Kritika

Felesleges kirakódarabka – Fűrész 3D

Az új évezred első meghatározó horror-szériája a hetedik résszel ért csúnya véget. A hanyatló minőségű epizódok során Jigsaw megszállott apostolai úgy számolták fel mesterük ideológiai hagyatékát, hogy a Fűrész-franchise a tüzetesen kidolgozott formanyelvhez igazodva, végül hússzaggató gyorsasággal dőlt saját kardjába.

Érthető, hogy a 2004-ben megindult Fűrész-széria köré rajongók hada gyűlt össze. Az ideológiai alapon dolgozó Jigsaw (Tobin Bell) és dörmögő hangon előadott játékszabályai gond nélkül ejtették csapdába a vérre vágyó nézőket, hiszen fantáziadús kegyetlenkedések sorát ígérték. A franchise kezdeti epizódjait lehetett is szeretni. Egyesek az ötletes halálnemekért bolondultak, mások a linearitás sutba dobásáért bomlottak meg, sőt akadtak olyan fanok is, akik az eredendő bűn és a „veled is megtörténhet”-effektus harsány párosításáért tömjénezték a vértelen kezű sorozatgyilkos (!) újabb és újabb fortélyait. Az ellendrukkerek persze pontosan ezeket az elemeket csúfolták ki. Tény viszont, hogy a Fűrész-sorozat utolsó erőteljes, misztikus ködbe vesző jelenetsorát az időközben elhunyt Jigsaw boncolása adta. Mintha koponyájának felnyitásakor az alkotógárdából is kiveszett volna minden muníció: karizmatikus főgonosszal és korrektebben kidolgozott fordulatokkal sem álltak elő, így a széria végleg leragadt a szimpátiát vesztett, öncélú vérfürdők legalsó szintjén.

A hattyúdal idejére mintha a készítők is tisztába kerültek volna helyzetük tarthatatlanságával. A térhatás sokadik reneszánszában végképp lemondtak a kidolgozott cselekményről, s kertelés nélkül az olcsó szórakoztatást választották. A Fűrész 7: Az utolsó fejezet látványosan felskiccelt történetében Marcus Dunstan és Patrick Melton forgatókönyvírók a sorozatot kudarcba fullasztó Hoffmann felügyelőt büntetik. A kirakós egyik hazug túlélője mellett ugyanis az egoista Jigsaw-tanonc lesz a bűnhődés alanya. A kínzó játékrészek pedig önmagukért beszélnek. Az írópáros ugyan megint bolondozott kicsit az időkezeléssel, de összességében mégis elegendő a tortúrát figyelni, hiszen a trancsírozós jelenetek csak a széteső sztorit toldozzák össze, s önmagukban állják meg inkább a helyüket. Akit az égő hajkoronák vagy az emberi hátról leszakadó bőrcafatok látványa érdekel igazán, bizalommal fordulhat a Fűrész-francise befejező epizódja felé, a tartalmasabb brutalitás kedvelői azonban jobb, ha mellőzik vérgőzös életükből ezt a másfél órát.

Fűrész 7: Az utolsó fejezet (Saw 3D)

színes, kanadai-amerikai horror, 90perc, 2010

rendező: Kevin Greutert
forgatókönyvíró: Marcus Dunstan, Patrick Melton
operatőr: Brian Gedge
producer: Mark Burg, Oren Koules
vágó: Andrew Coutts

szereplő(k):
Tobin Bell (Jigsaw / John)
Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon)
Costas Mandylor (Mark Hoffman)
Betsy Russell (Jill Tuck)
Sean Patrick Flanery (Bobby Dagen)
Gina Holden (Joyce)
Tanedra Howard (Simone)
Shauna MacDonald (Tara)

Imdb-átlag: 5,6.

A dvd-t kiadja az ADS Service Kft.

Megjelenés dátuma: 2011. 04. 07.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1, angol DTS.

Felirat nyelv: magyar.

Extrák: Interaktív menük. Közvetlen jelenetválasztás.

 

Címkék

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com