Kritika

Az apátia művészete – Greenberg

Mi lenne, ha egy nap úgy ébrednénk, hogy negyvenévesen ambíció híján semmit sem értünk el az életben, nincs se családunk, se felépített karrierünk, önmagunkkal harmonikusak, másokkal cinikusak vagyunk, és a legnagyobb problémánk az lenne, hogy a Starbucks mennyire számít kulturált helynek? Vajon hogyan kezelne minket így a környezetünk? És mi történne, ha mindennek ellenére egy lány érdeklődést mutatna felénk? Greenberg élete pontosan erről szól.

A film

A történet két különböző személyiségű ember találkozását meséli el, akik megtalálják egymás zavarodottságában a közös hangot. Roger Greenberg 41 éves, egyetemi évei után megrekedt életű férfi, akinek ambíció híján nincs felépített karrierje és családja. A múltban elkövetett baklövésein rágódik, a helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, önbizalomhiányát nihilista stílusával kompenzálja, pótcselekvésként panaszleveleket körmöl mondvacsinált, pitiáner problémák miatt, ha pedig társaságba kerül, percek alatt lesújtó véleménnyel vannak stílusára – nem túl fényes kórkép egy negyedik x-et taposó emberről.

Vele szemben Florence, a 25 éves asszisztensnő, aki a címszereplő beruházási szakember testvérének dolgozik, igazi ellentéte Rogernek: egy érző szívű, szimpatikus, hányatott sorsú, ám pozitív szemléletű lány, aki meglátja a férfiban az elszigeteltség mögötti értékeket.

Kettejük kontaktusa akkor indul, amikor a Greenberg testvérpár normálisabb tagja elutazik Vietnámba a családdal, és átengedi fivérének a házat egy frissen szerzett idegösszeroppanás kipihenésére, míg a lány a ház körüli teendőket látja el. Az ismerkedést indító spontán aktus esetlensége jellemzi az egész kapcsolatukat, melyet főleg Roger testvérének a kutyája mozgat előre, mintegy központi figuraként a két fél között. Roger önállósultságot kifejező tettei – mint a kutyaól építése –, azt jelentik, hogy az élete igenis halad valamerre, számára a barkácsolás a tökéletesség kinyilatkoztatása (ahogy azt a film végén elmondja: „én igazi profi vagyok… mármint a barkácsolásban.”) Florence-nek imponáló az állóvíz, melyben a férfi napjait éli, érzéketlensége ellenére is kitart mellette, így Roger természete fordulatos megváltás híján mégis produkál némi változást.

Ben Stiller nyilvánvalóan tehetséges rendező – a Trópusi vihar mind a mai napig erős Hollywood-szatíra –, de alakításában is képes igényesen maradandót alkotni, ha akar. Néhány szórakoztatónak szánt mozgóképes merénylete között igazi kincsnek számít jelen címszerep. Érdemes megemlíteni Rhys Ifans-t is, aki a Sztárom a párom-béli harsány mellékszerepét ellenpontozza most az életével megállapodott jó barát visszafogott, de emlékezetes megformálásával. A Florence-t alakító Greta Gerwig pedig ügyesen egészíti ki Stiller játékát és a film depresszív atmoszféráját.

Noah Baumbach, a Margot az esküvőn, valamint A tintahal és a bálna után újabb melankolikus, drámai hangulatú filmet készített. A Greenberg összhatását nem csak a kimunkált színészvezetés, hanem a lehangolóan barnás tónusú képvilág és a filmzene tudatos használata (komponált zeneszámok helyett az egyes karaktereket és azok helyzeteit jellemző betétdalok kísérik a filmet) teszi egységessé.

A lemez

Egy drámai műfajú film lemezkiadása ritkán igényli a lemez extrákkal való ellátását, ezért ez a korong sem tartalmaz bónusz anyagokat. Ennek ellenére egy Baumbach-Stiller audiokommentár, vagy egy interjúsorozat a színészekkel lehet, hogy feldobta volna a Select ’86 által forgalmazott DVD összképét.

Greenberg

színes, amerikai filmdráma, 107 perc, 2010

rendező: Noah Baumbach
forgatókönyvíró: Noah Baumbach
zeneszerző: James Murphy
operatőr: Harris Savides
producer: Jennifer Jason Leigh, Scott Rudin
vágó: Tim Streeto

szereplő(k):
Greta Gerwig (Florence Marr)
Koby Rouviere (Greenberg fiú)
Sydney Rouviere (Greenberg lány)
Chris Messina (Phillip Greenberg)
Susan Traylor (Carol Greenberg)

Imdb

Megjelenés dátuma: 2011.12.01.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar
Extrák: -Interaktív menük -Közvetlen jelenetválasztás

 

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya