Kritika

Gyenge utánzat – Elpuskázva

Elpuskázva (The Delivery Man)

Ken Scott 2011-ben elkészítette a remek Starbuckot, majd 2013-ban az amerikaiak kedvért elpuskázta azt. Filozófiai fejtegetés a remake mint olyan lélektanáról az Elpuskázva kapcsán.


Hirdetés

Ok, ok, az amerikai nem tud olvasni, ezt régóta tudjuk, ezért egy francia nyelvű filmnek semmi esélye nála. Nekik ezért talán van mentségük. Ken Scott, gondolom, ő is csak pénzből él, hiába adta el a lelkét, az is csak az ő lelke, nem akarnám én őt ezért leszólni. A magyar forgalmazónak azonban – különösen alig pár héttel az eredeti bemutatója után – nagy tasli jár az ízlésrombolásért. Hogy Vince Vaughn nevével jobban eladható a termék, mint Patrick Huardéval? Elég baj az! Míg az előbbi ugyanis egy unásig ismert eszköztárból dolgozva David Wozniakot egy abszolút érdektelen figurává alacsonyítja, addig az utóbbi csodálatosan mutatja be, hogyan lehet egy esendő, sok tekintetben idegesítő karaktert szerethetővé tenni. A két színész – de az egész stáb – alakítása között akkora a szakadék, mint a Grand Canyon…

A sztoriról nem sok újat tudok mondani, hiszen a történet ugyanaz. David (Vince Vaughn) elég alkalmatlan, bénázik az élet minden területén, barátnője (Cobie Smulders) is kidobja – de előtte még bejelenti, hogy terhes. Hősünk igyekszik magát összeszedni, amikor kiderül, nem az exe szolgáltatja az egyetlen gyereket az életében: összesen 533 lurkó nevezheti apjának spermadonorkodásának – és egy kis adminisztrációs hibának köszönhetően. A kérdés csak az, hogy lesz Davidből apa, pláne 533 gyerek apja.

Ken Scott szinte jelenetről jelenetre újraforgatta a filmet szép módszeresen kiherélve az eredetit. A film kilóra megvan, de míg a Starbuck 103 perce vidámsággal és felszabadultsággal volt tele, az Elpuskázváé izzadságcseppekkel. A karakterek megfakultak, a közhelyek száma nőtt, s

ami az előzőben érdekes és szórakoztató volt, az itt dagályos és, mondjuk ki, unalmas.

Scott eladott lelkével elveszett a kémia is, a szereplők újramondják a szöveget, a néző meg azon filozofál, hogy vehették ennyire palira, hogy egy remek kanadai film helyett egy vacak amerikait választott. Gyerekek, ne essetek ebbe a csapdába, válasszátok a Starbuckot, és mulassatok jól!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x