Kritika

Gumival, vagy anélkül? – Rubber

Amikor meghozzuk a nagy döntést, és izgatottan az esemény színhelyére érkezünk, bennünk is felmerülhet a kérdés: Vajon gumival, vagy anélkül? Nos, ez gumi nélkül egyszerűen elképzelhetetlen. Gumival viszont értelmetlennek tűnik. Pláne, hogy poros, koszos és használt. Nehéz ügy. És nincs is sok értelme. Nem baj, a Rubber is pont erre játszik rá.

Mármint az értelmetlenségre. A film első néhány percében el is hangzik, hogy amit látni fogunk, nem más, mint tiszteletadás az értelem nélküliségnek. Ezután kel életre a sivatag kellős közepén Rubber, a gumiabroncs, és kezd bele pusztító hadjáratába. Minden útjába kerülő dolgot, legyen az akár műanyagpalack, állat, vagy ember, eltapos és – ami talán még meglepőbb – felrobbant. Hogy hogyan és miért? Ugyanazért, amiért E.T. – a földönkívüli barna, és amiért a Love Story hősei hirtelen egymásba szeretnek…

Ezen túlmenően azonban hiába próbálja a Rubber az altató-kizökkentő technikájával és néhány csavarral bizonygatni, hogy mennyire értelmetlen, a rugalmas néző hamar beletörődik, hogy a film főhőse ezúttal egy silent killer kerék lesz. A film tehát összességében nagyon is értelmes és érthető marad, ami végső soron egyáltalán nem baj, ugyanis így lesz élvezhető.

Ereje egyébként sem az értelmetlen alapszituációban, hanem a folytonos nézőre reflektálásban rejlik, mely a film jól adagolt humorának fő forrásává növi ki magát. A távcsöves, eseményeket folyton kommentáló szereplőkben magunkra, Rubber kalandjaiban pedig a filmkészítés folyamatára kell ráismernünk. Ezt a szabályt az elején szájbarágósan fekteti le a film, hogy utána a néző biztonságos voyeur-pozícióját megszüntetve vonja be őt a véres események szférájába.

A Rubber minden kisebb hibája ellenére 2010 egyik legegyedibb alkotása marad, mely kicsit a néző fejére koppint, hogy ne értelmezzen már annyit, mert a film médiuma nem bírja ki ezt a nyomást. És teszi mindezt annyira szórakoztató módon, hogy a film végére azt is megbocsájtjuk az egyébként techno DJ-ként működő rendezőnek, hogy zenei tehetségét ezúttal a filmnek abszolút alárendelve, visszafogottan csillogtatta csak meg.

Rubber
színes, feliratos, francia film, 85 perc, 2010

rendező: Quentin Dupieux
forgatókönyvíró: Quentin Dupieux
zeneszerző: Quentin Dupieux, Gaspard Augé
operatőr: Quentin Dupieux
producer: Julien Berlan, Gregory Bernard
vágó: Quentin Dupieux

szereplők:
David Bowe (M. Hughes)
Thomas F. Duffy (Xavier)
Gaspard Augé (stoppos)
Stephen Spinella (Chad hadnagy)
James Parks (Doug)
Roxane Mesquida (Sheila)
Hayley Holmes (Cindy)
Haley Ramm (Fiona)

IMDb
www.rubberthemovie.com

 

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!