Kritika

Az apátia művészete – Greenberg

Mi lenne, ha egy nap úgy ébrednénk, hogy negyvenévesen ambíció híján semmit sem értünk el az életben, nincs se családunk, se felépített karrierünk, önmagunkkal harmonikusak, másokkal cinikusak vagyunk, és a legnagyobb problémánk az lenne, hogy a Starbucks mennyire számít kulturált helynek? Vajon hogyan kezelne minket így a környezetünk? És mi történne, ha mindennek ellenére egy lány érdeklődést mutatna felénk? Greenberg élete pontosan erről szól.

A film

A történet két különböző személyiségű ember találkozását meséli el, akik megtalálják egymás zavarodottságában a közös hangot. Roger Greenberg 41 éves, egyetemi évei után megrekedt életű férfi, akinek ambíció híján nincs felépített karrierje és családja. A múltban elkövetett baklövésein rágódik, a helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, önbizalomhiányát nihilista stílusával kompenzálja, pótcselekvésként panaszleveleket körmöl mondvacsinált, pitiáner problémák miatt, ha pedig társaságba kerül, percek alatt lesújtó véleménnyel vannak stílusára – nem túl fényes kórkép egy negyedik x-et taposó emberről.

Vele szemben Florence, a 25 éves asszisztensnő, aki a címszereplő beruházási szakember testvérének dolgozik, igazi ellentéte Rogernek: egy érző szívű, szimpatikus, hányatott sorsú, ám pozitív szemléletű lány, aki meglátja a férfiban az elszigeteltség mögötti értékeket.

Kettejük kontaktusa akkor indul, amikor a Greenberg testvérpár normálisabb tagja elutazik Vietnámba a családdal, és átengedi fivérének a házat egy frissen szerzett idegösszeroppanás kipihenésére, míg a lány a ház körüli teendőket látja el. Az ismerkedést indító spontán aktus esetlensége jellemzi az egész kapcsolatukat, melyet főleg Roger testvérének a kutyája mozgat előre, mintegy központi figuraként a két fél között. Roger önállósultságot kifejező tettei – mint a kutyaól építése –, azt jelentik, hogy az élete igenis halad valamerre, számára a barkácsolás a tökéletesség kinyilatkoztatása (ahogy azt a film végén elmondja: „én igazi profi vagyok… mármint a barkácsolásban.”) Florence-nek imponáló az állóvíz, melyben a férfi napjait éli, érzéketlensége ellenére is kitart mellette, így Roger természete fordulatos megváltás híján mégis produkál némi változást.

Ben Stiller nyilvánvalóan tehetséges rendező – a Trópusi vihar mind a mai napig erős Hollywood-szatíra –, de alakításában is képes igényesen maradandót alkotni, ha akar. Néhány szórakoztatónak szánt mozgóképes merénylete között igazi kincsnek számít jelen címszerep. Érdemes megemlíteni Rhys Ifans-t is, aki a Sztárom a párom-béli harsány mellékszerepét ellenpontozza most az életével megállapodott jó barát visszafogott, de emlékezetes megformálásával. A Florence-t alakító Greta Gerwig pedig ügyesen egészíti ki Stiller játékát és a film depresszív atmoszféráját.

Noah Baumbach, a Margot az esküvőn, valamint A tintahal és a bálna után újabb melankolikus, drámai hangulatú filmet készített. A Greenberg összhatását nem csak a kimunkált színészvezetés, hanem a lehangolóan barnás tónusú képvilág és a filmzene tudatos használata (komponált zeneszámok helyett az egyes karaktereket és azok helyzeteit jellemző betétdalok kísérik a filmet) teszi egységessé.

A lemez

Egy drámai műfajú film lemezkiadása ritkán igényli a lemez extrákkal való ellátását, ezért ez a korong sem tartalmaz bónusz anyagokat. Ennek ellenére egy Baumbach-Stiller audiokommentár, vagy egy interjúsorozat a színészekkel lehet, hogy feldobta volna a Select ’86 által forgalmazott DVD összképét.

Greenberg

színes, amerikai filmdráma, 107 perc, 2010

rendező: Noah Baumbach
forgatókönyvíró: Noah Baumbach
zeneszerző: James Murphy
operatőr: Harris Savides
producer: Jennifer Jason Leigh, Scott Rudin
vágó: Tim Streeto

szereplő(k):
Greta Gerwig (Florence Marr)
Koby Rouviere (Greenberg fiú)
Sydney Rouviere (Greenberg lány)
Chris Messina (Phillip Greenberg)
Susan Traylor (Carol Greenberg)

Imdb

Megjelenés dátuma: 2011.12.01.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar
Extrák: -Interaktív menük -Közvetlen jelenetválasztás

 

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya