Kritika

Gyenge középszer ne legyél! – Phil Spector

 

A Phil Spector az eddigi legnagyobb csalódás az általam ismert HBO alkotta produkciók közül. Noha látszik, hogy jó anyagi körülmények között gondos odafigyeléssel készült, de nem tartalmaz olyan megoldást, amit ne láttunk volna már valahol korábban. Pedig minden megvolt ahhoz, hogy újabb felkavaró életrajzi drámát lássunk. Lehetett volna egy feszült tárgyalótermi krimi is, mégsem lett az. Mindjárt megmutatjuk, miért!

A film

Phil Spector ugyanis valóban létező személy volt, valóban nagy hatású, megkerülhetetlen, de megosztó személyiségű zenei producer, aki tisztában volt képességeivel, és azzal, amit tett a zenei életben a The Beatlestől kezdve Leonard Cohenig. Nemcsak az extravagáns személyiség, hanem a remek alkotógárda is garancia lehetett volna a sikerre: a film producere ugyanaz, mint számos más HBO produkciónak is, Barry Levinson. Ráadásul nemcsak producere, hanem rendezője is volt egy másik nagy TV-filmnek, amely Dr. Halál néven vált ismertté a filmszeretők körében, és amelynek szintén Al Pacino volt a főszereplője, mint ennek is. Helen Mirren pedig többször bizonyította, hogy bármilyen karaktert el tud játszani. Angol királynőtől egyszerű házvezetőnőig. Úgy tűnik hát, kevés ide az adu ász is.

Mert sajnos itt meg is álltunk a film pozitívumainak ismertetésével. A két főszereplő valóban jól alakít, de a kettőjük között feszülő kapcsolat már kevésbé ragadja meg a nézőt. A dúsgazdag, magányos farkas producer, Spector és védőügyvédje, Linda Kenney Baden különös kapcsolata vezérmotívuma lehetett volna a filmnek, de az alkotók nem csapták le a magas labdát. Ahogy nem látunk tárgyalótermi krimit sem. Az a néhány jelenet, amely egy büntetőper sziluettjét feltételezi, nem enged betekintést sem a valós történetbe, de arra sem ad teret, hogy ezt a vonalat kicsit jobban ki lehessen fejteni.

al-pacino-phil-spector

Lehetne moralizáló, filozofikus, társadalomkritikus dráma is erős, gyakori párbeszédekkel. Nem kapjuk meg, pedig talán ehhez állnak a legközelebb. Phil és Linda első közös jelenete, a férfi házában való megismerkedés része még úgy tűnik, erre ad irányt a filmnek. Szobáról szobára egyre beljebb jutunk az óriási kastélyban, s vele együtt talán a vádlott lelkében is. Próbálja velünk megszerettetni Spectort, s mutatni, talán nem is az a fontos, ki volt az igazi gyilkos. Sokkal inkább szól a film – csak ezt éppen nem fejtik ki az alkotók – a valaha volt zsenialitás, a meg nem értett géniusz tündökléséről és bukásáról, arról, hogy egy férfi, aki maga volt a zene császára, ma már nem más, mint egy magányos, rozzant öregember, akit gyilkossággal vádolnak. Micsoda tragédia lehetett volna ebben a filmben?! De szép lassan elveszünk az esküdtek kiismerésében, És közben elveszítjük a zsenit is, aki csak egy kiszolgáltatott középszerű nyugdíjas lesz.

A történet fikció. Dráma, amit valós emberek pere ihletett” – adja tudtunkra a narrátor a film elején, s az egész már elejétől kezdve gyanús. Csak a képzelet szüleménye, s azt gondoljuk, éppen ezzel a fordulattal szoktak élni az alkotók, általában azért, hogy valóban a fikcióra tudjunk hagyatkozni, teret engedve a rendezői elképzelések befogadásának. Itt sajnos nem ezt érezzük. Ennél a filmnél inkább valami olyat látunk, keresik azt, miről is szóljon ez az egész, s te, kedves néző, csak bízd ránk az egészet. Az HBO-t ismerve: a zseniktől kicsit többet vártunk.

A lemez

Egy jó pontot azért még mindig adhatunk a filmnek, amely a DVD megjelenésen túl az HBO műsorkínálatában is megtalálható: évtizedeken át megszoktuk, hogy ha Al Pacino, akkor Végvári Tamás. Az elhunyt neves magyar szinkronszínész sajnos az elmúlt években már senkinek nem kölcsönözhette különleges orgánumát, így ezt a feladatot Dörner Györgynek kellett átvenni. A dolog, amitől Az ördög ügyvédje óta félek, most bekövetkezett, és utódja egészen más típusú, de szintén tökéletes élményt nyújt.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com