drámából előbb vad apa-fiú viszály lesz, majd pusztító és kétségbeesett bosszúhadjárat. Bár a film a gyerekekkel kapcsolatban is ugyanolyan szűkszavú, mint a szülőkkel, azért az látható, hogy ők is teljesen kifordulnak önmagukból a családi perpatvar miatt: mint említettem, a fiú kijátssza egymás ellen a szüleit, a lány pedig lóg az iskolából és feltehetően terhes is lesz a hippi barátjától. Mi lesz így a családdal, mi vezetett ehhez a mindenkit felemésztő állapothoz?  Legrand „mindössze” a következményeket és az összezavarodott felszínt mutatja meg, de ez is letaglóz – ha a mélybe, a múltba és a jövőbe is belelátnánk, azt talán már el sem lehetne viselni.

A cikket a hazai bemutató kapcsán 2018. március 20-án frissítettük.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés