Kritika

Kié a felelősség? – Good

A totalitárius diktatúrák közkedvelt eszköze volt, hogy lassan, észrevétlenül egye meg leghűségesebb embereit. Egészen addig hízeleg, és kér csak egy kicsit „szigorúan szakmai alapon”, amíg a tag teljesen nem azonosul. John Halderrel, a berlini irodalmárral valami ilyesmi történik.

A film

Vicente Amorim nácifilmje csak úgy hemzseg a párhuzamoktól: szüleink, nagyszüleink generációja élte át ugyanezt a hazai kommunista rendszerrel, és hagyott hátra nekünk megválaszolatlan, félig vagy egészen megválaszolt kérdéseket a magunk XX. századának kommunista-szocialista rendszere. Felszabadított vagy elfoglalt a Szovjetúnió ‘45-ben? Mit kezdtek a naivak és mit a számítók az új világgal? Be szabad-e / kell-e lépni a pártba? És biztos egzisztenciáért? Előléptetésért? Kit nyelt már le az apparátus, és ki az, aki még hiszi, hogy egyénként változtathat? Ki ügynök, besúgó és besúgott?

Ki felel a haláltáborok borzalmaiért? Ez esetben talán ez a fő kérdés. John Haldert (Viggo Mortensen) szépen lassan darálja be a náci gépezet, s mire kettőt pislogunk, már rajta az SS egyenruha, és az apró kegyes hazugságok messzire vezethetnek. John – nem éppen tipikus német név – emberi gyengesége zsidó pszichológus barátjával, Maurice-szal (Jason Isaacs) összevetve mérhető. A kettejük között fokozódó feszültség megjelenítése a film legnagyobb erénye.

Ember és hatalom viszonyáról szól a történet, és ilyen értelemben nem is nevezhető klasszikus nácifilmnek, háborús filmnek pedig még kevésbé. Van azonban egy magyar előzménye: Szabó István Mephistója, amelynek színvonalát azért jelen mű is csak lentről figyeli. Ennek ellenére nincs ezzel a filmmel semmi probléma, tisztességes darab, jót lehet róla beszélgetni; főleg, ha szeretjük Viggo Mortensent (minden okunk megvan rá), vagy éppen mindig Lucius Malfoynak szurkoltunk Roxfortban. Aki egyikben sem ismer magára, az gyűjtse az ismerős helyszíneket. A filmet ugyanis teljes egészében Budapesten (a koncentrációs tábori jelenetet a fóti stúdióban) forgatták. Aki nem hiszi, járjon utána: a temetőben feleségével sétáló főszereplő mögött magyar sírfeliratokat olvashatunk. Németországban.

A lemez

Semmi extra. A szó legszorosabb értelmében. Ezért a Filmtekercs most elhozza az extrát ennek a sajtótájékoztatónak a (mozgó)képében, amiben a kékszemű brit és a titokban Vasas drukker főhős is beszél.

Kattints a cc-re a feliratért!

Good – A bűn útjai (Good)
színes, feliratos, angol-német filmdráma, 96 perc, 2008

rendező: Vicente Amorim
forgatókönyvíró: John Wrathall
zeneszerző: Simon Lacey
operatőr: Andrew Dunn

szereplők:
Viggo Mortensen (Halder)
Mark Strong (Bouhler)
Jason Isaacs (Maurice)
Steven Mackintosh (Freddie)
Jodie Whittaker

IMDb

A DVD megjelenése: 2011. 11. 17.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1, angol dts
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 2190 Ft

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!