Kritika

Füvezni veszélyes – Ananász Expressz

A fûhöz szakértelem kell. Nem csak az angol kastélyok kertészei értenek  magas szinten a gyephez – a marihuánafogyasztásnak is megvannak a maga ínyencei, akik olyan átéléssel pöfékelnek egy-egy ritka, fura fantázianevû kannabiszfajtát (például a Pineapple Expresst), mint ahogy az elõkelõ francia fõnemesek kortyolgatják a vörösbort.

Ilyen mûértõ Saul (James Franco) is, aki dílerkedéssel keresi meg a nagymami teasüteményére valót. A legjobb kuncsaftja Dale Denton (Seth Rogen), aki hol öltönyben, hol álruhában kézbesít ki kellemetlen küldeményeket. Stresszes (?) munkáját és fõleg csitri barátnõjét csak úgy képes elviselni, ha jól beszív – így hát rendszeres látogatója a laza Saul kéglijének. A közös „rakétázás” pedig létesít valamiféle kapcsolatot. Az ilyen füves viszonyok általában nem mondhatók igazán mélynek – ám ennek is, mint minden másnak, a megpróbáltatások idején derül ki az igazi értéke. A két „zöld”fülû komának pedig bõven kijut ezekbõl, amikor Dale szemtanúja lesz, ahogy a város fõgonosza meggyilkol egy kínait. Persze, ha lenne egy kis eszük, semmi perc alatt megoldanák a dolgot – csakhogy az egész film alatt folyamatosan be vannak szívva, és emiatt nagyobbnál nagyobb ökörségeket csinálnak, és egyre nagyobb zûrökbe keverednek, miközben meglepõ dolgok derülnek ki kettejükrõl…

Aki a marihuánafogyasztással elvi problémái vannak, nem szereti beszívott emberek fejét látni és szövegét hallgatni, az ne nézze meg az Ananász Expresszt. Ennek a filmnek ugyanis alfája és omegája a kannabisz – ez a cselekmény mozgatórugója, ekörül forog a mondanivaló, ez köti össze a karaktereket, és ez a forrása a poénoknak.

Akit viszont ez nem zavar, nagyon jól fog szórakozni: bár a film elsõ negyedórája még langyoskás egy kicsit, de aztán olyan szintû totális õrületbe vált át, amit egyszerûen nem lehet kibírni röhögés nélkül. Rafinált stílusparódiákat sikerült becsempészni a fergetegesen vicces fordulatok és szövegek közé, de a két szétcsúszott karakter önmagában is elég ahhoz, hogy elvigye a hátán a filmet. A legjobb mégis a mozi lezárása; a szálak elnyisszantása és elvarrása egy jó hosszan elnyújtott zárópoén-díszsortûzzé alakul, és olyan elvetemülten fantáziadús, amilyet nem sokat lehet látni. Egyik sem úgy alakul, ahogy várnánk, de mégis mindegyik találó és persze nagyon vicces.

Nem állítom, hogy Seth Rogenúj vígjátéka korszakalkotó mûvé érik majd, de hogy ötletes, eredeti, humoros és szórakoztató, azt feltétlenül. Igaz, az sem tagadható, hogy – nyilván félig-meddig a témája miatt – enyhén felszínes.

Ananász Expressz (Pineapple Express)
színes feliratos amerikai vígjáték, 112 perc, 2008

rendezõ: David Gordon Green
forgatókönyvíró: Seth Rogen, Evan Goldberg
zeneszerzõ: Graeme Revell
operatõr: Tim Orr
producer: Judd Apatow, Shauna Robertson
vágó: Craig Alpert

szereplõk:
James Franco (Saul Silver)
Seth Rogen (Dale Denton)
James Remar (Brat)
Gary Cole (Ted Jones)
Amber Heard (Angie Anderson)
Bill Hader (Miller)
Danny R. McBride (Red)

IMDb-átlag: 7,8
www.sonypictures.co.uk/movies/pineappleexpress/

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés